FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
 
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-12-11

Fatudakozó / Céghírek / Üzleti ajánlatok

Tájékoztatjuk a FATÁJ olvasóit, hogy a www.fatudakozo.hu felületén jelenleg 8.256 szakterületi cég adatai (teljeskörűen, vagy részleteiben) érhető el, jeleníthető meg.

 

ÚJ bejegyzések a Fatudakozóban (MAX, MID):
BIOLÁNG Kft. ATB-, BTB-, TTB, FHB faipari automatikus tüzelőberendezések gyártása. HOD faipari aprítógépek gyártása. Komplett energetikai beruházások végzése.
Kliebert Gusztáv Rakodólapok és alátétfák gyártása. Faanyagok ISPM-15 szerinti hőkezelése. Kőműves munkák végzése.
Vinex Bt. Vadgazdálkodás. Elektromos vadkárelhárító kerítések építése, erdősítések, erőtelepítések védelme. Vadaskertek védelme, korszerű legeltetéstechnika.
Somogyvári Szolgáltató Bt. Rakodólap alapanyagok és egyszer használatos raklapok készítése, értékesítése.
Megújított bejegyzések a Fatudakozóban (MAX, MID):


DRONGO Kft. Asztalos minőségű szibériai, angarai fenyő fűrészáru forgalmazása. Ragasztottt ajtó-ablak élfa (frízanyagok), táblásított bútorlapok, fenyő burkolóanyag (lambéria, faházelem, hajópadló, bordázott teraszaelem) forgalmazása. Építőipari fenyő fűrészáru.
KUHN Rakodógép Kft. Erdészeti rakodógépek (PALFINGER, EPSILON daruk), VALMET harvesterek (döntő, rakásoló gépek) és forwarderek (erdészeti kihordók), rönkszállító kocsi, tuskókiemelő gép, MITSUBISHI targoncák forgalmazása.
Leitz Hungária Szerszám Kft. LEITZ faipari szerszámok forgalmazása, szerszámélezés, karbantartás, fogpótlás, szaktanácsadás. Egyedi szerszámok készítése. Gyémánt élű szerszámok forgalmazása és élezése. Ablakgyártó szerszámok Euronorm szerinti ablakok gyártásához.

Mecseki Erdészeti Zrt - Sokan váltanak hagyományos tüzelésre

Egy háromszobás panellakás felfűtése akár ötvenezer forintba is kerülhet egy-egy hidegebb hónapban, ezért nem csoda, hogy sokan mindent megtesznek azért, hogy csökkentsék a horribilis összegű számlát. Akik társasházban laknak, azok az állam által támogatott fűtés-korszerűsítést, szigetelést próbálják elvégeztetni, vagy egyszerűen csak lecsavarják a radiátort, aki pedig családi házban él, tüzelőanyag-váltással próbálkozik.

Az energetikai szakemberek és a jelenséggel a hétköznapokban találkozó tüzépesek szerint egyre többen állnak vissza hagyományos tüzelésre: fára, szénre, brikettre. Talán ennek tudható be, hogy az enyhe időjárás ellenére sem csappant a tűzifa iránti érdeklődés a korábbi évekhez képest.

Szőnyi János, a Mecseki Erdészeti Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese elmondta, egészen november közepéig élénk volt a kereslet a fára, és csak most tapasztalható kisebb visszaesés. Ez betudható a kedvező időjárásnak, de akár annak is, hogy az emberek már megvásárolták a szükséges mennyiségű tűzifát. Az árak tavaly óta nem változtak, és készlethiányra sem kell számolni. Ugyan sokan lehetnek, akik még a gáznál jóval olcsóbb tűzifát sem tudják megfizetni, a baranyai erdőkben kevés a lopás. Szőnyi János szerint az állami erdőkben csak ritkán érnek tetten fatolvajokat, amelynek főként a megfelelő őrzés lehet az oka.

 

Forrás: Dunántúli Napló 12-08

Nyírerdő Erdészeti Zrt - Razzia ez erdőben

Minden évben egy kisebb erdőt tüntetnek el Magyarországon a fatolvajok a hatóságok szerint. A nyírségben szerdán razziát tartottak, és találtak is tolvajokat.

A nyírlugosi erdészethez tartozó hét faluban és az erdőben keresték a rendőrök, polgárőrök és erdészek a fatolvajokat. Az erdészetben idén már több mint egymillió forint kárt okoztak a tolvajok.

"Sajnos ebben az évben körülbelül duplájára növekedett az elmúlt évek átlagát tekintve a úgy a falopások száma, mint az érték nagysága" - mondta Kaprinyák Tibor, a Nyírerdő Zrt Nyírlugosi Erdészetének igazgatója.

Az egyik nyírlugosi férfit akkor fogták el, amikor a frissen kivágott néhány akácfát akarta elvinni. Encsencsen viszont két férfi már közel két mázsa fát lopott el. Egy évben az egész országban akár több tízmillió forint kárt okozhatnak az erdőkben a tolvajok.

"Sajnos a munkanélküliség, illetve egyéb szociális körülmények megteremtették azt a lehetőséget, amikor már nagyobb kárt okozó lopásokat elkövetnek" - mondta Oláh István rendőrparancsnok. Az új erdészeti törvény szerint egy fakitermelésnél minden engedélyt már a helyszínen ellenőriznek. Akár a magánerdőkben is. Az egyik legemlékezetesebb falopás a sajóládi erdőből történt: évek alatt 180 hektár fát vágtak ki. Gyakorlatilag ellopták az erdőt, két hektár maradt belőle.

Forrás: TV2 Tények 12-09

Parlamenti ütközetek - Mégiscsak nyílik a kiskapu, és magánkézbe kerülhetnek az állami erdők?

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ, (KDNP): A magyar állam tulajdonát képező 1 millió 150 ezer hektár erdőterület nagy részének, majdnem egészének kezelését 22 állami tulajdonú részvénytársaság gyakorolja. A felügyeleti szervek éves jelentéseiből megállapítható, hogy a részvénytársaságok a kezelésükben levő erdővagyonnal gondosan bánnak, annak értékét növelték, messzemenően kielégítik a tartamosság és a fenntartható fejlődés elveit, valamint közérdekű és közcélú feladataikat is magas színvonalon látják el. Gráf József miniszter úrhoz intézett írásbeli kérdésemre 2008 januárjában azt a választ kaptam, hogy az állami tulajdonú erdőgazdasági társaságok százszázalékos állami részesedéssel kell hogy működjenek, és hangsúlyozta, hogy az állami erdővagyon nem kerülhet magánkézbe. Ezt követően a hírek arról szólnak, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács az egységes állami erdőkezelés megtartása helyett első lépésként a soproni Tanulmányi Erdőgazdaságnak az MNV erdészeti portfóliójából való kiszervezését készíti elő.

Államtitkár Úr!

- Valóban jóváhagyta-e vagy jóváhagyni szándékozik Oszkó Péter miniszter úr az erdők elidegenítésének első lépéseként a soproni Tanulmányi Erdőgazdaság feletti állami jogosítványok átadását a Nyugat-Magyarországi Egyetemnek?

- Tisztában van azzal ön és a miniszter úr is, hogy egy ilyen döntés mint precedens, maga után vonhatja a többi állami tulajdonú erdőgazdaság kiszervezését, és végső soron az állami erdőterületek kezelői jogosítványainak magánkézbe adásához vezethet?

KATONA TAMÁS, (Pénzügyminisztériumi államtitkár): Képviselő Úr! Nincs olyan terv, hogy ez a százszázalékos állami tulajdon megváltozna, vagy kiszervezésre kerülne sor. Ilyet nem tervezünk.

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ: - Államtitkár Úr! Nagyon tiszteletre méltó, ahogy az államtitkár úr mintegy villámhárítóként igyekszik helytállni Oszkó Péter miniszter úr helyett itt a parlamentben, de azt kell hogy mondjam, hogy ön és a minisztere lehetnek kiváló pénzügyi szakemberek, de az az érzésem, ne vegye rossz néven, nem szánom sértésnek, nem is akarom megbántani, de fogalmuk sincs arról, hogy milyen umbuldák színesítik a Vagyonkezelő Zrt. tevékenységét. Mondjuk: tény az, hogy a miniszter úr is gyakran válaszol egy-egy ilyen kérdésre úgy, hogy tájékozódom, körülnézek, utána válaszolok. Az államtitkár úr ma is hivatkozott a Vagyonkezelő Zrt.-től kapott tájékoztatásra. De higgye el nekem, államtitkár úr, hogy minden ilyen kis apró lépés, amit most említettem, nagyon figyelemre méltó. Attól félek, hogy ha egy ilyen akció megsérti az egységes állami erdőkezelés elvét, akkor az már egy lavinát indíthat maga után, ezért vetettem fel ezt a kérdést, de megnyugtatna, ha azt mondaná, hogy nem írtak alá ilyenfajta megállapodást.

KATONA TAMÁS: - Képviselő Úr! Ami a vagyontörvényt illeti, a vagyontörvény nagyon világosan megfogalmazza, hogy mi a pénzügyminiszter feladata, hatásköre és felelőssége, és mi a Nemzeti Vagyontanács hatásköre és felelőssége. A kettőt nem lehet összemosni. Hogy éppen egy konkrét erdőgazdaság milyen terveket készít, ezek természetesen az ő kompetenciájukba tartoznak, ott működik igazgatóság, amely ezért felel, és nyilvánvalóan a Nemzeti Vagyontanácshoz kell fordulniuk, ha olyan súlyú ügyről van szó, amely ezt érinti. Természetesen az, hogy egy konkrét erdőgazdaságnál mi történik, ez valóban nem tartozik a kompetenciánkba, és nem is tudok konkrét választ adni, de azt igen, hogy ha ez a Nemzeti Vagyontanács elé kerül, akkor látjuk. Ilyen nem került eddig a Vagyontanács elé, tehát nem volt ilyen napirendi pont, amit tárgyaltak volna.

Forrás: Gondola 12-09

Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából

(a teljesség igénye nélkül...)

 

Cyprus Hungária Kft - Tóth Beatrix
Budapest Tel: +36-30-509-7995 E-mail: cyprushungaria@t-email.hu
Keresek Ukrajnában lévő üzemeket, ahol impregnált fenyőből készítenek kültéri termékeket! 2009-12-10

 

Szajkó Benedek 8124 Káloz, Kiss u.5. Mobil: 06-70-550-7702
E-mail: szajko.benedek@gmail.com.
Sopronban,1982-ben középfokú erdészként,1985-ben faipari üzemmérnökként végeztem tanulmányaimat.Szakmai tapasztalatom középvezetőként 24 év a bútor és az elsődleges faipar területén van.Lehetőleg Fejér,Veszprém,Tolna megyében keresem nyugdíjig tartó munkahelyem,ahonnan a bejárás gépkocsival finanszírozható. 2009-12-08

 

Rostfa 01 Kft. - Balogh Ferenc / Ügyvezető
9700 Szombathely, Erdei Iskola u. 4/A/2. Mobil: +36202224252, Fax: +3694510334 E-mail: rostfa@rostfa.hu Weblap: http://www.rostfa.hu
Rostfa, papírfa felvásárlás. Korlátlan mennyiségben, azonali fizetéssel. Beszállítókat keresünk. 2009-12-07

 

Nagy Marianna - faszobrász 2053 Herceghalom, Liget u. 14.
Tel: 36 23 319 483, Mobil: 06 30 324 5024 E-mail: restauralas@gmail.com
Többéves gyakorlattal, magas szakmai színvonalon faszobrász, aranyozó, bútorrestaurátor állást,vagy megbízást keres.Épület restaurálásánál adódó aranyozó munkára is, pl.kastély, templom. 2009-12-07

 

Cigle-Fa Kft - Hámori Szilvia / Ügyvezető
7632 Pécs Mobil: 36 70 271 0104 E-mail: pellet40@freemail.hu
Cégünk megvételre keres fenyő,nyár,fűz rostfát ,papírfát 1-2-3m-es hosszban.Egész éves folyamatos átvétel!! 2009-12-06

 

Flex-Artis Kft. - Tóth Tibor / ügyvezető
9200 Mosonmagyaróvár, Soproni u. 102. Tel: +36305204093
E-mail: tibor.toth@hotmail.com
Heti két kamion fűrészport keresek hosszú távra kemény és puha fából.
2009-12-05

 

Richnovszky Ádám / Üzletkötő
6500 Baja Mobil: +36 704588237 E-mail: richnovszky@gmail.com
EU-n belüli rönk külkereskedelmi ügylet lebonyolításához keresünk korrekt a külkereskedelemben jártas, megbízható közvetítő partnert, hosszú távra.
2009-11-30

 

Silvanus Csoport Kft. - Németh Jenő / ügyvezető
Budapest, Teréz Krt.47. Mobil: 00 36 70 944 9981 E-mail: nemeth.jeno@silvanus.hu Weblap: http://www.silvanus.hu
erdőmérnököt keresünk felsőfokú angol és számítógépes ismeretekkel izgalmas, újszerű, kreatív munkára. 2009-11-27

 

 

ADJA FEL ÖN IS DÍJMENTES APRÓHIRDETÉSÉT, MOST!!!


(TJ)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.