FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-19

Medve érkezett a Budakeszi Vadasparkba

 

Február elején két medve, Vackor és Móric érkezett a Budakeszi Vadasparkba. Az új kifutót február 17-én ünnepélyes keretek között adta át a közönségnek a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Vadaspark vezetősége. A medvéket és a későbbiekben ugyanide érkező öttagú farkas falkát bemutató terület várhatóan az intézmény új vonzereje lesz. 

Lássuk a medvét! A felszólítás nem csak azért aktuális, mert a néphagyomány szerint február 2-a az a nap, amikor a barlangjából előjövő medve, ha saját árnyékát meglátva visszabújik, akkor még 40 napig tart a hideg. Sokkal inkább azért, mivel ehhez az időszakhoz igazítva mutatja be a Budakeszi Vadaspark legújabb látványosságát: a medvekifutót. 

"Az idén immár 31. évébe lépő Vadaspark fő célkitűzése, hogy az Európában honos állatfajokat természetes közegükben mutassa be az érdeklődők számára. 35 állatfaj mintegy 150 egyede között mostantól testközelből megfigyelhető a barnamedve is. Ez az előrelépés is jól példázza a Budakeszi Vadaspark tavaly kezdődött folyamatos, tudatos fejlesztését" - mondta Zambó Péter, a Vadasparkot üzemeltető Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az új medvekifutó ünnepélyes átadásán. 

A medvekifutó építése a múlt év végén kezdődött el. Egyrészt szükség volt egy olyan terület kialakítására, mely az állatok számára kényelmes és otthonos megoldást jelent, másrészt gondoskodni kellett a látogatók és az állatok biztonságáról is. Ez utóbbit szolgálja többek között a 3 méter magas, ún. kiugrás gátlóval felszerelt kerítés, és az annak belső oldalán elhelyezett villanypásztor. Nem meglepő ez az aprólékos biztonsági rendszer, ha figyelembe vesszük, hogy Vackor a 2 éves, fiatal nőstény mackó testsúlya 140 kg, míg Móric, az 5 éves hím medve 310 kg-ot nyom. A medvék nagy testsúlyához hasonlóan nagy testi erő társul. A barnamedve egyébként európai viszonylatban bátran nevezhető az állatok királyának, hiszen a legnagyobb európai emlősállat, melynek az emberen kívül nincs természetes ellensége.

Egészségük és jó kondíciójuk megőrzéséhez a medvéknek naponta 15 kg élelmet kell elfogyasztaniuk. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem húsból, hanem elsősorban gyümölcsből és zöldségekből áll. Állati eredetű táplálékkal hetente egyszer egészítik ki az étrendjüket. 

A kifutóba kerülő két medvét hamarosan - a párzási időszak befejeztével - követi egy öttagú farkas család is. Az új jövevények a Veresegyházi Medveotthonból kerültek Budakeszire, az intézmények között fennálló kiváló kapcsolatnak köszönhetően.

"A tavalyi jubileumi évben párhuzamosan kezdtük a látogatók kényelmét szolgáló és az állatok bemutatását érdekesebbé, vonzóbbá tevő fejlesztéseket" - mondta Bene Zsolt, a Budakeszi Vadaspark igazgatója. - "Többek között megépült az eddig nagyon hiányzó, pelenkázóval ellátott vizesblokk, megújult a főbejárat, és az új állatsimogatóban bárki megetetheti a muflonokat vagy megvakarhatja a dámszarvasok füle tövét. Nagy keletje van a terepen is jól használható, kölcsönözhető babakocsiknak. A következő év feladata az erdei iskola szolgáltatások kibővítése és a Vadaspark információs rendszerének újragondolása, melynek első elemeként már látogatható a www.vadaspark-budakeszi.hu című megújult honlap." 

Idén természetesen a mackók lesznek a középpontban, ahogy ez már tükröződik a Vadaspark megújult arculatában és weboldalán is. Ezek után már csak kíváncsian várhatjuk, hogy az elkövetkezendő hónapok, évek során milyen további meglepetésekkel szolgál majd a Budakeszi Vadaspark a természetet és az állatokat szerető emberek részére!

Az esemény iránt jelentős volt a sajtó érdeklődése és az erdészeti szakma jeles képviselői is ott voltak.

  

Forrás: Parkerdő Zrt. és az esemény, fotó: MM

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.