FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-10-01

Az ideális konyha tervezése - 3/8.

Rendeltetése szerint a konyha minden esetben az élelemkészítés, (sütés, főzés stb.) a tálalás, esetleg az étkezés helyszíne. Ahány konyha, annyiféle bútorzat (klasszikus, modern, high-tech), sokféle elrendezés (egysoros, kétsoros, L-alakú, U-alakú, sziget), de alapjában véve minden konyhában ugyanaz a munkafolyamat zajlik.


Az ideálisan berendezett konyha az ételkészítés munkafolyamatát követi, annak sorrendjében helyezkednek el az egyes tároló- és munkafelületek, gépi berendezések, eszközök.

Vegyük pl. az ebéd elkészítését, első lépés az élelmiszerek elővétele. Adott étel elkészítéséhez a konyhából és a kamrából kell a szükséges alapanyagokat összeválogatni, melyek a következők lehetnek: hűtve tárolandó, mélyhűtött, szárazáru, földesáru.

Az alább felsoroltak tisztítása, előkészítése a főzési, sütési, párolási folyamathoz.

A konyha legfontosabb berendezési tárgya a tűzhely és a mosogató, ezeket megfelelő tároló- és munkahelyekkel kiegészítve alakíthatjuk ki a konyhai sort, amelynek az ételkészítés műveleti sorrendjéhez kell igazodnia. Emellett figyelembe kell vennie az ember egyéni tulajdonságait is, hogy jobb vagy balkezes-e az illető. Ez az elsőre apróságnak tűnő dolog nagyon fontos munka közben, mivel a jobbkezeseknél a jobb kéz végzi a fő munkát (valamit kivesz a hűtőből, megkeveri a fortyogó ételt stb.) míg a bal kéz az ehhez kapcsolódó kisegítő tevékenységet végzi (kinyitja a hűtőajtót, megemeli a fedőt stb.), ebből következtetve, a jobbkezeseknél balról jobbra halad az élelmiszerfeldolgozás sorrendje. Hűtő, munkapult, mosogató, munkapult, főzőlap, munkapult.

(Balkezeseknél logikusan ellenkező a sorrend.) Az előbbi elrendezés az étkezés utáni mosogatásnál is ideális, mivel a jobb kézben tartott mosogatóeszköz (szivacs) végzi az edények mosogatását, a bal kéz pedig az edények jobbról balra történő mozgatását, ebből kiindulva balra kell esnie a csepegtetőtálcás résznek. A csepegtetőtálcát mai mosógépesített világunkban sokan felesleges elemnek ítélik meg, pedig az étel elkészítésénél is hasznos elem (zöldségek, gyümölcsök mosás utáni csepegtetése stb.).


Összességében elmondható, hogy a konyhát egy üzemnek kell tekinteni, ahol a háziasszony éppen úgy használja a rendelkezésre álló teret és eszközöket, mint egy gyárban egy szakember a végtermék előállításához szükséges erőforrásokat.

 

Korunk szokásai

A konyhatechnológia az évek során jelentős változáson ment keresztül, mivel minden családtípusnak más-más technológiai igénye van. Egyrészről elterjedőben van a félkész alapanyagokból történő élelmiszer-készítés. Itt nincsen szükség hámozásra, áztatásra stb., mivel a hűtőből már eleve megpucolt tisztított alapanyagot veszünk elő, ezáltal mind időben, mind helyszükségben lerövidítődik a technológiai sor. Ennek a továbbfejlesztett módja az, amikor a boltban vásárolt készétel melegítés útján kerül az asztalra, mert itt a technológiai sor csak a kicsomagolásra és a melegítésre korlátozódik.

Másrészről a fiatal gyerekes párok körében elterjedőben van a - főzés összehozza a barátokat - típusú konyhahasználat, itt a teljes munkafolyamat megtalálható.

A konyhahasználaton belül a hétköznapi étkezés (reggeli, vacsora) és a hétvégi (reggeli, ebéd, vacsora, baráti összejövetelek) étkezések között jelentős eltérések vannak, amik kihatnak a technológiai sorra. Hétköznap az emberek általában főleg a mikrohullámú sütőt, kávéfőzőt használják. A gépek, eszközök többsége leginkább hétvégén használatos. Ez nagy kontrasztot teremt a hétvégi és a hétköznapi üzem között.

Macsali Zsolt

A cikksorozat előző részei:
Ideális konyha tervezése - 1.
Ideális konyha tervezése - 2.

(Folytatjuk.) A fenti írás megjelent a Magyar Asztalos 2009/6. számában

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.