FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-11-03

Támogatás nélkül az erdőtelepítés is szünetel

Továbbra is nehéz helyzetben van a magyar erdőgazdálkodás. Az elmúlt évben jelentősen, 16 ezerről 4 ezer hektárra esett vissza a telepített erdők nagysága. Különösen nehéz helyzetben vannak a magánerdő-tulajdonosok, akik szinte semmilyen támogatást nem kapnak, hangzott el a téti országos találkozón.

Hazánk 2 millió hektárnyi erdejéből a magánerdő-tulajdonosok mintegy 43 százalékot művelnek. Az éves 7,2 millió köbméter fából ők 3,1 millió köbmétert termelnek ki.

Egy traktor faaprítóval felszerelve több mint 13 millió forintba kerül, amit Magyarországon a magánerdő-tulajdonosok többsége csak európai uniós pályázati pénzekből tudna megvásárolni, de ezek a források, bár léteznek, mégis elérhetetlenek. A témáról néhány érdekeltet kérdeztünk.

 

Luzsi József, a MEGOSZ elnöke:

- A pályázatok kiírása sok-sok éve csúszik. A források el vannak különítve, a pénzek megvannak, de nem tudjuk felhasználni, mert nem kerülnek kiírásra a pályázatok. Így a legszorgalmasabb gazda sem tud fejleszteni. A korlátozott lehetőségeket az erdőtulajdonosok megpróbálják kihasználni, pályáznak, de ez a pénz sem biztos, vagy csak hosszú hónapok után kapják meg.

 

Édl Tibor magánerdő-tulajdonos:

- Az akácerdő-telepítésünk 15 éves, a tisztításhoz igényeljük a támogatást. Azzal biztattak bennünket a felügyelőségen, hogy jár ugyan, de nem biztos, hogy lesz rá pénz. Minden fafajra más támogatási összeget határoz meg az Unió. Az akácra, a nemes nyárakra kevesebbet, a tölgyesekre sokkal nagyobb összeget biztosítanak.

 

A kormány változásokat ígér. Jelenleg is tart a Vidékfejlesztési Hivatal átvilágítása, az erdőtörvény átalakítását tervezik a Mezőgazdasági Bizottságnál, valamint a pályáztatási rendszert is egyszerűsítik. Emellett az Európai Unióban is hatékonyabban képviselhetik a magyar érdekeket.

 

Jakab István az Országgyűlés alelnöke:

- Magyarország az Európai Unió soros elnöke lesz január elsejétől. Az a meggyőződésem, hogy egy okos, átgondolt stratégiával és azzal a lehetőséggel élve, hogy elnökök vagyunk, lehet majd ügyesen lobbizni. Erre van lehetőség, és megvan hozzá a tudás, tapasztalat és minden egyéb körülmény.

 

Magyarország kétmillió hektár erdővel rendelkezik, ennek mintegy fele magánkézben van. A '90-es évek végén még eredményes volt az ágazat, ám támogatás nélkül az elmúlt 10 évben fokozatosan leépült. Ezt leginkább az mutatja, hogy negyedére csökkent a telepített erdőterületek nagysága.

 

Szabó Vendel erdész, magánerdő-tulajdonos:

- A hagyományos erdőgazdálkodás bevétele - gondolok itt a fakitermelésekből származó bevételekre - főleg a fiatal erdőknél nem fedezik a költségeket, tehát támogatás nélkül rizikós nekiállni ezeknek a munkáknak. Ha nem éri meg, akkor nem fogja senki csinálni. Amint a Vidékfejlesztési Hivatal elérhetővé teszi a pályázati forrásokat, akkor ez megnövelheti a vállalkozói kedvet az erdőgazdálkodásban, ami megközelítőleg 15 ezer új munkahelyet jelent Magyarországon.


Forrás:
Gazdakör

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.