FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-25

Parketta - a királyi színvonal jelzése - Real Wood

Európa szerte a minőséget jelzi az eredeti faparketta. Maguknak a szakembereknek is egyre nehezebb, a valódi fapadlót a padlóburkolatoktól, optikai úton megkülönböztetni. Ám amellett, hogy az utóbbiak meglepően jól tudják a fa látványát utánozni, sajnálatosan nem rendelkeznek a természetes anyag előnyös tulajdonságaival. "Az Európa szerte elterjedt "Real Wood" minőségjelzés, a valódi fát jelöli, a más padlóburkotokkal szemben", magyarázza Ralph Plessmann, a Német Parkettagyártók Szövetségének (VDP) elnöke.

A Real Wood - jelzés az európai padló mezőnyében a Bajnokok Ligájának megfelelő magas szintet reprezentál és a parketta minden előnyét dokumentálja: a padlóburkolat nem csak optikailag megnyerő, hanem funkcionálisan, a felső felülete tartós, allergén anyag mentes, könnyen kezelhető, ellenálló és tompítja a hangot. Ezen túlmenően, a valódi fapadlók nagyon rugalmasan alkalmazhatók, a házak csaknem minden helységében. Mivel igen sok különböző fafajta áll rendelkezésre, a felhasználónak méretben és stílusirányzatban határtalan lehetőségeket kínál.

A valódi faburkolat általában első ránézésre felismerhető. A parketta garantált eredetisége, a felhasználó számára fontos jelző, és ezért a hiteles márkajelzés segíti a döntést egy új padlóburkolat vásárlásánál.

"Kizárólag valódi fa-padlónak tartják fenn a "Real Wood" jelzést, legyen az masszív egy- vagy többrétegű parketta", - mondta Ralph Plessmann. A logót az Európai Parketta Szövetség (FEP) itéli oda kizárólag olyan padlóknak, ahol a hasznos réteg valódi fából áll. Az európai valódi fapadlót gyártó cégek maguk jelentkeznek be a "Real Wood"- rendszerbe, regisztrálásra kerülnek és megkapják a jogot, hogy ellássák termékeike, a kizárólag valódi fa-padlóknak fenntartott "Real Wood"- logóval.

 

A parketta a második legkedveltebb padlóburkolat Európában. Egy, az elmúlt évben Európa szerte megrendezett fogyasztói felmérés kimutatta, hogy a parketta az egyik leginkább használt padlóburkolat egész Európában. A parketta 43 %-al a kerámia (89%) mögött és laminált padló előtt (34%) van, így a második legkedveltebb padlóburkolat. Igaz erősen ország függő a fapadló használata. A hideg régiókban ez nagyobb arányt tesz ki, Svédország 81 %-al az éllovas. Leggyakrabban a hálószobákat (30%) és a nappalikat (26%) burkolják parkettával.

 

A környezetet kímélése valódi faburkolattal

Mindig előnyös a környezet számára, ha a valódi fa mellett döntünk. A gyártástól, a feldolgozáson keresztül a megsemmisítésig, sokkal kevesebb energia kerül felhasználásra, mint más nyersanyagoknál. Bár a valódi faburkolat növekvő kedveltsége magával hozza a fakitermelés szükségességét is, az erdőgazdálkodás fenntartási-elve kimondja, hogy soha nem szabad több fát felhasználni, mint amennyi ténylegesen újra termelődik. Ezért minden fakitermelés után az erdőket újra ültetik, a következő generációk számára. Szinte az összes európai fa, ami feldolgozásra kerül, ezen az elven gazdálkodó erdőkből származik, amit az ismert PEFC - tanúsítványok dokumentálnak és igaolnak. Egyetlen másik megújuló anyag sem pótlódik mennyiségét és gazdaságosságát tekintetve olyan módon mint a fa. És nem csak a különböző termékek készülnek fából, hanem környezetbarát módon lehetséges az újrahasznosítás is. Ezenkívül a fatermékek széntárolóként, jelentős szerepet játszanak az üvegház-hatás csökkentésében. A fatermékek ily módon kedvezően hatnak a légkörre.

 

Szakfordítás: Tóth Gusztáv; Forrás: VDP

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.