FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-04

Kérők a párkányi papírgyárban

Mint ismeretes, tavaly október elsején Damoklész kardjaként zuhant a régióra a párkányi papírgyár bezárását beharangozó hivatalos hír. Információk szerint két papíripari cég is tárgyal a Smurfit Kappa tulajdonosaival a gyár megvásárlásáról.

A Smurfit Kappa ír multinacionális konszern a kereslet visszaesésére, a piac beszűkülésére, a konkurencia előretörésére, valamint a gazdasági recesszióra hivatkozva jelentette be döntését, amely a cég több mint 300 itteni alkalmazottját érinti. A gyár mostani sorsát valószínűleg nem befolyásolja, de a későbbiekben a már itt letelepült és új cégek számára is ko­moly vonzerőt jelenthet a megvalósulás közelébe került teherkomp.

 

Információink szerint két papíripari cég is tárgyal a Smurfit Kappa tulajdonosaival a gyár megvásárlásáról. Az egyik a dél-csehországi JIP Větřní papírgyár, amely nemrégiben még veszteséges volt, de egy jelentős tőkeinjekció fellendítette a termelést, sőt azóta a cég megvásárolta az észak-csehországi Olšany papírgyárát. A cseh vállalat tájékoztatott arról, hogy megkereste a párkányi gyár tulajdonosait, de a tárgyalások még csak kezdeti stádiumban vannak és eddig semmilyen konkrét ajánlatot nem tettek. A cseh cég egyébként 700 dolgozót alkalmaz két gyárá­ban, és több mint kétmilliárd cseh korona értékű papírt termel évente, ám a termékprofilja eltér a párkányi gyárétól. A cseh cég­óriás mindenesetre nem titkolja azon szándékát, hogy terjeszkedni akar Közép-Európában, aminek első állomása szerencsés eset­ben a párkányi papírgyár lehetne, ami termékváltás esetén is újra munkát tudna biztosítani az itteni szakembereknek.

 

A Trend c. szlovák gazdasági hetilap szerint a dél-afrikai papíripari óriás, a Mondi is tárgyalásokat folytat az esetleges vásárlásról, de konkrétumokról eddig egyik fél sem nyilatkozott. A Mondi az egyik legjelentősebb befektető Szlovákiában, övé a rózsahegyi papírgyár, amely a szlovák faipari termelés egyharmadát hasznosítja, ami kétmillió köbméter fát jelent éves viszonylatban. A Mondi már tavaly tájékoztatott arról, hogy tárgyalásokat kezdett a Smurfit Kappával a gyáregységeik cseréjéről, azaz a Mondi elcserélné angliai hullámközépréteg papírt (fluting) gyártó üzemét a Smurfit Kappa papírzsákot gyártó európai üzemegységeiért. Ennek a csereüzletnek lenne része - egyelőre a találgatások szintjén - a párkányi papírgyár Mondi által történő felvásárlása is. A Smurfit Kappa persze az esetleges vásárlók számára azt a feltételt szabja, hogy nem termelhetnek itt hullámközépréteg papírt, amivel konkurálhatnának a cégcsoport más gyáraival, hiszen a párkányi papírgyárat éppen a piac e téren való beszűkülése miatt zárja be. A gyár megvásárlása iránt érdeklődők minden bizonnyal kedvezményeket és állami garanciákat szeretnének maguknak biztosítani arra az esetre, ha megtörténik a vásárlás.

A szlovák gazdasági tárca pedig arra vár, hogy valaki konkrét vásárlási javaslattal álljon elő. A termelés újraindítása más termékprofil esetén nyilván nem kis beruházásokat igénylő műszaki átalakításokat kíván. Ez a tényező mindenestre időben jelentősen elodázza majd a gyár esetleges újraindítását.

A papírgyár jelenlegi menedzsmentje semmiféle értékelhető információt nem szolgáltat, a külső kommunikációval megbízott Dinamic Ralations 2000 ügynökség pedig mindenkor visszafogottan és diplomatikusan nyilatkozik. Elmondásuk szerint a cégvezetés március végéig várja a vásárlási ajánlatokat és csak azok kiértékelése után lép a nyilvánosság elé. Elmondásuk szerint a Smurfit Kappa érdekelt abban, hogy új munkahelyek létesüljenek, de a tárgyalások egyelőre diszkréciót kívánnak.

 

A papírgyár leépítése a beszállítókat is sújtja. Júniusig hatvan alkalmazottjától válik meg az MCE Industrietechnik Slovensko Kft., amely a gyár gépi berendezéseinek karbantartási munkálatait és szerviz szolgáltatását végezte. Az anyagmozgatást végző Betacar Kft. is kénytelen elbocsátani 30 dolgozóját áprilisig. A Sodexo étkeztetési szolgáltató cég is nagy valószínűséggel áprilistól megszünteti szolgáltatását a gyárban. A gyár bezárása kapcsán a hőenergia-szolgáltatás további sorsa is kérdéseket vetett fel, mivel a Kappa energetikai részlege is leáll a gyárral együtt.

Mára azonban ez a probléma megoldódni látszik, mivel a kátránypapír termékeket gyártó dán Icopal számára már biztosítva van egy megfelelő pótlólagos energiaszolgáltató egység, a Smurfit Kappa csomagolóanyagot gyártó leányvállalata (Obaly) számára pedig az anyavállalat egy új gázkazánt épített, amely majd biztosítja a termeléshez szükséges gőzmennyiséget. A papírgyár múlt évi zuhanó gazdasági eredményét egyrészt a cégben keletkezett nyereség átcsorgatása, a belső hitelezés, a papír eladási árának jelentős csökkentése, valamint a gyár értékének lenullázása okozta. Az ezekkel kapcsolatos könyvelési manőverek a gazdasági minisztérium érdeklődését is felkeltették, amely az adóhatóságokat küldte a cég nyakába.

Ezek után mindenki kíváncsian várja, hogy vajon mekkora lesz a gyár értéke eladáskor.

 

Mindkét város profitálhatna az új összeköttetésből - teherkomp

Nem kizárt, hogy akár a papírgyár további sorsát is meghatározhatja az Esztergom és Párkány között létesítendő teherkomp, hiszen jelenleg nincs teherforgalmi összeköttetés a két város között. A régóta tervezett komp megvalósítása a közeljövőben valószínű: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Szlovák Köztársaság Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztériuma pályázatot hirdetett a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében. A testület úgy döntött, hogy elfogadja a "Teherkomp átkelőhely létesítése Esztergom és Párkány között" című Váti Nonprofit Kft. által megküldött támogatási szerződés tervezett szövegét, és felhatalmazza a polgármestert a végleges támogatási szerződés Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel történő aláírására. A támogatási szerződésben szereplő mintegy hatszázezer eurós önrészre kötelezettséget vállal az idei és a jövő évi költségvetés terhére. A teherkomp üzembe helyezése tehermentesíthetné a 10-es utat, amely az Esztergomban és annak közelségében található gyárak miatt jelenleg óriási kamionforgalomnak van kitéve. Egyebek mellett a Szlovákiába szállító Suzuki gyárnak sem a fővároson keresztül kellene eljuttatni a gépkocsikat az Esztergommal szomszédos országba, hanem teherkompon vihetnék. Egy civil társulás felmérést végzett a párkányi régióban és az esztergomi régióban (pl. Suzuki,.) tevékenykedő vállalatoknál, vállalkozóknál az igényekről. Havonta 25-35 ezer tonna átszállítására mutatkozik igény, vagyis 1000-1300 kamionnyi árut kéne átszállítani, amely ma kerülővel jut át a másik oldalra, illetve kisteherautóval a meglevő hídon. Középtávon egy ilyen beruházásnak egyrészt az a haszna is lesz, hogy ideszoktatja a nemzetközi áruszállításban érdekelt cégek egy részét. Másrészt ennek köszönhetően katalizátor szerepet tölthet be a határon átnyúló logisztikai övezet kialakításában és egy új teherhíd megépítésében - ez pedig egyben azt is jelentené, hogy Párkányban is új, akár a papírgyártól független munkahelyek jönnének létre. Információink szerint Esztergom lapzártánkkor elfogadott 2010-es költségvetésében is szerepel a teherkomp megvalósítása.

Forrás: Felvidék Ma

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.