FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-01-06

Irtják Európa utolsó őserdejét

Ősi fákat vágtak ki a kelet-lengyelországi Bielowieza Nemzeti Parkban, az öreg kontinens utolsó őserdejében.


Lengyel környezetvédők figyelmeztetése nyomán a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervet nagyszabású tiltakozó akcióba kezdett, hogy megóvja a világörökség részeként nyilvántartott erdőséget.

A lengyel-fehérorosz határ közelében fekvő, mintegy 150 ezer hektáros bielowiezai őserdőben sem erdőművelés, sem vadászat nem folyik, a fákat nem vágják ki, ha valamelyik évszázados matuzsálem kidől, háborítatlanul ottmarad, míg teljesen el nem enyészik.

Az embertől távoli, érintetlen környezet egyedülálló növény- és állatvilágnak ad otthont. Itt nőnek Európa legmagasabb fái: egyes fenyők magassága az 50, a tölgyé és a kőrisé a 40 métert is eléri. A sűrű, fás-bokros erdőségben mintegy 20 ezer állatfaj él, köztük különösen sok rovar, a nagyvadak közül pedig farkasokat, rókákat, hiúzokat, gím- és jávorszarvasokat, őzeket rejt a vadon. És persze a nemzeti park első számú büszkeségeit, a bölényeket.

 

Az évi mintegy 200 ezer látogatót fogadó Bielowieza Nemzeti Park teljes egészében a lengyel állam tulajdona, ám a régiót szegény emberek lakják, akik elsősorban a faiparból élnek. Illegális akcióik keretében ők kezdték el nagyobb mennyiségben kivágni a fákat, amelyre a lengyel környezetvédők, illetve a Greenpeace fölfigyelt. A nemzetközi tiltakozás hatására a lengyel állam beavatkozott, s a hatóságok jelenleg nagyobb ellenőrzést gyakorolnak a területen, hatékonyabb lépéseket tesznek a védelem érdekében.

 

Ősi fák alatt ősi patások

A bielowiezai őserdőben mintegy 800 erdei bölény él. Rokona, a kárpáti bölény hazánkban is őshonos, de a Kárpát-medencében az ezerhétszázas években kipusztult. Nem sokon múlt, hogy hírmondója se maradjon az erdei bölénynek, ám az utolsó pillanatban Lengyelországban sikerült megmenteni ezt a robusztus állatot. A bölény, ha úgy alakul, meglepően mozgékony tud lenni, ötven kilométeres sebességgel képes futni, és akár két méteres akadályt is át tud ugrani.

 

Forrás: Erdély.ma

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.