FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-04-16

Hogyan válasszunk passzívház ablakot? 1. Keret

A passzívházaknál nagyon fontos szerepet játszanak a nyílászárók. Cikksorozatunkban szeretnénk segítséget nyújtani, milyen szempontokat figyelembe véve hozzunk döntést a választásnál.

Az U értékeket sok helyen a nyílászáró forgalmazók csak az üvegre adják meg. Pedig nagyon fontos szempont a vásárlásnál a többi szerkezetre vonatkozó igazolt hőtechnikai értékek megismerése. Azért kell hangsúlyozni, hogy igazolt értékeket kell a különböző árajánlatokban összehasonlítani, mert csak azt a gyártót lehet komolyan venni, ahol bevizsgálták a nyílászáró szerkezeteit, tokot, távtartót, valamint a beépített üveget is.

A minősítő papírok megadják a teljes szerkezetre vonatkozó U értéket. Ez az ún. Uw érték. Emellett információt kapunk a tok szerkezet U értékéről (Uf), az üveg U értékéről ( Ug), az üveg naptényező értékéről (g ), valamint a távtartó hőtechnikai értékéről (?).

Hangsúlyozni kell a passzívház ablakok helyes beépítésének fontosságát is a szerkezet hőtechnikai értékei mellett. Hiszen hiába vesszük meg a jó minőségű passzívház ablakokat, ha a beépítésnél nagy hőhidak keletkeznek.

 

A passzívház ablak jellemző hőtechnikai értékei:

 

Az ablak tokszerkezete a passzívház esetében a többi szerkezetet figyelembe véve a leggyengébb láncszem. Míg a falnál, tetőnél, padlónál U= 0,15 W/m2K értéket kell elérnünk, addig a nyílászáró szerkezeteknél az előírt érték Uw= 0,8 W/m2K.

 

A passzívházak energetikai értékét igazoló PHPP számításnál nemcsak a teljes passzívház ablakra vonatkozó Uw értéket kell megadni, a fent említett Uf, Ug, g, és ? értékeket, valamint a beépítésre vonatkozó ? értéket is.

A szerkezetek hőtechnikai jellemzőit szeretnénk részletesebben bemutatni. Ebben a cikkünkben a tok szerkezet kiválasztásához nyújtunk segítséget.

 

Mitől függ a tok szerkezet hőszigetelő képessége?

 

- Beépítési mélység (keret vastagsága) - a beépítési mélység növelésével arányban javul a szigetelőképesség. A mai legnagyobb beépítési mélység mind a műanyag, mind a fa/hab/alumínium ablakoknál kb.: 100 mm

 

- Anyag - bár a műanyag, illetve a profil kamráiba zárt levegő, valamint a fa mint keret alapanyag jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, a különleges elvárások teljesítéséhez mindkét alapanyagnál tovább kell javítani a hőszigetelő képességet, és ezt a szigetelő habbal való összeépítéssel érik el.

- Acél merevítés - az elvárt stabilitás megteremtéséhez a műanyag ablakoknál szükséges acél merevítés jó hővezetése miatt ronthatja a keret szigetelő képességét. Ennek kiváltásával a szigetelés javul. Műanyag ablakok esetén ezt oldja meg az üveg profilba ragasztása, az ún Internorm Fix-O Round rendszer.

- A kamrák száma - olyan jellemző, melyet csak a beépítési mélységgel együtt érdemes vizsgálni. Sokan azzal érvelnek termékük mellett, hogy több kamrás a profiljuk, miközben a beépítési mélység nem növekszik. Így ez nem feltétlenül jelent javulást a hőszigetelésben, sőt.

- Tömítések száma - a mai legkorszerűbb termékek 3-szoros, megszakításmentesen megoldott, különböző anyagokból készült gumiszigeteléssel rendelkeznek. Ahhoz, hogy a háromszoros tömítés mindegyik szintje szigeteljen is (hozzá nyomódjon az ütköző felülethez), de emellett az ablak átlagos erővel zárható és nyitható maradjon rendkívüli precizitásra van szükség a nyílászárók gyártásakor.

- A jelenlegi csúcs-technológiát mind a műanyag, mind a fa ablak profiloknál a szendvics szerkezet jelenti, ahol a profilra kemény szigetelő hab kerül, erre pedig az időjárás viszontagságai ellen védő alumínium profil.

 

A tok U- értéke ezeknek megfelelően a jobb megoldásoknál pl. Uf= 0,7-0,9 W/m2K lehet.

A független "Darmstadti Dr. Wolfgang Feist Passzívház Intézet" irányelveket határoz meg, és a termékeket egységes szempontok alapján értékeli. A minősített termékek viselhetik a "Passzívház alkotóelem" címet, és garantáltan kiváló energetikai tulajdonságokkal bírnak. A minősített termékek alkalmazása már az előkészítés során megkönnyíti a tervezők dolgát, és hozzájárul a passzívház követelmények maradéktalan teljesítéséhez.

 

Forrás: Passzívház Magazin

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.