FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-12-08,09

Utcára vonulhatnak az erdőtulajdonosok, azonban megállapodás született december 9-én

Szerdán utoljára egyeztetnek a minisztériummal, ha nem lesz eredmény, tüntetnek a magyarországi magán erdőtulajdonosok. A kizárólag uniós támogatásban reménykedő gazdálkodóknak 2006-tól nem fizettek ki pénzt erdészeti jogcímen, ezért kényszerülnek radikálisabb lépésre - mondta a Független Hírügynökségnek a MEGOSZ elnöke.

 

"Kulturált emberek vagyunk, karácsonyfát, facsemetét osztunk, ha tüntetésre kényszerülünk" - mondta a Független Hírügynökségnek Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.

 

Luzsi József azt mondta, mióta megszűntek a nemzeti támogatások, csak az uniós kifizetések járnak a gazdálkodóknak. Csakhogy mind ez idáig még egyetlen fillért sem kaptak azok, akik 2007-ben 18 000, 2008-ban 3000 hektár erdőt telepítettek Magyarországon. A magán erdőtulajdonosok szövetségének elnöke azt mondta, nem jogtalanul követelnek pénzt az államtól. A korában kivágott fáért komoly pénzt fizettek, a leégett, ellopott, vagy elpusztult erdőket kötelező újból telepíteniük, ám ezeket előre finanszírozzák a gazdák. Az erdőtelepítés uniós kötelezettség, hektáronként félmillió forintjába kerül a gazdáknak.

Az erdőtelepítéssel a szén-dioxid-kvóta emelkedik ugyan, de ebből az erdőtulajdonosok két éve egy fillért sem kaptak - mondta Luzsi József.

 

A szaktárca és a MEGOSZ szerdán egyeztet az elmaradt kifizetésekről, ha nem jutnak eredményre, az erdőtulajdonosok jövő héten tüntetni fognak Budapesten."Rendezett sorokban, kulturáltan, hallgatva vonulunk fel, és karácsonyfát, facsemetét osztogatunk. Legalább nem dobjuk ki, ha már nem tudunk vele mit kezdeni" - közölte az elnök.

Forrás: LánchídRádió 12-08


 

A fentieket megelőzte a MEGOSZ-nak az FVM-hez az elmúlt héten írt levele, melyben bemutatták a magánerdőgazdálkodással kapcsolatos megoldást sürgető problémákat és a demonstráció-közeli helyzetet. E levél hatására jött létre a mai (dec.09.) tárgyalás a MEGOSZ és az FVM között.

A 3 órás tárgyalás eredménye az alábbi megállapodás:

 

 

MEGÁLLAPODÁS
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), valamint a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) között a magánerdő gazdálkodók helyzetének javítására

Az FVM, valamint a MEGOSZ képviselői 2009. december 9-én az alábbiakban állapodtak meg:

  1. A 2009. évi erdőfelújítási (K-1) és a korábbi nemzeti erdőtelepítési (K-2) támogatásokat (determináció) - beleértve a kijelölt erdőgazdálkodók igényeit is - az FVM legkésőbb 2010. február 15-ig teljes mértékben, 100 %-ban a 2009. évi keret terhére kifizeti.
  2. Az NVT-s és EMVA-s, korábbi években megkezdett erdőtelepítések 2009. évre járó ápolási és jövedelempótló, valamint a 2008. őszi és 2009. tavaszi EMVA-s erdőtelepítések esetében az első kivitel támogatásainak kifizetését, a 2009. évben nem ellenőrzött területekre vonatkozóan 2010. január 31-ig az FVM kifizeti.
  3. Az I. tengelyes az "Erdők gazdasági értékének növelése" jogcímen belül az "Erdőnevelési beavatkozások" alcím megnyitásával kapcsolatban az FVM egyeztetést kezdeményez még 2009. decemberében és kötelezettséget vállal az alcím mielőbbi megnyitására, mely a 2010. január 1-től végzett munkákra terjed ki.
  4. Az erdőtelepítések első kiviteli és ápolási, valamint az agrár-erdészeti rendszerek egységárainak felemelésével kapcsolatban a MEGOSZ által 2009. március 5-én tett javaslat helyzetét az FVM haladéktalanul megvizsgálja és intézkedik az esetlegesen elmaradt Brüsszelbe történő felterjesztés ügyében annak érdekében, hogy az új, felemelt egységárak már 2010-ben érvénybe léphessenek a két jogcím vonatkozásában.
  5. Az "Erdészeti potenciál helyreállítása" jogcím támogatási igényeinek maradéktalan kifizetését az FVM 2010. január 31-ig vállalja.
  6. A 2010. évi költségvetésben az erdészeti szakirányítás támogatására jelenleg 400 millió Ft-os keret áll rendelkezésre. Ezen keret bővítési lehetőségeit az FVM és a MEGOSZ 2010. februárjában közösen felülvizsgálja.
  7. Az FVM - amennyiben uniós jogszabályokkal nem ütközik - vállalja az "Erdészeti géptámogatás" jogcím 2010. évi újbóli megnyitását.
  8. Az FVM a 2010. évi erdőfelújítási (K-1) és a korábbi nemzeti erdőtelepítési (K-2) támogatások (determináció) kifizetését vállalja, amelynek módjáról a 6. pontban foglaltaknak megfelelően a felek egyeztetnek.

Budapest, 2009. december 9.

Gőgös Zoltán
államtitkár, FVM
Luzsi József
elnök, MEGOSZ

 

 

Ha bármely érintett erdőgazdálkodó azt tapasztalja, hogy a fenti megállapodás szerinti határidőket az illetékes hatóság nem tartaná be, arról haladéktalanul tájékoztassa a MEGOSZ titkárságát.

MEGOSZ közlemény alapján

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.