FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-06-15

Klagenfurt, Nemzetközi Favásár, augusztus 26-29.

Az idén 51. klágenfurti Nemzetközi Faipari Szakkiállításon 20 országból több mint 420 kiállító vesz részt augusztus 26-29. között. A fő szakterületek: erdőgazdálkodás, bioenergia, fűrészipar, fafeldolgozás, asztalos- és ácsipar. Újdonság a "Nemzetközi Harvester- és Forwarder-bajnokság" valamint a "Faenergia Kongresszus".

 

A vásár "a zöldellő fától, egészen a tömörfa feldolgozásig" az iparág teljes spektrumát felsorakoztatja. Jól áttekinthető: megtalálható lesz az erdőgazdálkodás, a fűrészipar, a faépítészet, a faipari logisztika és a biomassza is, tehát a teljes értéktermelési lánc minden láncszeme bemutatkozik.

Az iparág vezető vállalatai nagy arányban képviseltetik magukat.

2008-ban 21.000-en látogatták meg. A szervezők reményei szerint idén még többen is lesznek. "A részvételi foglalások iránti érdeklődés a múlt évhez képest az idén is töretlen maradt", hangsúlyozta a szakkiállítás elnöke, Walter Dermuth, és a szakkiállítás ügyvezetője, Erich Hallegger, majd külön rámutattak arra, hogy az iparág vezető vállalatai igen nagy arányban képviseltetik magukat a szakkiállításon. 

 

Az idei év témája: Dél-Tirol. A Dél-Tiroli Kereskedelmi Kamara több mint 300 négyzetméter kiállítási területen mutat be neves üzemeket és vállalatokat a szakkiállítás keretében. A kínálatukban főként az erdőgazdálkodás, a fűrészipar és a faépítészet kap kiemelt figyelmet.

 

A fűrésztechnika - ahogyan eddig is - az iparág vezető cégeivel képviselteti magát. A legújabb technikai újdonságaikat többek között az alábbi cégek mutatják be: Primultini, Weinig, Rudnik & Enners, EWD, Ledinek, Böhler & Miller, Springer.

Saját csarnok lesz a mobil fűrészeknek. A mobil fűrészek iránti kereslet növekedésével párhuzamosan nő a szakterület bemutató területe is (közel 10 német, svájci és olasz szakcéggel) a kiállításon. A készülékeket üzemeltetés közben tekinthetik meg az érdeklődők.

Az erdőgazdálkodási gépek és rakodógépek szakcégei idén növekvő számban képviseltetik magukat, mert e piac egyre bővül. Hallegger így fogalmaz: "Megállapítottuk, hogy éppen ezen a területen a legnagyobb az érdeklődés látogatóink részéről." A Berger, Kuhn, WFW, Posch, Ö-Först, Kogler, Penz és Konrad cégek mellett idén sikerült olyan osztrák járműépítő cégeket is kiállítóink táborába vonzani, mint a faszállító járműveket gyártó "Peischl" vagy a Liebherr. Ugyanakkor a rakodógépeket gyártók sorának bővüléséről is beszámolhatunk az idén: az ismert nevek mellett, mint a Kalmar, Zeidler és a Zeiss az idén első alkalommal a Bulmor cég is részt vesz kiállítóként a szakvásáron.

Az  EUMABOIS most először vesz részt a Nemzetközi Faipari Szakkiállításon. Az EUMABOIS az Európai Faipari Gép Gyártók Szövetsége, 13 nemzeti tagszövetségébnek összesen több mint 800 tagja van, a gyártás 56%-át képviseli. A szakszövetség elsődleges feladata, hogy tagjai műszaki és gazdasági érdekeit koordinálja és lehetőségeket építsen ki számukra a potenciális piacokon. Így a Nemzetközi Faipari Szakkiállítás számára különleges megtiszteltetés, hogy a szakszövetség elsőként nálunk is bemutatkozik a széles szakmai nyilvánosság előtt.

 

Idei kiemelt témánk: Az ácsmesterek és asztalosok. Kiemelt témánk keretében 2010-ben kiemelt figyelmet fordítunk az ácsmesterekre
és asztalosokra. A tartományi és az osztrák szövetségi iparos szövetségekkel közösen a kiállítás vezetése igyekezett új kiállítókat megnyerni, így már sikerült is új ragasztott tartó gyártó cégeket a kiállítók között üdvözölni. A továbbiakban ezen a területen önálló szakrendezvény szervezését tervezzük.

 

Szakmai program nemzetközi részvétellel. A szakmai közönség körében igen népszerű a "Nemzetközi Erdőgazdasági- és Faipari Szimpózium " (aug. 26. csütörtök), a "Nemzetközi Faipari Nap" (aug. 27. péntek) és a "Faépítési Nap" (aug. 28. szombat). A rendezvény egyik rendkívüli csúcspontja lesz az "Ossiach-i Erdőgazdálkodási Képzési Központtal" együttműködésben szervezett "Nemzetközi Harvester- és Forwarder-Bajnokság" is. A keretprogramokat az "Aprító-utca" és Erdőgazdálkodási Nap egészíti ki.

Az 1. Nemzetközi Harvester- és Forwarder-Bajnokság aug. 28-29-én lesz. Ilyen nehéz gépekkel ez lesz az első ilyen verseny Ausztriában. A bajnokságon részt vehet minden erdőgazdálkodási gépvezető, és egyéb gépkezelő is. A vasárnapi harvester-szakasz során a feladatok közé a kivágás és feldolgozás szerepel, a szombati forwarder-szakasz keretében pedig többek között az osztályonkénti rakodás, a halomba rakás, a szakaszos lerakodás és a fatörzsek osztályonkénti lerakása szerepel a teljesítendő feladatok listáján. A versenyben mérik az időt és figyelik az ügyességet. Minden nap 17.00 órakor lesz a díjkiosztó. A nyertesekre tárgyi díjak várnak.

A Wood-Energy-Kongresszust elsőként az tavaly rendeztek, az idei (aug. 26. csütörtök 9-12 óra között) ennek folytatása. Témák: "A faenergia-hasznosítás fejlesztése Dél-Kelet-Európában ", "Az európai pellet-piac jövőbeli kilátásai a gyártó szemszögéből " vagy "Globális fejlődés és műszaki kilátások", illetve az optimális falogisztika kérdései. A Faenergia Kongresszus részvételi díja 90 euró, ami magában foglalja az ebédet is.

A 2010-es Nemzetközi Faipari Nap (aug. 27. péntek 8:30-tól) Ez a vásár visszatérő témája, lényegében az osztrák fenyő fűrészárú exportőrök, illetve olasz importőreik találkozója. Idén elsőször az olasz mellett angol nyelven is tolmácsolás is lesz.

A tervezett programnak az "Arany Fenyőfa Díj" és tiszteletbeli érdemérem átadása mellett része lesz egy előadás is, melyet az osztrák szövetségi miniszter, Nikolaus Berlakovich tart "A fa alkalmazása megmenti klímánkat " - címmel. További beszámolók hangzanak majd el az építőipar konjunkturális kilátásairól, kitekintéssel Dél-Kelet-Európára, valamint a fapiac helyzetére és fejlődésére vonatkozó lényegre törő információkat tudhatunk meg.

 

Az Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamara Külgazdasági Részlegének Kooperációs Börzéje (augusztus 26-27.). A börzét az Osztrák Szövetségi Gazdasági Kamara Külgazdasági Részlege elsőként tartja meg a Nemzetközi Faipari Szakkiállítás keretében.

26-án, csütörtökön

-10.30 órakor a programon az "Erdőgazdálkodás Oroszországban" témakör szerepel majd, ahol a meghívottak közt, hozzáértő beszélgető partnerként többek között Ausztria moszkvai kereskedelmi képviselője, Dr. Dietmar Fellner is részt vesz.

- A 14.00 órakor kezdődő délutáni program a "Faépítészet Szlovéniában és Magyarországon" témakörrel foglalkozik majd. A téma megvitatására meghívtuk ide Klagenfurtba Ausztria ljubljanai kereskedelmi képviselőjét, Mag. Christian Miller-t, és Dr. Erika Teaoman-Brenner asszonyt, Ausztria budapesti kereskedelmi képviselőjét.

27-én, pénteken

-14.30 órai kezdettel a "Faépítészet és biomassza Horvátországban és Szlovákiában" előadás hangzik el, majd

-Mag. Roman Rauch (Ausztria zágrábi kereskedelmi képviselője), valamint Mag. Patrick Sagmeister (Ausztria pozsonyi kereskedelmi képviselője) áll beszélgető partnerként az érdeklődők rendelkezésére.

 

Nyitvatartási idő és belépődíj:

A Klagenfurti Vásárközpontban 2010. augusztus 26-29. között naponta 09.00-től 18.00 óráig, vasárnap pedig 09.00-től 17.00 óráig tart nyitva.

A belépődíj felnőttek számára 12 Euró, 10 fő feletti csoportok számára pedig fejenként 8 euró.

Kiállítási parkolóhelyek 

Parkolási lehetőségek (parkolási díj ellenében) vagy közvetlenül a Vásárközpont bejárata mellett a St. Ruprechter utcán, vagy a Vásárközpont Parkolóházában (Messe-Parkhaus) találhatóak (behajtás: a "Messegelände Nord" vagyis a Vásárközpont északi része felől).

Park & Ride

Különleges szolgáltatást nyújt a Karintiai Vásárközpont a "Park & Ride" parkolóval is, mely a Klagenfurt West autópálya kihajtónál található (August-Jaksch-Straße). Innen 10-15 percenként indulnak ingyenes shuttle-buszok a Vásárközponthoz és vissza.

További információk

Honlap: www.holzmesse.info

IHM Klagenfurt


 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.