FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-12-10

Mennyi a fenyőfa ára idén?

Minden családnak külön stratégiája van arra, hogy mikor (hetekkel korábban vagy az utolsó napon) érdemes fát vásárolni, s mit kell megnézni, hogy ne egy rég kivágott és így gyorsan tűlevelet hullató darabhoz jussunk. Az árak azonban többnyire stratégiától függetlenek.

Az elmúlt napok hírei szerint a tavalyihoz hasonló áron juthatunk fenyőhöz idén is. A lucot háromezer, az ezüst négy-ötezer, a normand fenyő pedig öt-hatezer forint körül lesz - nyilatkozta egy termelő. Körbekérdeztünk mi is, mennyi pénzzel érdemes rákészülni a fenyőfavásárlásra.

Vágott lucfenyőt 1790 forinttól (ez 70-100 cm-es), ezüstfenyőt 3890 forinttól, míg normand fenyőt 5990 forinttól vásárolhatunk az Oázis kertészet Kőbányai üzletében. Amennyiben viszont magas fára vágyunk, mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni: egy 2 méteres lucfenyőért itt már 5790 forintot kérnek el, míg egy ugyanekkora normand fenyő közel 20 ezer forint. Kérdésünkre a boltban elmondták, még nem teljes a készlet, de folyamatosan érkeznek a fák, vásárlók már most is vannak, a de az igazi roham a hónap közepén indul meg. Az üzletben akcióznak is: a vételár egy részét vágott virágban levásárolhatják a fáért érkezők.

 

Az Oázis nyíregyházi üzletében is érdeklődtünk, milyen áron vásárolhatnak vidéken. Ott úgy tájékoztattak minket, hogy egy 100-125 cm-es normand fenyő 6990 forint, kétméteres változatban pedig 14 990 forintot kell érte fizetnünk. A lucfenyőből a 100-125 cm magas fákat 1990 forintért kínálják. A kérdésre, hogy az utcai árusokhoz hasonló áraik vannak, azt mondták: lehet párszáz forintos eltérés, de úgy látják, nagy különbségek nincsenek.

Egy budapesti, X. kerületi üzlet honlapjának tanúsága szerint náluk egy 80-100 cm-es normand fenyő 5 950 forint, a lucfenyőből ez a méret 2 580 forint náluk. A normand fenyőből egy 150-175 cm-es 11 650 ebben a kertészetben, míg egy másfél méteres fához közel 3000 forintért juthatunk hozzá.

Egy Somogy megyei kereskedő honlapján az üzleti áraknál jóval alacsonyabb összegeket találtunk. Itt egy első osztályú lucfenyő 1000 forint, s ezek átlagmagassága 1,7 - 2,5 méter. Ugyanitt a dán normand fenyő (1,5-2,3) méteres 5700 forintos darabáron van. Kérdésünkre azt mondták: az érkülönbség abból adódik, hogy esetükben közvetlenül a termelőtől vásárolnak, ezért lehet ez olcsóbb, mint egy boltban vagy utcai árustól vásárolt fa.

Évek óta ajánlják a környezetvédők és a kereskedők a cserepes fenyőket is. A már idézett fővárosi Oázisban vissza is veszik ezeket a fákat karácsony után, s az ár fele levásárolható. Ez esetben egy méteres lucfenyőhöz 4 990 forintért juthatunk hozzá, s ugyanilyen árban van egy 60-80 cm-es ezüstfenyő, míg a normand fenyő ez ezressel drágább. Ezeket persze meg is lehet tartani, s a kertbe kiültetni az ünnepek után.

Ami tehát biztosnak tűnik: a legolcsóbban a termelőtől kaphatunk fát, az üzletekbe viszont akciókra is akadhatunk. Az utcai árak várhatóan a kettő között lesznek. A favásárlók rohama még nem indult meg, ez a hónap közepére várható.


Forrás:
hvg.hu

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.