FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-05-21

MEGOSZ közlemény az MVH erős ellenőrzési és gyenge kifizetési kedvéről

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) sajtóközleményt adott ki "Miért nagyobb az ellenőrzési, mint a kifizetési kedv az MVH-nál?" címmel, az alábbiak szerint.

 

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) erdészeti jogcímeinek megindítása és a már megnyitottakkal kapcsolatos kifizetések csak vontatottan haladnak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). Az erdőtelepítési kedv jelentősen visszaesett és ebben a túlzott ellenőrzéseknek és az ebből adódó elhúzódó kifizetéseknek jelentős szerepe van. A 2007. tavaszi aszálykárok enyhítésére szánt támogatások egy része még a mai napig sem került kifizetésre. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége aggodalmának ad hangot a fenti jelenségekkel kapcsolatban.

 

Az erdészet és az erdőgazdálkodás mindig is hátrányos helyzetű szereplője volt a magyar vidékfejlesztésnek. Az uniós csatlakozás után egyetlen, részben erdészetinek nevezhető jogcím a "Mezőgazdasági területek első erdősítése", vagyis a szántóterületeken létrehozandó új erdők ügye szerepelt csak a vidékfejlesztésben. 2005-ben felcsillant a remény, amikor a gazdademonstrációt lezáró megállapodásban a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) - mint a demonstrációban résztvevő egyetlen erdészeti szervezet - kiharcolta, hogy a vonatkozó uniós tanácsi rendeletben (1698/2005) szereplő valamennyi, több mint 10 erdészeti jogcímet a magyar vidékfejlesztés keretében is nyissák meg és ezzel tegyék lehetővé a magyar magánerdő és részben állami tulajdonosok és gazdálkodók számára is az erdőkkel kapcsolatos támogatások igénybevételét.

Sajnos az elmúlt 5 esztendő megmutatta hogyan lehet más uniós tagországokban jól működő jogcímeket "agyonadminisztrálni", megjelenésüket késleltetni, az uniós előírásokat meghaladó mértékben túlzott ellenőrzésekkel sújtani és sajátos jogszabályok mentén a kifizetések vég nélküli elodázásával a pályázók kedvét elvenni a támogatások igénybevételétől.

Így történt ez az erdőtelepítésekkel is, amelyek az elmúlt évek során drasztikusan visszaestek a korábbi 18-20 ezer hektár/év ütemről 3-4 ezer hektár/év mennyiségre. Ennek pedig nem csupán az volt az oka, hogy megnyirbálták az erdőtelepítési egységárakat és a jövedelempótló támogatást, hanem a jogi szabályozás túlzott bonyolultsága és az MVH túlzottan szigorú ellenőrzései, valamint a kifizetések többek között ebből adódó csúszása is. Az erdőtelepítésekkel kapcsolatos költségeket a pályázóknak meg kell előlegezniük és ha egy-egy ellenőrzés miatt csak éves késéssel juthatnak pénzükhöz akkor hitelfelvételre kényszerülnek, ami nem egy gazdálkodót juttatott már csődhelyzetbe. Pedig az új erdőkre, az erdőtelepítésekre rendkívül nagy szüksége van az uniós erdősültségnek csupán felét felmutató Magyarországnak, a szűkös munkalehetőségek miatt vergődő vidéknek, a légköri szén fokozottabb megkötését az erdészektől jogosan elváró magyar társadalomnak is.

Hasonlóan nagy gondok mutatkoznak az erdőkben bekövetkezett abiotikus károk (aszály, fagykár, széltörés, erdei tüzek) hatásainak mérséklésére szolgáló "Erdészeti potenciál helyreállítása" jogcím körül is. Maga a jogcím ugyan csak 2008-ban nyílt meg, de hivatott a 2007-ben bekövetkezett károk enyhítésére is. Mutatja az MVH adminisztrációjának gyengeségét, késedelmeskedését, hogy a beérkezett, kevesebb, mint 100 jogos és határozattal elfogadott igényt sem voltak képesek még a mai napig sem maradéktalanul kifizetni. A MEGOSZ már régóta szorgalmazza, hogy ezek az idestova 3 éves ügyek végre megnyugtató módon rendeződjenek - az FVM-MEGOSZ 2009. évi decemberi megállapodásában erre ígéretet kaptak 2010. év január végi (!) határidővel - , de még most is vannak olyan 2007. év tavaszi (!) aszálykárok, amelyek kifizetése még most, 2010. közepén sem történt meg. Pedig az elmúlt napok jelentős viharkárai, amelyek során több tízezer köbméternyi faanyag tört össze az ország különböző részein, azt mutatják, hogy az ilyen problémák kezelését gyorsan és rugalmasan, nem pedig több év késéssel kell megoldani.

 

A MEGOSZ ezért azt kéri és várja az új kormányzattól, hogy vizsgálja felül az MVH működési zavarait, számítógépes rendszerét és tegyen meg mindent az ügyfélbarát rugalmas és egyszerű ügyintézés érdekében, különben a vidékfejlesztés végképp célját veszti Magyarországon.

 

Kapcsolattartó személyek:


Luzsi József, elnök
+36 (30) 953-55-94

Dombóvári Dénes, alelnök
+36 (30) 934-49-57

Forrás: MEGOSZ

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.