FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-11

Megszünteti termelését az INTERSPAN 2011. januárban

Az INTERSPAN Faipari Kft. a nyerslap termelést 2011. január 17-én, a lamináltlap termelést pedig január 31-én megszünteti.

 


A Kft. ügyvezető igazgatója november 9-én az alábbi levelet írta a magyarországi viszonteladóknak:

 

"Tájékoztatunk, hogy cégcsoportunk vezetősége úgy döntött, hogy megszünteti az INTERSPAN termelési tevékenységét. A döntés értelmében a nyersplapgyártás 2011. január 17-én, a laminálás január 31-én fog leállni. Ennek megfelelően 2011. február végéig gyakorlatilag zökkenőmentes kiszolgálást tudunk biztosítani partnerkörünk részére.

A döntést a konszern elnöke ismertette, itt Vásárosnaményban, a tegnap tartott munkásgyűlésen.

A döntés hátterében az áll, hogy sem a fatüzelésű erőművek által felvert faalapanyag árakat, sem a folyamatosan emelkedő energia árakat nem lehet a késztermékek árában elismertetni, az áremelés lehetősége pedig az éles konkurencia harc által jellemzett piacon meglehetősen korlátozott, hosszabb távon sem látszik biztosíthatónak Vásárosnaményban, a faforgácslap gyártás rentabilitása.

Természetesen partnereinket nem kívánjuk magukra hagyni, meg kívánjuk találni azokat a lehetőségeket, melyek mellet a cégcsoport más műveiből folyamatos ellátást biztosíthatunk partnereink számára. Elsősorban az ukrán gyártóművek, kiemelten a Vásárosnaménytól mindössze 350 km-re található Broshniv lehet az új beszállító, akinek termékeit partnerkörünk valamennyire már ismeri, akár az Ukrajnából származó de általunk laminált nyerslapok, akár az Ukrajnából importált laminált faforgácslapok (D 344, 375, 381, 740 stb.) által. Ezeket a lapokat a kiváló hengeres erdei fenyő alapanyag által biztosított alacsony homoktartalom jellemzi, ami kimagaslóan magas szerszám élettartamot biztosíthat a felhasználók számára.

Munkatársaink mindenben segítségedre lesznek, a jövő februárig rendelkezésünkre álló bő három hónapban, hogy a céged tevékenységének továbbviteléhez szükséges legjobb dekorválasztékot és a legjobb beszállítói kombinációt biztosíthassuk számodra.

Vásárosnamény, 2010. november 10.

Üdvözlettel: Seregi Barnabás"

 


A Kelet-Magyarország c. napilap november 11-i cikke (szerző: KM-NYZS)

 

Egy gyárral kevesebb lesz.

Jövő február-márciusban közel kétszáz dolgozó munkaviszonya szűnik meg a beregi térségben.

Negyven éves múlt, munka után kerül lakat az Interspan Kft. vásárosnaményi gyárára: a cég ugyan nem szűnik meg, de jövő év első hónapjaiban befejezik a termelést, a forgácslapgyártást és a laminálást, s ezt követően kereskedelmi, illetve logisztikai tevékenységeket folytat a társaság.

Minderről munkástanács ülésen tájáékoztatták a dolgozókat, akik a svájci érdekeltségű holding és a kft. vezetésétől a döntés hátteréről is hallhattak információkat. A cégvezetés valamennyi munkatársat biztosította arról, hogy eleget tesznek az elbocsátásokkal járó törvényes előírásoknak, s ezen túlmenően a munkavállalói érdekvédelemmel kezdett tárgyalásokon a plusz plusz juttatások lehetőségéről is egyeztetnek.

A jelenlegi 197 dolgozó többségétől 2011. első negyedévében végleg megválnak, s mindössze egy szűk, 10 és 20 közötti létszámú gárda marad a további feladatok elvégzésére. Egy nagy, 12-21 milliárd forintos beruházás menthette volna meg a gyárat, ám ennek megtérülésére nem látott garanciákat a tulajdonos.

A zöldenergia térnyeréséhez adott állami támogatás mérte az első megrendítő ütést az iparágra

A svájci Swiss KronoGroup lding tagjaként működő Interspan Faipari Kft. befejezi a termelést: előreláthatólag 2011 január közepén a nyerslaptermeléssel hagynak fel, az azt követő rövid időszakban még feldolgozzák a maradék nyerslapokat, majd végleg leállnak a gépsorok a naményi gyárban.

- Ennek szomorú következménye, hogy a jelenlegi 197 dolgozónkból mintegy 180 embert véglegesen el kell bocsátani a cégtől. Egyelőre még nem meghatározott 10 és 20 fő közötti létszám maradhat alkalmazásban, akik a gyár bezárása után a leltározás, a maradék áru kiszállításának, a gépek és a technológiai sorok leszerelésének munkálatait végzik el - említi a legfájdalmasabb következményt Seregi Barnabás, az Interspan Kft. ügyvezető igazgatója.

Nem vonulnak ki a piacaikról

Az elején szögezi le azt is: a cégcsoport nem vonul ki a piacairól, a a 13-14 országban kiépített vevőkört a holding többi gyárából (Lengyelországból, Ukrajnából, Svájcból) látják el.

Arról sincs szó, hogy az Interspan Kft. fizetésképtelen lenne, vagy csődhelyzetbe került volna, sőt maga a cég sem fog megszűnni, a társaság változatlan gazdasági formában dolgozik tovább, a kereskedelmi és logisztikai feladatokat ellátva vesz részt a megrendelések teljesítésében.

A gyártás megszüntetésének hátterében régóta hangoztatott feszültségek állnak: a magyarországi elsődleges faipari feldolgozók régóta küzdenek az ellen, hogy a fa energetikai célú felhasználásának állami támogatása felborította a piaci egyensúlyt.

Nem láttak garanciát

- A biomassza erőművek valójában nem biomasszát és nem faipari hulladékot égetnek el, hanem kiváló minőségű, a faipar számára fontos, az építőiparban és a bútorgyártásban hasznosítható rönkfát - utal a zöldenergia előállításának átgondolatlan ösztönzésére az ügyvezető.

Mint mondja: olyan mértékű állami szubvencióban részesül az energetikai szektor, amellyel kiugróan magas árakat tud fizetni a fáért, s ezt az árat a magyar fafeldolgozó ipar nem engedheti meg magának a versenyképességének elvesztése nélkül.

Ez a helyzet elbizonytalanította a tulajdonost annak a technológiai váltásnak, a technológiai korszerűsítésnek a véghezvitelében, amely hosszabb távon versenyképessé tette volna a gyárat. A tulajdonos nem látott garanciákat a szükséges 15-20 milliárd forintos beruházás megtérülésére, és a modernizált gyár alapanyag alapanyag ellátásának zavartalanságára.

- Így jutott el a tulajdonos, illetve a holding igazgatótanácsa ahhoz a döntéshez, hogy leállítja az Interspan gyárában a termelést, s ezzel megszűnteti a dolgozók túlnyomó többségének munkaviszonyát.

Követik az előírásokat

Az elbocsátás mindenben követi a törvényes előírásokat, minden munkatárs megkapja az őt törvényesen megillető juttatást, sőt: a kötelező kifizetéseken túlmenően a cég plusz juttatásokról is egyeztet.

Ezt a cég természetesen csak akkor tudja garantálni, ha a termelés január végéig, február elejéig zavartalanul, a jelenlegi teljesítmény mellett történik - tekint még előre az ügyvezető.

Minden munkatárs megkapja az őt törvény szerint megillető juttatást

Az elmúlt több mint 20 évben cégcsoportunk sok embernek adott munkát, az Interspan mindig jó és stabil munkaadónak számított a környéken. A kollégák szerettek itt dolgozni, az évek során nagyon jó csapat kovácsolódott össze.

A cég ügyvezetése nevében köszönöm a lelkiismeretes munkájukat, s őszintén sajnáljuk, hogy nem sikerült végrehajtani egy olyan beruházást, amellyel folytathattuk volna a termelést - osztozik a gárda bánatában Seregi Barnabás.

 


 

A Kelet-Magyarország fenti cikkére hivatkozva: hvg.hu 2010-11-11, mfor.hu 2010-11-11, vallalkozoi.negyed.hu 2010-11-11, mno.hu 2010-11-11

 


A Kelet-Magyarországban a fenti hír mellettjelent meg Nyéki Zsolt jegyzete:

Zöldáram bíbor ködben

 

A mintegy 180 munkahely elveszítése fájóan konkrét szám, ám ami vele jár, azt nehéz most még átlátni.

 

Egy szimbólum, mintegy 180 munkahely, s még ami vele jár - első olvasatra ez a veszteség Vásárosnamény egykori fűrészüzemének bezárásával. Szimbólum, hiszen huszonhárom évvel ezelőtt a vasfüggönyön innen (a teljes blokkot beleértve) ez volt az első olyan cég, amelybe nyugati tőkést engedtek, s működhetett többségi "kapitalista" tulajdonban vegyesvállalatként. A mintegy 180 munkahely elveszítése fájóan konkrét szám, ám ami vele jár, azt nehéz most még átlátni.

Ha egy gyár bezár, sohasem "csak" egy üzem szűnik meg. Elesnek a megrendeléstől a beszállítók, a javítást és karbantartást végzők, a fuvarozók, a dologozókat vivő s hozó cégek, nem utolsó sorban a település kasszája is szegényebb lesz az addigi iparűzési adóval. Ha egy gyár bezár, rögtön megjelennek a nagy "megmondók", akik bármi is legyen az ok, a politikai hovatartozástól függően varrják ellenlábasaik nyakába az egészet - pedig ha egy gyár bezár, érdemesebb azt megnézni, miért jutott odáig.

A beregi eset többek között súlyos ellentmondásra is figyelmeztet: igyekszünk növelni a megújuló energiák arányát, de ezt az uniós kötelezettséget nem lehet adminisztratív módon letudni. Évek óta cikkezünk arról, hogy az energetikai célú favásárlás puszta állami dotációja helyett tényleges energiaerdők telepítéséhez kellene rendelni a költségvetési forrásokat. Enélkül értékes faanyag kerül az ipari kazánokba - s ez túlmutat Bereg legújabb problémáján, ez a biomasszára épített erőművek fenntarthatóságát kérdőjelezheti meg.


 

Végül néhány adat az INTERSPAN Faipari Kft. árbevételéről és eredményéről a 2002-2009. időszakból. (Az adatok forrása a nyilvános.)

 

ezer Ft-ban
zárónap szept.30
árbevétel
ebből
export
üzemi
eredmény
mérleg szerinti eredmény
2009.
13.332.366 9.719.418 - 1.102.258 - 1.746.833
2008.
18.543.729 14.333.530 - 21.802 - 217.075
2007.
17.314.054 12.611.018 + 923.039 + 928.199
2006.
15.189.327 10.385.243 - 363.892 - 815.033
2005.
12.210.270 7.651.204 - 730.686 - 936.945
2004.
9.776.991 5.237.234 - 1.318.706 - 1.289.575
2003.
14.405.713 6.523.162 + 104.698 - 381.969
2002.
14.337.470 6.218.654 - 106.851 + 126.469
2002-2009. időszak együtt
115.109.920 72.679.463 -2.616.458 -4.332.762

MM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.