FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-01-27

Németország bútoripara túljutott a mélyponton

Úgy tűnik, hogy túljutott a német bútoripar a mélyponton és remélhető, hogy véget ér a válság 2010-ben.

Természetesen a német bútoripart is elérte a válság 2009-ben.

A forgalom 10 százalékkal esett vissza. Miután a 2004-2008-ig tartó időszakban egy 18 százalékos növekedés volt tapasztalható addig 2009-ben a válság évében a lendület a 2006-os szintre esett vissza. Azonban, ha összehasonlítjuk más iparágaknál tapasztalt adatokkal, elmondható, hogy a bútoripar kedvezően úszta meg a válságot hiszen más területeken átlagosan 20 százalékos volt a visszaesés.

Bár a válság nem biztos, hogy lezajlott azonban feltételezhetjük, hogy a mélypontot elérte és 2010-ben kis előrelépés várható, mindenesetre a forgalom legalábbis viszonylag állandó marad.

A bizonytalanság miatt a 2010. évi előrejelzéseket nem számokban adják meg, hanem csak irányelveket.

 

A rosszabbik esetben (mínusz 3 százalék) az emelkedő német munkanélküliség a fogyasztói igényeket csökkenti, azaz jelentős negatív hatással lesz a fogyasztásra. Kedvező esetben (plusz 3 százalék) a belföldi fogyasztás állandó marad vagy enyhén emelkedik. A további igények az exporttól függenek.

A kedvező hatások miatt egy családban 2-5000 euró többlettel gazdálkodhatnak. Az iparágnak meg kell céloznia a fizetőképes embereket. Jó koncepcióval el lehet érni, hogy az elérhető új forrásokat a bútoriparba fektessék be. Ezáltal az emberek időtálló, krízisbiztos termékekbe forgatják a pénzüket. Várhatóan 2010 végére a régi növekedési tempót újra fel tudja venni az iparág.

 

Mivel az elmúlt tíz évben számos modernizáció, racionalizáció történt az elbocsátások száma viszonylag csekély volt. Kedvező elbocsátási mutatók - 11 üzemmel és 3600 dolgozóval kevesebb mint tavaly.

 

Akkoriban a bútoriparban alkalmazott dolgozók száma 103 206 fő volt, akik 1 065 (húsz főnél többet alkalmazó) üzemeben dolgoztak. 11,3 milliárd euróval kevesebb volt a 2009 es év forgalma mint az egy évvel korábbi időszakban. Az irodabútorok kereslete 17 százalékkal esett, míg a szo-babútorok 12,1 százalékot, a matracgyártás 9,7 százalékot és a konyhabútorgyártás 10,6 százalékot esett.

A negatív hatások első hulláma az export csökkenése volt (-16,2%). A belföldi fogyasztás 11,3 százalékkal maradt el. Ha a belföldi értékesítés javul még koránt sem jelent biztos sikert a bútoriparnak. Ez annak köszönhető, hogy Németországban jelentős az importbútorok mennyisége. Míg az importbútorok száma 5,1 százalékot csökkent, addig a német gyártású bútorok iránti kereslet 11,3 százalékkal süllyedt. Ez azt jelenti, hogy 2009-ben az akciókat a kereskedők megfinanszírozták. Jelentős teher hárult a bútor gyártókra is, hiszen az emelkedő nyersanyagárak és a megdrágult beszállítási költségek valamint a magas energiaárak együttesen hatottak a termelésre.

 

Ezekkel a problémákkal a gyártóknak 2010-ben is számolniuk kell. Rendkívül fontos lenne, hogy egy stabil belföldi piac mellett az export is emelkedjen. Mivel a német dizájn és a minőség piacvezető akárcsak az autó- vagy a gépipar ezért külföldön is lehet sikereket elérni. Fontosnak tartják, hogy a "Made in Germany" feliratot 2010-ben erőteljesen kommunikálják.

Forrás: HDH-VDM 01-13
Szakfordítás: Garab József - okl. faipari mérnök honlap: faforditas.ewk.hu

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.