FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-20

A finn állami erdőből mobiltelefonnal lehet karácsonyfát vásárolni

A finneknél régi szokás, hogy Karácsony közeledtével a család kimegy az erdőre, kiválasztják a nekik tetsző fát, kivágják és hazaviszik karácsonyfának. Persze a városlakóknál e szokás kevésbé él, de mégis sokan így szerzik be fájukat. Immár telefonnal fizethető a vágási engedély.

 

A Metsähallitus állami vállalat, amelyik 12 millió ha állami föld és víz területet kezel. A bevételük 90%-a fakitermelésből jön. Az erdőről a karácsonyfát fizetség nélkül elvinni lopást jelentene. A Metsähallitus saját irodáiban a kivágási jog eladását nem tudja megoldani, mert ott nincs készpénz forgalom, a legkisebb számlázható tétel pedig 20 Euró, ami egy fáért túlságosan sok lenne.

Ezért a cég megpróbálta viszonteladókon keresztül eladni a karácsonyfa kivágási jogot. A viszonteladók ilyenkor 10 Eurót kértek ezért, de nem igazán szívesen foglalkoztak vele.

 
Jorma Kouva, a Metsähallitus erdészetvezetője Pudasjärvi-ban. Szerinte megéri fizetni a karácsonyfáért. (Fotó: Hannes Mäntyranta)

 

Végül jött a nagy ötlet: le lehetne másolni a horgászengedélyek kiadásának és fizetésének módját, mely esetben a mobiltelefonos megoldást már régebb óta alkalmazzák. A fát vágni óhajtónak tehát fel kell hívnia egy telefonszámot, ami után a fizetségéről SMS-ben számlát kap. E hívás díja 4,97 Euró, tehát a fele, mint a vágási jog a viszonteladóknál volt. A vevőnek nem kell 10 km-eket autóznia, hogy megvehesse a vágási jogot.

A vevő köteles megbizonyosodni arról, hogy ahol a kiszemelt fa van, az állami erdő és egyben gazdasági, nem pedig természetvédelmi erdő. Ez azonban az interneten elérhető térképek segítségével egyszerűen megoldható. Azért kell mobiltelefonról indítani a hívást, mert csak arra van lehetőség az SMS számlát visszaküldeni. A vágási engedély 24 órán át érvényes annak érdekében, hogy azt ne használhassák a karácsonyfa viszonteladók akár több fa kivágására is.

 

Az erdőgazdaság részéről ez nem üzlet, hanem szolgáltatás a nagyközönség részére. A vágási jogot nem lehet előre megvenni és ha megvették, nem lehet attól visszalépni. Legfeljebb 3 méteres lucfenyőre érvényes, kivéve egyes északi tartományokat, ahol nincs luc, így ott erdeifenyőre szól.

A fát szabadon ki lehet választani. A tisztítás általános szabálya, hogy a leggyengébb egyedeket veszik ki, a karácsonyfa vételkor azonban szabad a legszebbeket vágni, ami nem okoz problémát, hiszen oly kevés fát adnak el ezzel a módszerrel. Bármely állami erdőből el lehet vinni a karácsonyfát. Lapföldön ezt módszert már 2008. óta alkalmazzák és évente csak 500-600 fa kel el így.

Legtöbbször az utak menti fákat választják a vevők, mert nagyon nehéz lenne több száz méteren át vonszolni a fát az erdőben, a magas havon át. Így aztán az erdőket érő hatás csekély. E megoldás tehát nem üzlet, hanem szolgáltatás az állami erdőgazdaság részéről. Lehetőség azoknak, akik a családjuknak így szeretnék beszerezni a karácsonyfát. Ráadásul így jó lelkiismerettel tölthetik a Karácsonyt vevőik, hiszen becsületes úton jutottak a fájukhoz. Emlékeztetőül: az erdőtulajdonos (az államot is beleértve) engedélye nélkül a fa elvitele az erdőről bűntett, ha az illetőt elkapják legalábbis kártérítést kell fizetnie.

FATÁJ megjegyzés: 5 Euró, azaz 270-nel számolva 1350 Ft igazán nem nagy kiadás egy legfeljebb 3 m magas lucfenyőért.

Ford: MM, forrás:forest.fi

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.