FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-19

Európai erdők védelméért konferencia

Március elején az Európai Bizottság nyilvános vitát kezdeményezett az európai erdők védelmével kapcsolatban nyilvánosságra hozott Zöld Könyvről (ZK).


A COM 2010. július 31-ig várja az észrevételeket:

http://ec.europa.eu/environment/consultations/forests_en.htm

 

A ZK kiemelt témája volt a spanyol EU elnökség által két helyszínen (La Granja-Valsain) szervezett "Európai Erdők Védelméért" konferenciának. A 250 fő részvételével rendezett nemzetközi eseményentöbbek közöttaz EU-27-ek, Norvégia, Svájc, a COM, az EP, a FAO továbbá az erdészeti szakmai szervezetek (CEPF), kutatóintézetek (COM-JRC, EFI) a feldolgozóipar (CEPI), a spanyol autonóm tartományok valamint környezetvédő szervezetek (WWF, Ecologistas en Acción) képviseltették magukat. A konferenciát a spanyol szaktárca (MARM) és az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága szervezte.

A plenáris nyitóülésen beszédet mondott Elena Espinosa spanyol környezet-, vidék- és tengerügyi miniszter, Lars Peder Brekk, norvég mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter, Janusz Zaleski lengyel környezetvédelmi miniszter-helyettes valamint Karin Kadenbach EP képviselő. Janez Potočnik környezetvédelmi biztos videó üzenetében köszöntötte a konferencián megjelenteket.

A spanyol és norvég miniszter a 2011. júniusában Oslóban sorra kerülő miniszteri konferencia társelnökeként hangsúlyozták, egy új jelentés kiadását tervezik, amely alapján a Forest Europe jövője kerül megvitatásra.

Az európai erdők 85%-a az EU-n kívül található. A norvég miniszter ennek kapcsán egy európai jogilag kötelező jellegű eszköz bevezetésének szükségességét emelte ki.

Potočnik a ZK fontosságáról és az Erdészeti Stratégia megújításának szükségességéről szólt, az erdőket a "biodiverzitás erőművei"-ként jellemezte.

Espinosa kiemelte, fontos lenne pontosan meghatározni az éghajlatváltozás erdőkre gyakorolt hatását, továbbá megismerni ez utóbbiak milyen szerepet tölthetnek be a klímaváltozás enyhítésében. Az erdőtüzek kapcsán jelezte, azok eddig elsősorban a mediterrán régióban jelentkeztek, mára azonban már új európai térségekben is megjelentek.

Robert Flies (COM) a ZK bemutatása mellett elmondta, az EU 150 millió hektár erdőterülettel rendelkezik, az erdőtüzek évente átlagosan 500 ezer ha-nyi területen pusztítanak.

A plenáris ülést követően 2 munkacsoportban (erdőket érő hatások és fenyegetések, erdők és biodiverzitás; illetve erdészeti információs rendszer) folyt az egyeztetés. Bemutatásra került egyebek mellett az erdőtüzek elleni védekezéssel kapcsolatos kutatást szolgáló COM projekt (Fire Paradox) eredményei.

A konferencián elfogadott ún. Valsaini Nyilatkozat (Declaration of Valsain) erre a linkre kattintva tölthető le.

 

A spanyol EU elnökség tervei szerint a Nyilatkozat hozzájárulást jelent a Környezetvédelmi Miniszterek 2010. június 21-i Tanács ülésén elfogadandó Tanácsi Következtetésekhez.

 

Forrás: AgroNapló

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.