FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-01-13

A hazai faipar és bútoripar adatai 2010. októberig: a növekedés beindulásának bíztató jelei

Legutóbb 2010. szeptember 2-án tettük közzé ezt az elemzést, az akkor 2010. félév végéig elérhető adatokkal: 2010. első félév: a faiparban a növekedés jelei, ami a bútoriparban még késik. Most már az októberi számok is láthatóak, melyekkel együtt a tavalyi év a növekedés bíztató jeleit mutatja, a falemezipar exportjában pedig erős növekedés látható.

 

A 2010. és 2009. azonos időszakainak táblázatos és százalékos összevetését most itt elhagyjuk, majd ha a decemberi adatok is ismertek lesznek már, lesz érdemes ezt ismét elkészíteni. A lényeg a pontos számok nélkül is azonnal látható az alábbi grafikonokból.

A hazai fafeldolgozóipar összes árbevétele, exportja és belföldi értékesítése is növekedési tendenciát mutat 2010. során.

A fafeldolgozóipar egyes alágazatai közül különösen feltűnő sebességgel nőtt a falemezipar árbevétele majdnem minden hónapban. A fűrészipar és a tároló fatermékek árbevétele is fölé nőtt a 2009. évi teljesítményének.

A fafeldolgozóipar alszektorainak exportján belül a falemezipar a 2008. végi hirtelen beszakadás után folyamatosan küzdötte vissza magát és látványos a 2010. évi bővülése. A fűrészipar, a fa tárolótermékek gyártóinak exportja is sokkal jobb, mint a 2009. évi és a többi területeken is szép eredmények láthatóak.

A fafeldolgozóipar alszektorainak mindegyike - eltérő mértékben - növelni tudta belföldi eladásait 2010. során

A bútoripar a korábban drasztikusan visszaesett belföldi eladásait végre ismét bővíthette, miközben exportban a 2009. végi szintet sikerült tartani, az összes eladás így növekvő tendenciát mutat.

A bútorgyártás kisebb alágazatai növelték eladásaikat, az irodabútor gyártók esetében a 2009. évi csökkenőről 2010-ben növekvőre váltott a tendencia. A konyhabútorosok statisztikai teljesítménye még mindig erősen elmarad az előző évitől és pláne a 2008. évitől. Ágybetétnél nincs változás. A legnagyobb tömeget adó egyéb bútornál (szekrény, szék, ...) végre megfordult a lényegében 2008. óta tartó csökkenés idén év elején.

A bútorgyártás kisebb alágazatainak exportja hasonló mozgást mutat, mint összes aladásuk. Az egyéb bútorok exportja tartotta a 2009. végére kialakult szintet.

A bútorgyártás drasztikusan visszaesett belföldi értékesítésén belül a kisebb alágazatok még nem érték utol 2009. évi teljesítményüket sem. Az egyéb bútor gyártói csak 2010. szeptember környékére érték el a 2009. évi szintet.

Készítette: Mőcsényi Miklós, adatforrás: KSH

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.