FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-01

Pelletgyártó üzemet avattak Tuzséron

Évente 7 ezer tonna pellet előállítására képes üzemet adták át pénteken, október 1-én, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron.


(illusztráció - pelletüzem Lentiben)

A beruházó kecskeméti projektcég, a Kelet-Európai Bioenergetikai Kft. mintegy 50 millió forintos uniós támogatás segítségével, csaknem 200 millió forint összköltségből építette fel az üzemet a tuzséri Erdért Tuzsér Zrt. telephelyén - mondta Marozsi Imre, a beruházó társaság tulajdonosa az átadást megelőzően az MTI-nek.

 

Hozzátette: az óránként másfél tonna pelletet előállító, elsősorban a hazai piacra termelő gyár tizenkét munkahelyet teremtett Tuzséron. A pellet gyártásához szükséges, évi mintegy 14 ezer tonna - elsősorban fűrészpor és faforgács alapú - biomassza anyagot a helyi fafeldolgozó biztosítja az üzem számára. A beruházás célja a helyi hő- és energiaigények kielégítése mellett a megújuló energiaforrások magyarországi részarányának növelése. Az elképzelések szerint legalább 80-90 ezer munkahely a megújuló energiatermelés területén jelenik meg abból az egymillió munkahelyből, amely a kormány célkitűzése szerint a következő tíz évben létrejön - közölte Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára a tuzséri üzemavatón. Az államtitkár-helyettes hangsúlyozta: a kitűzött cél elérésében a tuzsérihoz hasonló pelletüzemeknek nagyon nagy szerepük lesz.

Magyarországon jelenleg 15 ilyen gyár működik. Ahhoz, hogy a lakossági hőigénynek - az uniós normák szerinti - hét százalékát pellettel kielégítsék, 2020-ig 40-50 hasonló üzemre lenne szükség - húzta alá az államtitkár. Hozzátette: ez több mint 1,3 millió tonnányi pellet feldolgozását igényelné, amivel csaknem 100 milliárd forint értékű orosz gázimportot tudna kiváltani az ország. Jelenleg kevesebb mint 2.500-3.000 pelletüzemű kazán működik a magyarországi háztartásokban, a hét százalék eléréséhez viszont legalább 200 ezer kazánnak kellene gazdára találnia. A terv megvalósítása komoly állami támogatást igényel, az ehhez szükséges összeget pedig az Új Széchenyi Tervből finanszíroznák - fűzte hozzá Olajos Péter.

Forrás: mfor

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.