FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-05

Kettős szorításban a fakereskedők

A faipari alapanyagok 10-30 százalékos nemzetközi áremelkedését a jelentősen visszaesett hazai kereslet miatt csak részben tudják a vásárlókra hárítani a fa építőanyaggal kereskedők. A piac egészét az erősebb verseny, csökkenő eredményesség, növekvő finanszírozási igény jellemzi, a fizetési hajlandóság pedig jelentősen romlott - írja a Napi Gazdaság.

Az építőanyagok értékesítése a tavalyi szinten áll, ez azonban a két évvel ezelőtti forgalomhoz képest 25-30 százalékos visszaesést jelent - tudtuk meg Tóth Árpádtól, az Erdért Zrt. Tuzséri Fűrészüzem és Fenyő Termékközpont igazgatójától. A júliusban és augusztusban tapasztalható némi élénkülést az igazgató szerint elsősorban a kezdődő árvízi helyreállítások generálták. Idén érezte meg a válság hatásait a szombathelyi Farkas-Fa Faipari Kft. Farkasné Hári Beáta ügyvezető lapunknak elmondta: az elmúlt év maximális leterheltségét követően idén jelentősen visszaesett az elsősorban hazai fenyőből tetőszerkezeti elemeket gyártó társaság forgalma, január és március között gyakorlatilag nem is kapott komolyabb megrendelést, miután azt több vevő banki finanszírozási problémák miatt visszamondta. A fellendülés áprilisban indult meg az ügyvezető szerint, ami részben az első három hónap hideg, szélsőséges időjárásával magyarázható.

 

A zsalutáblák, zsalulemezek piacán tavaly éves szinten 50 százalékos visszaesést tapasztalt Majer László, a Pannon Falap-Lemez Kft. ügyvezetője. Az idei első hét hónap pedig még a tavalyihoz képest is 30 százalékos zuhanást mutat annak ellenére, hogy a július a korábbi időszaknál aktívabb volt - tette hozzá. A csökkenő forgalom ellenére a faipari alapanyagok piacán áremelkedés tapasztalható, az egy évvel korábbihoz képest bizonyos termékeket akár 30 százalékkal is drágábban adnak a gyártók.

 

Tóth szerint a gyalult termékek - lambéria, hajópadlók - iránti kereslet tavaly még a 2008-as szinten állt, idén azonban már itt is 25-30 százalékos a forgalomcsökkenés. A csekély kereslet miatt, illetve azért, mert a német és osztrák gyártók raktárkészleteiket nyomott áron dobták a magyar piacra, fokozott árverseny alakult ki. Utóbbi mára mérséklődni látszik, sőt az alapanyaghiányból adódóan az árak emelkedésnek indultak. Tavaly az előző évhez képest 15-20 százalékkal lettek olcsóbbak a fa építőanyagok, míg mostanra már 5-10 százalékkal emelkedtek az alapanyagok árai, amit kiegészít a forint-euró árfolyam változásának hatása is (a tetőszerkezetek fenyő alapanyagát gyakorlatilag teljes egészében importálja az Erdért). Az európai országok egyre nagyobb részben szorulnak importra a fa alapanyagok területén, a csökkenő kitermelést elsősorban Ukrajnából és Szlovákiából pótolják.

Az áremelkedés Tóth várakozásai szerint egészen novemberig tarthat. Mindezt nehezen lehet érvényesíteni a magyar piacon, az Erdért megközelítőleg 50-50 százalékban vállalja át, illetve hárítja vevőire a drágulást. A Farkas-Fa tavalyi árakon dolgozik (amely kissé alacsonyabb volt a 2008-asnál), a külső költségek emelkedéseit sem építette be az árba, az erdészetektől vásárolt fa alapanyag ára nem változott. Jelentősen nőtt a kedvezmények szerepe az ügyvezető szerint. Majer úgy látja, hogy más piacokon - Nyugat-Európa mellett elsősorban Lengyelországban, Törökországban és Görögországban - a bővülés miatt könnyebben érvényesíthető ez a magasabb ár. A hazai körülmények között azonban ezt csak késleltetve, a raktárkészletek kimerülésével tehetik meg a kereskedők, más esetben a vásárlók elpártolásával kell számolniuk. Tóth szerint sok kisvállalkozó fakereskedő tűnt el a piacról, a komolyabb tüzépes megrendelések pedig megszűntek - tette hozzá. A szektort csökkenő árrés jellemzi, az egyre nehezebb helyzetet pedig csupán az export tudja ellensúlyozni - fejtette ki Tóth.

 

A fa építőanyagok közül az épületek tetőszerkezeteinek általános alapanyaga a fenyő, amely nem áll rendelkezésre kellő mennyiségben (a hazai erdőállomány 10 százaléka fenyő) és minőségben Magyarországon, így e termékkör jelentős része (95-96 százaléka) import forrásokból érkezik, a hazai vállalkozások csak az esetleg szükséges továbbmegmunkálást végzik. A belső kivitelezésnél, nyílászáróknál, burkolatoknál és bútoroknál azonban már jelentősebb a hazai gyártású termékek aránya - mondta a Napinak, Tóth János, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség szakmai titkára.

Forrás: NapiGazdaság 08-04


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.