FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-02-04

Nincs vevő a tönkrement újkígyósi falemezüzemre

Eredeti értékéhez képest - információink szerint - potom pénzért megvásárolható az egykori Újkígyósi Falemezüzem (ÚFA). Egy év alatt komoly jelentkező mégsem akadt, bár többen érdeklődtek. Egyre kisebb az újraindulás esélye, a dolgozók szétszéledtek, sokan azóta sem találtak biztos munkát.

Az eredeti ár töredékéért bárki vihetné, ami az egykori Újkígyósi Falemezüzem (ÚFA) után maradt, a jelentkezők mégsem tolonganak, pláne nem komoly szándékkal. Bényi Tamás felszámolóbiztos érdeklődésünkre elmondta, több külföldi érdeklődő figyelmét is felkeltette az üzem, végül mind elálltak a vételi szándéktól.

- Tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy a technika és a gépek öregek. Ez a legnagyobb probléma, a jelentkezők jelentős része ezért állt el a vételtől - adott hátteret a felszámolóbiztos. Szerinte egyfajta kiutat jelentene, ha helyi vállalkozók próbálnák meg, először kisebb méretben újraindítani az üzemet, melyet most 400 millió forintos áron tartanak nyilván, holott egy éve ez az összeg még egymilliárd forint körül volt.

 

A felszámolóbiztos épp akkoriban nyilatkozott arról, hogy hiába van összesen 443 millió forint értékben leltárba vett raktárkészlete a felszámolás alatt álló falemezüzemnek. Ezt az árut ugyanis szinte biztosan nem lehet majd ezen az áron értékesíteni. A furnérárunak nagyon magas volt a víztartalma, így gyakorlatilag tűzifának sem lehetett használni. A szabadban, fóliával letakart lemezek mellett fűtés hiányában, magasabb páratartalom mellett a fedett helyen tárolt áru jelentős része tönkrement.

Úgy tudjuk, az üzem a közelmúltban 150 millió forintért sem kelt el. Nem hivatalos forrásból hallottuk, arra sem nagy az esély, hogy valaki 100 milliót kínál érte.

Az ÚFA egykor 300 embert foglalkoztatott, a végsőkig 120-an tartottak ki. 2008 nyarán már nem hosszabbították meg a lejáró szerződéseket, 2009 elején pedig már folyt a csődeljárás, sok embert derült égből villámcsapásként értek a történtek. Többségük újkígyósi volt, gyakran házaspárok, egész családok dolgoztak a cégnél, így több helyen nem is egy keresőt veszítettek el a családok. Az utolsó 120 embert végül az állami bérgarancia alapból fizették ki.

Az üzem egykori dolgozója, Katona Gábor azt mondja, neki szerencséje volt, mert két hónappal a cég megszűnése után már el tudott helyezkedni egy újkígyósi, hasonló profilú vállalkozásnál. - Itt biztos a helyem, jól érzem magam. A többiek közül nem mindenki járt ilyen jól, bár van, aki Kígyóson, más Csabán talált munkát. Többen viszont sehol - fogalmazott.

Katona Gábor elmondta, ma is sajnálja, hogy úgy alakultak a dolgok az előző munkahelyével. - Úgy tudom, a telepet már nem is őrzik, bárki elviheti onnan, amit akar. Szomorú ez még akkor is, ha sok ember rossz érzésekkel távozott a cégtől - mondta.

 

Az elbocsátott dolgozókkal kapcsolatban a munkaügyi központ arról tájékoztatta lapunkat, hogy rajtuk keresztül az egykori ÚFA-dolgozók közül 17-en találtak állást. Egészen pontosan 23-an nem is regisztráltatták magukat, tehát feltételezhető, hogy ők rögtön el tudtak máshol helyezkedni. A központ által ajánlott képzésre 5-en jelentkeztek, többen pedig elmentek nyugdíjba.

Szebellédi Zoltán arról számolt be, hogy a közfoglalkoztatásba belépők száma várhatóan 40-50 emberrel nő meg Újkígyóson az ÚFA bezárása miatt. A polgármester szerint az ingatlanegyüttes sok mindenre alkalmas lehet. Meglátása szerint jól járna vele például egy csomagolással foglalkozó cég, mely az 1000 négyzetméteres raktárhelyiséget is tudná használni. Vannak tervei az újkígyósi önkormányzatnak az üzemmel kapcsolatban, ezeket azonban Szebellédi Zoltán egyelőre nem akarja a nyilvánosság elé tárni. - Az ügy tárgyalási szakaszban van, ezért még korai volna nyilatkozni róla. Vannak elképzeléseink, és kísérletet teszünk arra, hogy mentsük a menthetőt - fogalmazott a polgármester. A helyi önkormányzat, ha túl sok eszköz nem is volt a kezében, eddig is igyekezett megtenni, amit tudott, persze a legfontosabb döntésekre nem volt érdemi ráhatásuk.

 

Forrás: BEOL

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.