FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-12-08

Bérviszonyok - 1_pilóta=10_erdei munkás

A KSH legfrissebb statisztikája szerint tovább nőtt a bérolló az értelmiség javára.


Fővállalkozó Demján Sándor, a legsikeresebb hazai vállalkozó szerint másfél millió munkás kellene

Erdész vagyok, nincs az a gép, amely el tudja végezni helyettem a munkát, s nincs az az ember az országban, aki jobban ismeri nálam a járást a rengetegben. De talán olyan sincs, aki rosszabbul keresne nálam - mondta fanyar mosolylyal Tibor, az egyik dunántúli erdőgazdaság dolgozója néhány nappal azután, hogy Demján Sándor, az ország egyik leggazdagabb vállalkozója kijelentette: a mostani háromszorosa, vagyis másfél millió ember kétkezi termelő megfizetett munkájára lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország lerázhassa a válság béklyóit.

- Évek óta hallani, hogy hogy túlképzés folyik az egyetemeken, kétkezi melósból pedig hiány van. Persze miért is jönnének ide éhbérért dolgozni, akik tanulhatnak? - replikázott Tibor. A legfrissebb statisztikák a favágót igazolják. A Központi Statisztikai Hivatal munkaerő-piaci jelentése szerint a legmagasabb keresetet a szellemi foglalkozások biztosítják. S ami még szembetűnőbb: az ugyanabban az iparágban dolgozó szellemi és fizikai dolgozók bére között sosem volt még ekkora a különbség. Míg 2001-ben például átlag bruttó 80 ezer forinttal kerestek többet a közműcégek irodai dolgozói az alattuk dolgozó kétkezi munkásoknál, 2008-ban már 167 ezer forint volt a különbség. A különbség egyre csak nő, hiszen tavaly a fizikai foglalkozásúak keresete csak 7,4 százalékkal emelkedett, szemben a szellemi foglalkozásúak 10,7 százalékával. Egy kétkezi melós átlagkeresete nettó 91 200 forint, a tanultaké csaknem a duplája.

Mi több, a KSH adatai szerint a felsőfokú végzettségűeknél több korcsoportban is szinte teljes a foglalkoztatottság, míg az alapfokú végzettségűek közül az erejük teljében lévőknek is legfeljebb kétharmada tud elhelyezkedni. Lehet-e hibáztatni azt a szülőt, aki a szakképző iskola helyett az egyetem felé terelgeti a gyermekét?

 

- Diplomával sok mindent lehet kezdeni, de aki szakmát szerzett, az csak szakmáján belül tud elhelyezkedni - magyarázta Hidvégi Péter munkaerő-piaci tanácsadó.

- Azt nem mondanám, hogy senkinek sem ajánlanám a kétkezi munkát, de pillanatnyilag nincsen olyan szakma az országban, ahol azonnal el lehetne helyezkedni, és ez jövőre is így lesz - jósolta Hidvégi. - Az igazán jó szakmunkásmesterek kihaltak, mert a gimnáziumokban már csak az az egyetlen mérce, hogy hányan jutnak be az egyetemre. A szakközépiskolákban pedig ma már 16 éves korukig az iskolapadban tartják a gyerekeket, ahelyett, hogy inaskodni küldenék őket, hogy némi tapasztalattal kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

- A rendszerváltás előtt egy jó fizikumú, egészséges fiatalnak érdemes volt elmennie bányásznak, mert többet kereshetett, mint egy orvos - mondta Kárász Mihály szociológus. - Mára fordult a kocka: ami egykor megbecsült, tisztes munkának számított, arra ma már csak legyintenek - tette hozzá. Vagyis egyelőre távolodunk a legsikeresebb vállalkozó, Demján Sándor várakozásától, s egyre kisebb az esély, hogy a kétkezi munkások vezessék ki gazdaságunkat a válságból.

Forrás: Blikk 12-08

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.