FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-07

IKEA - Hetven éve nem volt ilyen!

Hetven éves fennállása óta először közölte gazdálkodásának eredményeit a svéd IKEA. Bár a világ legnagyobb bútorkereskedelmi láncáról van szó, a vállalkozás családi tulajdonban van, így nyugodtan titkolózhat.

A 26 országban 280 áruházat működtető IKEA az egész világon végigsöprő gazdasági válság ellenére jól teljesített, hiszen 2,3 milliárd euróról 2,5 milliárd euróra növelte profitját a 2008 szeptembere és 2009 augusztusa közötti üzleti évben. A forgalom is bővült, méghozzá 1,4 százalékkal. Az IKEA áruházakban 2008 augusztusa és 2009 szeptembere között 590 millióan fordultak meg.

A 2010 augusztusáig terjedő gazdasági év adatai alapján a bútor kiskereskedelmi lánc számára a jelek szerint ezzel véget is ért a válság, hiszen a legutolsó üzleti évében már 7,7 százalékos forgalombővülésről számolt be, ami 23,1 milliárd eurós forgalmat jelent.

 

Ezek a számok, bár a laikusoknak nem sokat jelentenek, valódi meglepetésnek számítanak. Eddig ugyanis szinte semmit nem lehetett tudni az IKEA-ról. A vállalatbirodalom ugyanis családi tulajdonban van, így egyszerűen nem lehet rákényszeríteni, hogy számot adjon gazdálkodásáról. Csak annyi volt biztos, hogy vaskézzel, sokszor egyéni érdekeinek megfelelően irányítja a 83 éves Ingvar Kamprad, akit vállalkozása a világ egyik leggazdagabb emberévé tett. A Forbes magazin adatai szerint 2009-ben ő volt a világ 5. leggazdagabb embere, vagyona 22 milliárd dollár volt.

 

Kamprad ellentmondásos személyiség. A svédek az általa létrehozott céget nemzeti kincsüknek tartják. Bár vezetőjére sokan neheztelnek amiatt, mert az IKEA-t tulajdonló családi alapítványa nem Svédországban, hanem Hollandiában van bejegyezve, így ott is adózik. A Svájcban élő Kampradról az is bebizonyosodott, hogy a náci párt tagja volt még a II. világháborút követően is.

Idén több botrány is megtépázta az 1943-ban alapított IKEA hírnevét. Orosz leányvállalatának vezetői megvesztegetési botrányba keveredtek, francia leányvállalatának alkalmazottai pedig magasabb bért követelve blokád alá vettek néhány áruházat. A legnagyobb pofont azonban az Ikea egyik korábbi vezető tisztségviselőjének, Kamprad közeli munkatársának leleplező könyve jelentette. A szerző azt állítja, az IKEA-ról és a Kamprad családról kialakult kép teljesen hamis. Nem igaz, hogy a világ ötödik leggazdagabb embere szerény életet él, hogy 30 éves kanapén alszik, vagy hogy az áruház éttermében ebédel - a legenda puszta marketingfogás.

A könyv szerint az IKEA gyakran használ olyan megfigyelési és lehallgatási módszereket, mint az egykori NDK retteget titkosrendőrsége, a Stasi. A "kémek" gyakran közvetlenül Kampradnak számolnak be a történtekről, aki arra törekszik, hogy a vállalat vezetéséhez, a beosztottak sakkban tartásához szükséges minden információt - még a folyosói pletykákat - is megtudjon.

 

Elképzelhető, hogy a botrányok miatt kényszerült az IKEA, hogy nyisson a nyilvánosság felé. Mikael Olhssonnak az egy éve hivatalban lévő új vezérigazgatónak éppen ezért az átláthatóság növelése az egyik fő célja. A nyitás egyik legszembetűnőbb jele pedig az eddig gondosan titkolt gazdálkodási adatok közzététele.

 

Forrás: Pénzcentrum

 

FATÁJ kiegészítés:

 

Az IKEA érbevétele az IKEA központi honlapja alapján:

 

A fejlődés láthatóan az 1974-2004. közötti 30 évbekben exponenciális volt, amivel szemben az utolsó 5 év dinamikája visszafogottabb, a 2009/2008. növekedés (+1%) pedig a megszokotthoz képest kifejezetten gyengébb, sok más vállalkozáséval szemben azonban továbbra is növekvő volt. A honlapon láthatóak is a szeptember 1. és augusztus 31. közötti gazdasági éves adatokat mutatják. 2010-re ezen 1%-osról sikerül a növekedést a Pénzcentrum cikke szerint 7% fölé vinni.

Az e cikk szerinti 2010. augusztus végéig mért 23,1 Md Euró forgalom (vélhetően összes értékesítés árbevétele) talán nem azonos tartalmú adat, mint az itt idézett grafikonban szereplőké, mert a 23,1/22,7= csak +1,7%-ot tesz ki a +7,7%-kal szemben.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.