STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft

FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-08-04

Betekintés az olasz bútoriparba

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által az Enterprise Europe Network támogatásával május közepén szervezett szakmai tanulmányút keretében hazai faiparos szakemberek is bepillantást nyerhettek néhány észak-olaszországi üzem életébe.

A programban szerepelt a Spagnol cégcsoport konyhagyártó egységének megtekintése, látogatás a Snaidero vállalatnál, amely Európa öt legjelentősebb konyhagyártójának egyike, a ZG cégcsoport gyermekbútorgyártó üzemének megtekintése, valamint egy közeli fűrészüzemben és a nemzetközileg elismert Catas székvizsgáló laborban tett látogatás.

A neves cégek gyártóüzemeinek, technológiáinak és a bemutatótermek bútorainak megtekintése után minden résztvevő új ötletekkel és számos érdekes tapasztalattal gazdagodva térhetett haza. Néhány nap és néhány cég megtekintése természetesen kevés ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le, ám az előadásokból érezhető volt a szemléletmód, a mentalitás és jelen piaci, gazdasági helyzethez való hozzáállás. A recesszió hatásai mindegyik céget érintették, persze náluk is él a divatos közhely, "előre menekülni, fejlesztésekkel és beruházásokkal". Azonban itt ennél több van, óriási hangsúlyt helyeznek a termékfejlesztésre, új eladhatóbb formák megalkotására, megőrizni az olasz design világméretekben is vezető szerepét. Ebben valóban verhetetlenek, melyben szerepet játszik számos olyan új alapanyag használata is, amelyeket itthon még alig ismerünk. Azért nem kell elcsüggednünk - legalábbis a megtekintett üzemek késztermékeiből ítélve -, minőség tekintetében a hazai asztalosipar egyértelműen felveheti velük a versenyt. A pozitív nyilatkozatok ellenére mégsem olyan derűs a hangulat, ahogyan több helyen megfogalmazták, "mindenki eladni akar", miközben az eddig bejáratott piacok egyre szűkülnek, éles a konkurenciaharc. Konyhagyártóknál például elterjedt, hogy a cégeket két csoportba sorolják. Egyikben a fejlesztők ("design"), új dolgok kitalálói tartoznak, míg a másikba az úgynevezett utánzók ("imitation"), akik olcsóbb árkategóriás bútoraikkal követik az élvonalat. Persze, hogy ki hova sorolja magát, elég szubjektív.

 

Snaidero

A Snaidero cég természetesen a fejlesztők közé. Akár egy hazai kisvállalkozás, magántulajdonú cégként alakult (alapító Rino Snaidero), annyi különbséggel, hogy ez 1946-ban, azaz több mint 60 éve történt. Tekintve a hazai vállalkozásokhoz képest durván 40 éves előnyt, nem is meglepő, hol tartanak ma. Érdekes a cég honlapján megtalálható (www.snaidero.it) videó 1968-ból az éppen aktuális konyhamodelljükről, melyet már akkor beépített hűtővel, magas szekrénybe épített sütővel, ajtóra szerelhető kukával, felső szekrénybe épített edénycsepegtetővel szereltek. Manapság a "Snaidero Group"-nak több neves európai konyhagyártó is tagja, így például a német Rational, az osztrák Regina, a francia Arthur Bonnet és több országban franchise kereskedőhálózattal dolgozik. A Snaidero vállalat továbbra is külön egységet képez, saját gyártóüzemmel, ill. kollekcióval. A látszólag egyedi, "extra" kivitelű konyhák valójában mégis mondhatni sorozatgyártásban készülnek. Összesen 25-30 különböző stílusú konyhát gyártanak, egy-egy típuson belül mégis akkora elem- és színválasztékot kínálnak, amelyekből a vevő a saját konyháját egyedivé teheti. Még egy "apróság", amellyel valószínűleg hazai konyhagyártó mostanában nem kelhet versenyre, hogy a bútorkollekció szinte összes tagját neves designerekkel terveztették, elég, ha megemlíBetekintés az olasz bútoriparbatjük a Ferrarit is tervező Pininfarina nevet. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy van olyan 10 éves design is, amely a mai napig is keresett a piacon. A cég felvevőpiaca elég széles, előszeretettel céloznak meg óriási projekteket, szállodák, felhőkarcolók konyhaberendezéseinek legyártását az USA-ba, Dubaiba stb. A gyártást sajnos titkosan kezelik, ezért az üzembe nem nyertünk betekintést.

 

Spagnol

A Spagnol Groupnak szintén megvan az a csekély 40 év előnye, több különálló gyáregységében konyha-, irodabútor, fürdőszoba, ülőbútor-kanapé, lakosságibútor-gyártás folyik. Közülük talán legérdekesebb a konyhagyártó egység (Spagnol Cucine). A gyártás terén azonban csodák nincsenek, ahogy a bemutató videón láthattuk, az olaszok is azokkal a korszerű, német és olasz gépekkel, megmunkálóközpontokkal dolgoznak, amelyekhez nálunk is hozzá lehet jutni a képviseleteken keresztül. A gyártást élőben itt sem szívesen prezentálták, a videón látottakhoz képest egy nagy raktárcsarnok hátsó épületébe vittek minket, ahol régebbi gyártású gépeken éppen laminált fronttal készült konyhákat szereltek. Ez nehezen összeegyeztethető a katalógusokban és az interneten (www.spagnol.it) látható hightech konyhákkal.

 

ZG

A ZG cégcsoport gyáregységei közül a gyermekbútor-gyártó részleg az egyik zászlóshajó. Itt a technológia egyetlen fázisát sem titkolták. Nagyüzemi gyártás folyik, óriási kapacitással, főként laminált forgácslapból, illetve postformingolt elemekből. Hagyományos lapfeldolgozó technikára rendezkedtek be lapszabászgépekkel, élzárókkal, CNC-megmunkálóközpontokkal, tiplizőkkel stb. Az íves alkatrészek élzárásához egy élzáró aggregáttal ellátott CNC-t állítottak üzembe, erre magyarországi példát is találunk már. A moduláris rendszerben készült, számtalan variációs lehetőséggel bíró bútorcsaládokon itt is érezhető a stílus és design kiemelt szerepe. Persze a nagy gyártókapacitással rendelkező üzemben előállított termékeket el is kell adni, mely mostanában nekik sem olyan könnyű.

 

Észak-olasz fűrészüzemek

A manapság nehéz helyzetben lévő fűrészüzemek fennmaradási lehetőségének célszerű formáját választotta több észak-olaszországi üzem is. Ezek egyike a Stacco, ahol a rönkfeldolgozás, fűrészáru-termelés mellett szárítót üzemeltetnek, és ami talán a legfontosabb, hogy félkész termékeket gyártanak. Ez hazai fűrészüzemekből is ismert, jellemzően parkettfrízgyártásban, itt azonban sablonok segítségével, hagyományos szalagfűrészeken bonyolult íves székalkatrészeket vágnak ki, amelyek szárítva, raklapon lecsomagolva hagyják el az üzemet. Valószínűleg a székgyártók szempontjából is előnyös megoldás a kooperáció, hiszen számos műveletet és technológiát spórolnak, és egy fűrészüzem több székgyártót is ki tud szolgálni.

 

Forrás: faipar.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.