FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-21

A korábbinál több fa fogy

A tavalyihoz képest jelentősen megnőtt a tűzifa iránti kereslet. Az sem mérsékli a vásárlói kedvet, hogy folyamatosan emelkedik a fa ára.

- Egyszer a szemem előtt locsolta a kereskedő a tél közepén a farakást a tüzéptelepen mondván, nehogy öngyulladás lépjen fel. Kis híján elröhögtem magam, de amikor idén, az első begyújtásokat végigzsörtölődtem, mert a víz hőmérséklete nem ment 40 fok fölé, akkor eszembe jutott az élelmes eladó: a víz mégiscsak olcsóbb, mint a fa - mondja egyik kalocsai olvasónk.

A lapunk által megkeresett tüzépesek szerint csak legenda a falocsolás és az általa szerzett haszon. - Nézze! A tüzelőnek való kemény fának maximum a héja szív magába némi vizet. Locsolhatnánk éjt nappallá téve, akkor sem lenne sokkal nehezebb - mondja Jánosi István. A Jánosi Fatelep vezetője elmondta: a puha fa, a fenyő, a nyár és az éger meg tudja szívni magát, de azokat nem tűzifának árulják. - Ha van száz mázsa fenyőm, az megszívja magát annyira, hogy 120 mázsát nyomjon vizesen, de a kiszáradást követően már csak 80 mázsa lesz. A kalocsai fatelepes szerint az erdészetekben nem takarják le a fát. Ezért vizes, és ezért nehéz begyújtani.

 

Úgy tudjuk, a korábbinál nagyobb mennyiségben vesznek fát az emberek, a szállítók alig győzik a megrendelések teljesítését. A tavalyihoz képest 35 százalékkal több tűzifát adtak el idén. Aki néhány hónapja, még a nyáron gondoskodott a tüzelőről, az 1600 és 2100 forint közötti árakkal találkozott, akik viszont most vásárolnak, 1800 és 2300 forintos mázsánkénti árral számolhatnak, ami a tél végére 2500-2600-ig is felmehet. Ennek oka a kereslet emelkedése mellett az, hogy Erdélyben és Horvátországban is egyre szigorúbban korlátozzák a fakivágást. Az import fa onnan származik.

 

A fatüzelésre átállt háztulajdonosok tapasztalatai szerint 15-20 ezer forintot is meg lehet spórolni a gázfűtés költségeihez képest. Aki a fa mellett szenet is tenne tűzre, magyar szenet alig talál. A lengyel, az ukrán meg az orosz szén ára pedig felment az utóbbi egy-két évben. Egy év alatt 10 százaléknyit emelkedett. A kisebb fűtőértékű mázsája 4400 forint, a jobb minőségű 6000 forint mázsánként.


Forrás:
AgroLine

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.