FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-12

Két év alatt húszezer céget végelszámoltak

A legfrissebb statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy az immár két éve tartó gazdasági recesszió továbbra is tizedeli a vállalkozási szférát. Az előző évek után az idén az első fél évben ismét nyolc százalékkal, pontosan 7381-gyel nőtt a végelszámolásra jutott cégek száma. Ez 8,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest - olvasható a feketelista.hu jelentésében.


Végelszámolások aránya megyénként az utóbbi 2 évben (a létező cégek százalékában)

Az eljárások száma megkétszereződött

Az elmúlt két esztendőben a korábbiaknál lényegesen több cégtulajdonos döntött úgy, hogy megszünteti működését. A 2008 közepe óta számított gazdasági válság kezdetétől összesen 20 741 cég végelszámolására került sor. Az ezt megelőző tíz esztendőre visszatekintve: évente négy-ötezer cég szűnt meg ilyen módon, 2009-ben viszont 11 443, az idén pedig már az első fél évben több mint hétezer, és a prognózisok szerint év végére ez a szám akár tizenötezerig is nőhet. A statisztikát részletesebben vizsgálva kiderül, hogy egyes térségeket az átlagnál is jobban sújtotta a krízis. A létező cégek számához viszonyítva a legnagyobb arányú végelszámolásra Nógrád megyében került sor, ahol 5930 működő vállalkozás mellett 374 (6,31%) jutott erre a sorsra. Borsod-Abaúj-Zemplénben 993 társaság végelszámolására került sor, ez 4,09 százalékot jelent. Négy százalék feletti a végelszámoltak aránya Bács-Kiskun (4,16%) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (4,09%). Szám szerint a legtöbb céget, 1962-t Pest megyében "végelszámolták", ám ez a 84 724 létező vállalkozáshoz mérten "csak" 2,32%-ot jelent.

 

Naponta ötven cég szűnik meg

Külön kategória a főváros, hiszen a több mint húszezer végelszámolásnak mintegy fele (10 267) Budapestre jutott; itt a 237 665 cégre eső bezárási arány 4,32 százalékos. További hat vidéki nagyvárosban ez az arány átlagosan 2,84 százalékon áll. Az elmúlt két év alatt a legtöbb végelszámolásra (490) Debrecenben került sor. Miskolcon 438, Szegeden 305, Pécsett 244, Győrben 209, Nyíregyházán pedig 153 végelszámolást folytattak le. A végelszámolási hullám emelkedése nyilvánvalóan szoros összefüggésben van a cégek fizetésképtelenségi mutatójával, ami az első fél évben 26 százalékkal romlott a múlt esztendő hasonló időszakához képest. Fizetésképtelenség miatt naponta átlagosan ötven cég szűnik meg Magyarországon. A válság hatása tehát láthatóan áthúzódott erre az évre is, és nagyon körültekintőnek kell lennie az üzletembernek, amikor partnert választ, megrendelést ad vagy fogad el, ha el akarja kerülni a buktatókat.

Tisztesség vagy időhúzás?

A végelszámolások ugrásszerűen megnőtt száma arról tanúskodik, hogy sokan kényszerülnek korábbi sikeres vállalkozásuk felhagyására. A jelek szerint a vállalkozók jó része tisztességesen, végelszámolással akarja lezárni tevékenységét. Úgy ítélik meg, van annyi anyagi fedezetük, hogy kiegyenlítsék adósságaikat; sajnos, mások viszont az eljárással csak időt akarnak nyerni, hogy a hitelezőket nyugtassák, kijátsszák. Érdemes és hasznos tehát alaposabban megismerni partnereinket. - Az Egyesített Feketelistán jelenleg több mint 470 ezer cég 825 ezer ügyéről tájékozódhat az érdeklődő. Az utóbbi egy hónapban is mintegy 30 ezerrel nőtt az ügykörünk - tájékoztat Iklódi András, a honlap főszerkesztője. - Honlapunkon egyetlen kattintással összesen tizenegy állami nyilvántartást kötünk össze amelyekből tudomást lehet szerezni a vállalkozás neve mellett az elmarasztalások mikéntjéről, ahol a vállalkozás neve, címe, adószáma és a vele kapcsolatos döntés forrása is megtalálható. Ezeknek az információknak a birtokában az üzleti élet szereplői megalapozottabb, megbízhatóbb döntéseket hozhatnak, veszteségektől kímélhetik meg magukat.

 

Végelszámolás

A cég legfőbb szerve hozza meg a határozatot a végelszámolás kezdő időpontjáról, és végelszámolót választ. Végelszámolóvá a feladat ellátására alkalmas jogi személy vagy jogi személyiség nélküli gazdasági társaság választható. Végelszámolásra a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárásban hozott határozata alapján is sor kerülhet. A végelszámoló a végelszámolás során felméri a cég vagyoni helyzetét, behajtja követeléseit, kiegyenlíti tartozásait, szükség esetén értékesíti vagyoni eszközeit. A hitelezők kielégítése után fennmaradó vagyont a cég tagjai között felosztja, és megszünteti a cég működését. A vagyon azonban a cég törlésére vonatkozó végzés meghozatala előtt nem adható ki. A végelszámolást a kezdés időpontjától számított legkésőbb három éven belül be kell fejezni; ha ez nem történik meg, kényszervégrehajtásra kerül sor. A végelszámolás tehát általában nem jelenti azt, hogy a cég adósságait hátrahagyva nyomtalanul eltűnik a piacról, a hitelezők követeléseit az esetek többségében részben vagy teljesen kielégítik. Ez akkor is a tisztességesebb üzleti megoldás, ha esetleg éveket kell várni rá.

 

 

Forrás: Feketelista.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.