FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-03-02; kiegészítve: 03-16

Faipari szerszámkincsek - időszaki kiállítás Újpesten

Faipari szerszámkincsek címmel nyílt meg február 26-án a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola - közismert nevén az újpesti Faipari Technikum aulájában a Magyar Famíves Céh Egyesület első bemutatkozó kiállítása.

A kiállítás az óriási érdeklődésre tekintettel - a tervezettnél két héttel tovább - 2010. március 31-ig tart nyitva. Az érdeklődők további részleteket találnak az egyesület épülőfélben lévő honlapján: www.famivesceh.hu



Az egyesület 2008-ban alakult meg. A 12 alapító célja a magyar és az egyetemes faipari kultúra, elsősorban a szerszámok megmentése, gyűjtése, a gyűjtemény mind szélesebb körben való ismertté tétele. A tagok szándéka szerint kiállításokon, bemutatókon és internetes honlapjukon keresztül szeretnék segíteni azokat, akik a még sok tízezer kallódó asztalos, bognár, kádár, esztergályos, ács- és más faipari szerszám és egyéb emlék megmentésére, rendszerezésére vállalkoznak.

A jó hangulatú megnyitón Koronka Lajos, az iskola igazgatója üdvözlő szavai után Pauló Tamás (aki több mint 20 éve tanít a technikumban és egyben alapító tag az egyesületben) beszélt az egyesület létrejöttének céljairól és a kiállítás megrendezésének előzményeiről.

A megnyitó beszédben prof. emeritus Fekete György belsőépítész a tárgyak és a mesterek hosszú, esetenként több évtizedes személyes fizikai majd egyre inkább szellemivé, esetenként szinte szakrálissá váló kapcsolatát hangsúlyozta. Elmondta: szinte az utolsó percekben vagyunk, hogy megmentsük a több száz éves múltra visszatekintő magyar faiparos szakmák relikviáit. Rendkívül fontos feladat ez, hiszen mind a faipari, mind a más kézműves iparok valaha az akkori világ élvonalát képviselték, amire méltán lehetünk ma is büszkék és kötelességünk ezek emlékeit megőrizni és továbbadni az utánunk jövő generációknak, mivel a gyönyörű bútorokat készítő szerszámok egy idő után maguk is műtárggyá nemesültek.

A mintegy 150 meghívott vendég és az iskola tanárai, valamint diákjai a megnyitó beszéd után élő táncházi zene kisérettel sétálhattak végig a 26 vitrinben elhelyezett kb. 1500 darab szerszám között. Itt a őskortól kezdve a középkoron át a XX. század elejéig szinte minden szakma izgalmas, egyedi miniatűr vagy óriási szerszáma megtalálható. Az aulában felállított fűrészbakon diákok úgy fűrészeltek fel pallót, ahogy azt már a rómaiak is tették. Lehetett látni kézzel működtetett rózsafüzér-esztergát és lábítós esztergagépet is. A közel 2 órás megnyitó mind a szervezők, mind a látogatók megelégedésével zárult.

A nagy sikerre való tekintettel a kiállítás március 31-ig látogatható tanítási időben 8.00 és 16.00 óra között. Jó lenne, ha minél több szakmabeli, szakiskolás csoport vagy érdeklődő amatőr látná ezt a rendkívül izgalmas, értékes anyagot. Előzetes bejelentkezés esetén szakmai vezetést tudunk csoportok részére biztosítani.

 

Jelentkezés, érdeklődés:

Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola

1041 Budapest, Deák Ferenc u. 40.

Tel: (1) 369-6011

e-mail: paulot@kozmafa.sulinet.hu

Pauló Tamás, Magyar Famíves Céh Egyesület

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.