FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-18

Magyarországi aktív ház energiafogyasztási adatai

Kiváló minőségben épült faház működik aktív házként. A kiváló minőséget nemcsak a külső, belső megjelenés jelzi, hanem a mért, minimális energetikai fogyasztás is.

140 m2 nettó alapterületű, favázas technológiával épült kétszintes, tetőtér beépítéses családi házról van szó.

Ha a tetőre felnézünk, rögtön látjuk a nagy felületű napelemeket - ami Magyarországon ma még ritka látvány: 30 m2 napelemet építettek be a tetőszerkezetbe.

 

A ház pincéjében is érzékelhetjük, hogy nem szokványos épületről van szó. A 400 literes víztároló tartály tárolja a 8 m2 felületű napkollektor (síkkolektorok) által termelt energiát.

 

Az épület fűtési rendszere alapvetően légfűtéssel történik. A hővisszanyerős szellőzőrendszerről nagyon jó véleménye van a ház gazdájának. Molnár József, a Grandács Kft. tulajdonosa mindennek pontosan utánajárt, minden gépről tudja, milyen értékeket ígértek. Most nagyon izgalmas számára is nyomon követni, ténylegesen olyan hatásfokkal működnek-e a gépek, mint ahogy azt a gyári adatok, leírások ígérték.

Megdöbbentő, de még a legnagyobb hidegben is az épület körül lefektetett 100 m hosszú (antibakteriális) csőkígyón átáramoltatott levegő + 5 Celsius fokra felmelegszik.

Ez a számadat a tényleges méréseken alapul, amikor a -14 Celsius fokos kinti levegő, + 5 Celsius fokra melegedett fel.

 

A bejövő, előmelegített levegő találkozik az épületből elszívott, használt levegővel. A hőcserélő pedig ténylegesen teljesíti a gyári ígért adatot, 90 %-os hatásfokkal átadja a bejövő levegőnek az elhasznált, elszívott levegő hőmennyiségét. A referencia épületként is működő családi házban, egy 50- 350 m3 / h levegőcserére képes szellőztető rendszer működik.

 

Nagyon hideg napokon előfordulhat, hogy a talajban való előhűtés, és az elszívott levegőből kinyert hőmennyiség nem elegendő, ebben az esetben elektromos fűtőpatronok pótolják a hőmennyiséget.

A befújó szellőzőrácsok a padlóhoz közel kerültek beépítésre. A nappaliban egy hagyományos cserépkályhát is elheyeztek, ami felett egy elszívó lett beépítve. A cserépkályha üzemelése esetén az elszívott meleget elosztják az egész házban a hővisszanyerős szellőzőrendszeren keresztül.

A használati melegvízellátás 70-80 százalékát napkollektorok, valamint a fűtő - patronok, illetve a hőcserélő ventilátorok működtetetését a déli tetőfelületen elhelyezett napelemekkel biztosítják. A termelődő elektromos energiát egy inverterrel váltóárammá alakítják, és a felhasználásra nem kerülő mennyiséget árammérőn keresztül a hálózatba tudják táplálni. Mennyi energiát termel a 30 m2-es felületű napelem?

Az aktív ház lényege, hogy ellátja önmagát energiával, és még energiát is termel.

Molnár József arra figyelmeztet, hogy időben el kell kezdeni a helyi Elektromos Műveknél az ügyintézést. 6-8 hónapos átfutásra lehet számítani. Tehát egy faház építése esetén, (ami igen gyors építést jelent) már a tervezési fázisban el kell kezdeni az ügyintézést. 3,5 kW-ig ingyenesen adja az Elektromos Művek a mérőt, a felett már drága. A jelenlegi visszavásárlási szorzó 0,8, de tervezik az emelést.

A napelemmel a tulajdonos 4500- 5000 kWh-t tud megtermelni évente. A beruházás költsége (a tulajdonos saját beszerzésében, külföldről) 20.000 Euró volt.

A Grandács Kft. nagyon körültekintően járt el a napelemek elhelyezésénél. A napelemek nem teljesen a tetőbe integráltan, hanem kis légrés biztosításával kerültek beépítésre.

6 téli hónapra vetített mérési eredmények szerint az összes elfogyasztott energia (háztartási gépek, fűtés, világítás stb.) a házban 424 kWh volt.

Igaz, hogy még nagy beruházást igényel, de talán a jövőben Magyarországon is lesz majd egy támogatási rendszer a kis napelemes betápláló rendszerek telepítésére.

Természetesen egy ház akkor válhat a jövőben gazdaságosan aktív házzá, ha maga az épület úgy épül meg (forma, tájolás, tömegforma, szerkezetek stb.), mint egy passzív ház. Hiszen, ezekben a házakban csak minimális fűtésre van szükség, így gazdaságosabb az elfogyasztott energiát megtermelni.

 

Forrás: PasszívházMagazin

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.