FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-28

Beszámoló a 2010. őszi FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferenciáról

2010. október 26-27-én volt a FAGOSZ 2010. őszi Fakonferenciája, 110 fős érdeklődés mellett, érdekes előadásokkal, illetve a résztvevők közötti szokásos számtalan üzleti megbeszéléssel.

 

A Fakonferencia a meghirdetett program szerint zajlott le.

Dr. Szép Tibor a Szombathelyi Erdészeti Zrt. fahasználati-kereskedelmi igazgatója "Az erdőkárok hatása a fapiacra" című előadásában több példával is azt mutatta be, hogy Európa fapiacán a kisebb erdőkár események lényegében nem befolyásolják a piaci egyensúlyt. Hatásuk tehát kiegyenlítődik, nem okoznak túlkínálatot és árcsökkenést, esetleg csak rövid ideig és helyi szinten. Ugyanakkor a ritkábban előforduló, a földrés jelentős területeit érintő, több tízmillió m3-es hatású széldöntésnek már van ilyen hatása, sőt az nem csak rövid, de hosszabb távon is érvényesül. Előadása pdf-ben itt elérhető.

Véleménye szerint az alapanyag árakra a végtermék áraknak, tehát az általános keresletnek van nagyobb hatása.

Dr. Barkóczi Zsolt (Papierholz Austria) mint hosszútávon érvényesülő európai általános tendenciát ezt elfogadja. Megjegyezte azonban, hogy Ausztria importjára mennyiséget és az árakat illetően is hatással van ha Ausztriában jelentős széldöntés vagy más, a piacra hengeresfát "küldő" erdőkár van. Először ugyanis a kárral érintett hazait igyekeznek feldolgozni.

 

A WFW GmbH-tól Klaus Reinhenbach, ügyvezető-tulajdonos végül nem tudott eljönni, így az e céget itthon képviselő Interforst Hungary Kft. részéről Kónya Róbert tartotta meg "A faanyag energetikai hasznosításának korszerű technológiája (BRUKS aprítók, ECOLOG forvarderek, harveszterek)" című előadást.

A bemutatott forvarderek, processzorok és az aprítók gyökeresen átalakítják a fahasználatot. Kétségtelenül nem olcsó berendezésekről van szó, mégis hatékonyságuk révén az 1 m3-re jutó fajlagos kitermelési és kiszállítási költség csökkenthető velük a hagyományos munkamódszerekéhez képest. Megismerhettük azt az igencsak sokféle kombinációt, amelyek szerint a gépek főegységei összeválogathatóak.

Terjedésük csökkenti az élőmunka igényt, ugyanakkor növeli a képzettségi igényt és sokkal alaposabb munkaszervezésre van szükség. Hazai viszonyok mellett fontos tényező, hogy lombos állományok esetén is hatékonyan használhatóak már a mai processzorfejek.

 


A konferencia szünetében a kávé és üdítő fogyasztása mellett a résztvevők közelről is megismerkedhettek a fa borítófedéllel, bőr gerinccel készített határidő és jegyzet könyvekkel vagy fényképalbummal, melyeket korábbi FATÁJ 2010-10-21 cikkünkben már bemutattunk.

 


 

Varsányi Tibor, a JAF HOLZ Ungarn Kft. ügyvezető igazgatója "10 év a faipar szolgálatában, korszerű famarketing alkalmazása" címmel tartotta meg előadását. A JAF HOLZ Ungarn Kft. ugyanis éppen 10 éve van jelen a magyar piacon. Ismereteink szerint a legnagyobb forgalmú cég a Magyarországon működő fakereskedelmi vállalkozások között. Ugyanakkor néhány újszerű marketing megoldást választott az utóbbi időszakban.

A cég nagy és erős, hiteles a stratégiája, munkatársai és termékpalettája. Elindították az I love wood honlapot, melynek célja hogy az építészekkel és különböző a faipari technológiákkal foglalkozók számára furcsán gondolkodó designerrel kapcsolatot építsenek, inspirációt adjanak nekik, hogy mi mindent is lehet fából készíteni. E honlapról számos hírlevelet küldenek különböző célcsoportoknak, de ők maguk mint cég igyekeznek a háttérben maradni. Ugyanakkor részt vesznek különböző az építészek által látogatott konferenciákon.

Üzeneteik eljuttatásához felosztották a célközönséget (véleményvezérek, korai befogadók, véleménykövetők, valamint az átlag laikusok) és megfelelő sorrendben, mindegyik csoporthoz más üzeneteket igyekeznek eljuttatni.

Ugyanakkor támogatták 1 km fenyőléccel a magyarországi Wood Fesztivált, amiről továbbiak a MOMLINE oldalain olvashatóak (milyen lesz és milyen volt), illetve FATÁJ 2010-08-24, FATÁJ 2010-10-22.

Ezen túl az Euro Skills nemzetközi szakmunkásversenyen belüli Ácsversenyen is elindultak, sőt nagyon sikeresek voltak, hiszen a JAF HOLZ csapat egyéniben és csapatban is nyert.

10 éves jubileumukat 2011. tavaszán tartják majd meg. Céljuk az, hogy a kommunikáció, a hatékonyság és az érdekérvényesítés terén összefogás segítségével a fával foglalkozók együtt növekedhessenek.

 

Kákonyi Lehel, a Lehel's Management Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója "Vállalatszervezés a faiparban, erdőgazdálkodásban - LEAN egyszerűen" címmel tartotta meg előadását. Vállalkozása 6 fős mikrocég. Honlapján bárki részére biztosít gyors öntesztre lehetőséget. A teljes LEAN auditot azonban csak a vállalkozásnál a helyszíne lehet elvégezni, aminek időigénye általában 2 nap. Ezen elemzésnek, illetve az alapján adható javaslatok lényege, hogy a termékek előállítási, átfutási idejét lehessen minél jobban lerövidíteni. Előadása részleteit áttanulmányozva ezzel kapcsolatban számos szempont található meg.

A lean szó jelentése: karcsú, karcsúsítás. Az eljárást eredetileg a Toyotánál fejlesztették ki, hogy autóikat minél hatékonyabban gyárthassák. A Toyota Production System a TPS mégis leggyakrabban ma már LEAN néven szerepel. A tanácsok elsősorban az első számú vezetőnek szólnak. Az előadó a LEAN eljárás számos részletével ismertette meg a hallgatóságot, illetve bemutatott néhányat az általa levezényelt megvalósult eset közül is.

A konzultáció során felvetődött, hogyan lehet e rendszerben kezelni a fafajok sajátos adottságait és azok következményeit, mint hogy a bükk rönk nem folyamatosan áll rendelkezásre, csak szezonálisan.

 

Az előadásokat követően a sokévi szokásoknak megfelelően vacsora, majd kötetlen üzleti és baráti beszélgetések következtek, melyek némileg éjfélen is túlnyúltak.

Szöveg és fotó: Mőcsényi Miklós

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.