FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2010-01-18

A Parkerdő természetesen program 2009. évi eredményei

A program korábbi beszámolója: FATÁJ 2009.10.14. Vizes élőhelyeket ment meg a Pilisi Parkerdő Zrt.

Jól halad a Parkerdő természetesen program megvalósítása, melynek keretében már több mint 1 millió őshonos facsemetét ültettek, 25 ezer négyzetméter sziklafalat átvizsgáltak, 2 km biztonsági kerítést építettek. A program célja

- az invazív fajok visszaszorítása,

- az őshonos állományok természetes fejlődésének támogatása,

- az erdei vizes élőhelyek rehabilitációja,

- az élettelen természeti értékek védelme.

2009-ben a menetrendnek megfelelően haladtak a munkálatok.

 

Pilisi Parkerdő Zrt. az Európai Unió és a Magyar Állam közös finanszírozásában működtetett Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretén belül, évek óta formálódó természetvédelmi programjának megvalósításához 2008. őszén igen jelentős, 460.156.950 forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert. A "Parkerdő természetesen - Élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások" címet viselő program első fázisa 2009-ben sikeresen lezajlott, a tervezett munkálatok - olykor a mostoha időjárási körülmények ellenére is - rendre befejeződtek. A Pilisi Parkerdő Zrt. hírlevelében az eddig elvégzett munkákról adunk átfogó képet.  A hírlevél teljes szövege (4 oldal).

 

A saját erőből megkezdett természetvédelmi célú erdőgazdálkodás kiterjesztéséhez jó segítséget adott ez a pályázat. Ilyen méretű, uniós forrásból támogatott természetvédelmi fejlesztés Magyarországon még nem volt.

 

2009. tavasz

 

Idegenhonosok visszaszorítása. Hét erdészetnél: Budakeszi, Budapest, Gödöllő, Pilisszentkereszt, Szentendre, Valkó, Visegrád, összesen 26 községhatárban folyik a természetvédelmi munka, összesen közel 400 hektáron. Sőt a művelet már 2008. telén megkezdődött az idegenhonos fajok kitermelésével. A pályázati források csupán az első 21 hónapot finanszírozzák, így a pályázati időszak után a maradék 99 hónap művelési, ápolási költségeit a projektgazda Pilisi Parkerdő Zrt-nek kell vállalnia. 29 helyszínen, 7.500 m3 idegenhonos, főleg fenyő és akác faanyagot termeltek ki, majd 52,25 hektáron 880.000 db őshonos facsemetét ültettek.

 

Vizes élőhelyek rehabilitációja. kevesebb helyszínen, jóval költségesebb beavatkozások indulhattak el (visegrádi Apátkúti-völgyben folyó patak és tó mederkotrása, a Pilisszentkereszti Szurdokban völgyzárógát építés, Leányfalun forrásfoglalás).

kevésbé látványos, ám az erdőjárók biztonsága szempontjából rendkívül fontos feladat volt felhagyott bányák balesetmentesítése, sziklafalak kopogózása, valamint a természetes erózió okozta károsodások megállítása. Két budapesti bányában (Alsó-Kecske-hegy, Remete-hegy) kb. 3.000 m2 sziklafalat vizsgáltak át.

2009. nyarának végén a tervezett ütemezés szerint haladt.

 

2009. ősz

 

Vizes élőhelyek. Három kiemelt körzetben, összesen hét helyszínen folyt ilyen jellegű munka:

- Visegrád - Apátkúti-patak,

- Apátkúti-tó,

- Telgárthy-rét,

- István-kunyhói tavak,

- Pilisszentkereszt - Dera-patak,

- Mogyorós-patak,

- Leányfalu - Hunyadi János u.

A munkálatok nyomán több, évek óta veszélyeztetett vizes élőhely újult meg.

 

Erdősítések. Folytatódott az elkezdett erdősítések utógondozása, ápolása, valamint az élettelen természeti értékek védelmét szolgáló munka. Kiemelt helyszín volt a budapesti Hármashatár-hegy és Budaörs.

Folytatódott az invazív bálványfa visszaszorítása: 90 helyszínen összesen 70 hektár területet sikerült megtisztítani.

A sziklafalak kopogózása, a turisták által látogatott élettelen természetvédelmi értékek balesetmentesítése is folytatódott.

A 2009. őszén összesen mintegy 200 helyszínen voltak a pályázattal kapcsolatos természetvédelmi munkák.

 

A pályázat keretében megvalósuló természetvédelmi beavatkozások az ország legterheltebb erdőterületén zajlanak. Az erdőgazdaság nagy hangsúlyt fektet a program lakossági és szakmai kommunikációjára.

A program indulását a 2009. március 12-én jelentették be. Azóta számos eseményt tartottak, melyeket minden esetben jelentős lakossági és médiaérdeklődés kísért. A természetvédelmi és tájékoztatási szempontból egyaránt kiemelt helyszíneken - például Budaörsön, a budapesti Hármashatár-hegyen, Solymáron és Visegrádon - a nagyobb lakossági érdeklődést kiváltó munkafázisokhoz kapcsolódóan a helyi önkormányzati vezetőkkel, a civil szervezetekkel, a természetvédelmi terület szakembereivel és a média képviselőivel helyszíni bejárásokat szerveztek.

 

2010.

 

Tavasszal folytatják a már elkezdett erdősítések ápolását, az invazív fajok visszaszorítását és a balesetmentesítést. A vizes élőhelyek rehabilitációja még a vegetációs időszak kezdete előtt befejeződik. A program végső zárása 2010. augusztusában várható.

 

A Parkerdő természetesen programról további ismeretek annak honlapján találhatóak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. hírlevele alapján MM.

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.