FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2011-01-06

Kincsekre lelt a padláson és a fészerben

Kincseket rejtenek a régi házak padlásai, pajtái, legalábbis a tilaji Senkó Gábor szerint. A fiatalember a jórészt tönkrement, megkopott bútorok, paraszti eszközök felújításának szenteli szabadidejét.


Senkó Gábor: - Az idő múlásával és a használat következtében a fa erezete hangsúlyosabb lesz - ZH fotó: Sámel József

A rekonstrukció mellett azonban saját ötleteit is belecsempészi a munkába, így egyedi darabok is napvilágot látnak a kezei között.

 

- Jelenleg a legutoljára készített darab, egy tükör a kedvencem, amit réges-régi ágyvég felhasználásával sikerült összehozni - mutatott a bútorra, felidézve a tevékenysége kezdeteit. - A családunk élelmes típus, amit csak lehet és tud, saját kezűleg készít el. A testvéremmel kezdtünk el komolyabban foglalkozni a bútorokkal, ennek körülbelül két éve. Egyelőre csak hobbiból űzzük a mesterséget.

 

A falvakban szerencsére még akadnak régi holmik, melyek nem váltak az enyészet martalékává. A műhelyben az ügyes kezek igazi csodát varázsolnak belőlük.

- Mivel falusi környezetben lakunk, még egyszerű dolgunk van a faanyagok beszerzésekor. A régi házak padlásain, a lakásokban, a kinti gazdasági helyiségekben rengeteg, számunkra értékes dolgot találunk. Legyen szó hiányos, vagy részben tönkrement bútordarabról, vagy akár érdekes formájú vasról, napszítta deszkáról, teknőről. A sor végtelen. Felhasználunk minden természetes anyagot, ami az adott elképzeléshez illik. Az idő múlásával a fa erezete az időjárás és a mindennapi használat miatt hangsúlyosabbá válik, a kezelést követően rusztikus felületet kapunk. Az erdőben található formák is értékesek számunkra, főleg a földön fekvő ágfára gondolok, amit a természet tulajdonképpen már megmunkált. Ezeket felhasználva - az anyag mérete és formája alapján - új, egyedi megjelenésű bútorokat tudunk készíteni. Mindebből talán kiderül, hogy soha nem készülhetnek ugyanolyan, esetleg csak hasonló darabok. Összefoglalva: a természet kizsigerelése nélkül, a régiek felhasználásával új bútorokat tudunk készíteni.

 

Senkó Gábor azt mondja, a megfelelő alapanyagok felkutatása mellett számukra ugyanannyira fontos az ötlet, a fantázia.

- Még a készítés során is felvetődnek új gondolatok, így aztán egy-egy darab akár hetekig is készülhet. Persze nem folyamatosan, hanem ahogy az időnk engedi. Az egyedi alkotásokat már több helyen is bemutatták, kiállították: vásárokon, fesztiválokon jelentek meg velük. - A zalaszentlászlói Szala-Magyarok gyűlése, a kapolcsi Művészetek völgye, a tilajújhegyi piacnap, a kehidakustányi New Age fesztivál mind olyan esemény volt, ahol az érdeklődők megtekinthették a bútorokat. Úgy vélem, ahhoz képest, hogy minden szempontból a nulláról kezdtük, szerintem jó eredményt értünk el. S persze rengeteg további ötletünk van, amit formába szeretnénk önteni.

 

Forrás: Zalai Hírlap

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján. A csoport 17,5%-al tudta növelni árbevételét.

SZJA 1% - válasszon a fagazdaság javára - Eljött az adóbevallások ideje, mindenki szabadon rendelkezhet a személyi jövedelem adója 1 %-ával. Összegyujtöttünk jónéhány fagazdaságban érintett non-profit szervezetet, hogy megkönnyítsük a választást. Bevallási határidok: február 27 - egyéni vállalkozók; május 21 - mindenki más bevallásra kötelezett magánszemély.

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012. - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.