FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-07-22

A Faipari Tudományos Egyesület céljai és feladatai

A FATÁJ 2010-06-11 cikkben beszámoltunk a FATE 60. ünnepi, egyben tisztújító közgyűléséről, melyen prof. dr. Molnár Sándort választotta elnökének e szervezet. Most pedig az elnök programját tesszük közzé.

 


 

Kedves faiparos Kollégák, Barátaim!

 

A 60. születésnapját ünneplő FATE újonnan megválasztott elnökeként mindenkit tisztelettel és szeretettel köszöntök. Engedjék meg, hogy céljainkról, feladatainkról, új elképzeléseinkről, fejlesztési javaslatainkról rövid tájékoztatót adjak.

 

1. A FATE az FMK Alumni szervezete

Közismert, hogy a FATE megalakulása után azonnal zászlójára tűzte a faipari mérnökképzés megszervezésének segítését. Ma a tagság 80%-a a Faipari Mérnöki Kar (FMK) volt hallgatója. Az FMK és a FATE együttműködésének új állomását jelentette, hogy a FATE 1993-ban megszervezte az "Öreg Fás Diákok Baráti Körét". Ezen együttműködések tovább fejlesztését, tartalmilag magasabb szintre történő emelését jelenti a FATE elnöke és az FMK dékánja által a közelmúltban megkötött szerződés, mi szerint a jövőben a FATE a végzett hallgatók (Alumni) szervezeteként is tevékenykedve elősegíti az "Alma Mater" és a faipari mérnökök közötti információ áramlást, a hagyományok ápolását, megőrzését és nem utolsó sorban törekszik az FMK működésének, fejlesztésének sokoldalú támogatására, a kar népszerűsítésére.

 

2. A FAIPAR című folyóirat a faipari kutatások, valamint a FATE és az FMK Alumni közös "szócsöve"

Megőrizve a szakmai- tudományos jelleget a lap folyamatosan (negyedévente) információkat biztosít az FMK eseményeiről és lehetőséget ad a gyakorlatban dolgozó kollégák eredményeinek bemutatására.
Célunk minden "FATE-Alumni" tagnak negyedévente eljuttatni a folyóiratot. Bízunk abban, hogy a jelenlegi 1000 db példányszámot néhány év alatt többszörösére emelhetjük.

 

3. Jelszavunk és meggyőződésünk: A fa a jövő vezető nyersanyaga

Szeretnénk alkotó részesei lenni a fahasznosítás új alapokra helyezésének. Sajnos a profitot hajszoló világ nehezen tudja megérteni, hogy a klímaváltozás megakadályozásában, környezetünk védelmében kiemelkedő szerepe van a fatermékeknek. Hisz mindannyian jól tudjuk, hogy minden fatermék a levegő CO2-ból nyert szenet tartalmaz, kb. 50% részarányban. Így szükségesnek tartjuk az erdész-faiparos társadalom összefogását és közös fellépését a kormányzati szervek és a szélesebb társadalom hatékony informálása céljából. (Jó példa az Európai Fafeldolgozók Szövetségének a "CEI-BOIS"-nak a Memoranduma a brüsszeli EU központ felé.)

 

4. "Sopronba vissza, vissza megyünk."

Igen, szeretnénk, ha egy évben egyszer (mint a hajdan volt soproni LIGNO-NOVUM-ok idején) mindenki visszatalálna Sopronba. Bízunk abban, hogy már 2011-ben kicsi lesz a "KISZ ház", és a 150 éves SMAFC sportcsarnokban vagy egy óriás sátorban kell az összevont közgyűlést és szakestélyt megtartanunk. Hiszem azt, hogy van mire visszaemlékezni, és lesz mit megbeszélnünk. A selmeci-soproni hagyományok ápolása mellett az eddigieknek megfelelően kiemelt figyelmet kívánunk fordítani szakmánk történeti feldolgozására és a tárgyi emlékek összegyűjtésére, megőrzésére is.

 

5. Jó szakképzés nélkül nincs színvonalas egyetemi képzés!

A faipari mérnökképzés merítési bázisát a szakközépiskolák jelentik. Tehát az itt folyó oktatás színvonala jelentősen befolyásolja az egyetemi képzés minőségét is. A FATE Oktatási Bizottsága az elmúlt évtizedek során mindig igyekezett a szakközépiskolákban oktató faipari mérnökök összefogására és eredményesen "lobbizott" a képzés támogatására. (Pl. kezdeményezte a szakközépiskolák CNC gépekkel történő ellátását.) A jövőben szeretnénk az Oktatási Bizottság munkájának megújításával még élőbbé, tartalmasabbá tenni a szakközépiskolákkal való együttműködést.

 

6. Helyezzük új alapokra a regionális tevékenységet a FATE területi szervezetek és új "fás központok" által

A FATE az egyének, a mérnökök, technikusok szervezete. Nagy lehetőségek rejlenek a regionális együttműködések fejlesztésében. Ha tudunk egymásról, ismerjük egymás tevékenységeit, lehetőségeit, alkotásait, hobbijait számos kérdésre, problémára könnyebben megtaláljuk a helyes választ. Nem "feszes szervezetek" létrehozására gondolunk itt, hanem baráti találkozók, szakmai tapasztalatcserék, sőt szakestélyek szervezésére. Egy-egy faiparban fejlett városban és térségben - mint ahogy ezt több példa is igazolja - igen kedvezőek erre a lehetőségek.

 

7. Fontos a szakmai szövetségek jó együttműködése, a fás szakmák egysége

Zárógondolatként szükségesnek tartjuk még aláhúzni, hogy országunk területének egy ötödét erdő borítja, ma kb. 20 ezer különböző terméket készítenek fából, az erdőhöz-fához kapcsolódó iparágak mintegy százezer embernek biztosítanak megélhetést, az erdő és fa szerepe kiemelkedő a CO2 megkötésben és környezetvédelemben, és még sorolhatnánk.

Az érdekeink érvényesítése, ágazataink prosperitásának segítése nem nélkülözhetik azonban az együttgondolkodást, a szakmai szervezetek szoros együttműködését. Nincs szükségünk felesleges belső vitákra, széthúzásra. A FATE részéről erősíteni kívánjuk Sopronnak mint az erdő és a fa szellemi, szakmai-tudományos központjának a szerepét, de tudomásul kell venni, hogy a faipar gazdasági és geográfiai centruma nem Sopronban van! Tehát legyen minél több erős faipari szakvásár, kiállítás Budapesten, Nyíregyházán vagy Zalaegerszegen is. Így van ez pl. Ausztriában is ahol Bécs mellett Klagenfurt, Graz, Linz és egyéb városok is jelentős faipari rendezvényeket tartanak.

 

Befejezésül szeretnék tisztelettel és barátsággal mindenkit meghívni 2010. szeptember 9-én az egyetemi Ifjúsági Házban délután 18:00-kor tartandó közgyűlésünkre (FATE, Öregfás diákok, FMK Alumni) és este 20:00-kor az Öreg Fás Diákok Baráti Köre által szervezett szakestélyünkre.

 

Prof. Dr. Molnár Sándor

FATE elnök

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.