FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-18

Létéért küzd a bútoripar

Az életben maradásért küzd a magyarországi bútorgyártó cégek jelentős része, miután az év első felében negyedével esett vissza a belföldi összforgalmuk - írja a Világgazdaság.


 

A második félévi forgalomerősödés némileg segített ugyan ledolgozni a lemaradást, ám a hazai árbevétel alapján tavaly még 130 milliárdos piac ezzel együtt is 100 milliárd alá zsugorodhat az idén. Ez különösen annak fényében megdöbbentő, hogy a bútoripar az elmúlt öt évben átlagosan évi 10 százalékkal bővült.

A lakossági vásárlások elmaradása mellett a cégek költségviszszafogását is megsínylette az ágazat. A legsúlyosabb helyzetben azok a kis- és közepes vállalkozások vannak, amelyek csak a belföldi piacokra termelnek, és jelentős mértékben kapcsolódnak a hazai építőipari beruházásokhoz.

"Sokan a korábbi konjunktúra idején hitelből fejlesztették a gépparkjukat, amely most kihasználatlanul áll, a törlesztést azonban fizetni kell. Az ily módon bajba jutott vállalkozások száma a több százat is elérheti" – vázolta lapunknak a további nehézségeket Hidas Mátyás, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke, aki egyben a piac egyik szereplője, a Stulwerk Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, amennyiben nem rendeződik a gazdasági helyzet, a következő egy évben ezek a cégek bizonyosan lehúzhatják a rolót, ugyanis a túlélési stratégia legfontosabb elemén, a költségcsökkentésen már túl vannak, és több eszközük már nincs.

A székesfehérvári Garzon Bútor Zrt. vezérigazgatója úgy véli, cégük a jobb helyzetben lévő vállalkozások közé tartozik, ezzel együtt 20 százalékos árbevétel-csökkenést várnak 2009-re. "A legjelentősebb visszaesést az irodabútorok és a szállodai megrendelések kapcsán éreztük" – mondta a Világgazdaságnak Nagy Alajos, aki az év legnagyobb sikerének tartja, hogy senkit sem kellett elbocsátani a százfős cégtől, igaz, ezt csak jelentős költségcsökkentő intézkedések árán tudták elérni. A vezérigazgató elmondta: a Garzon 2004-ben a nyugati piacok gyengélkedése miatt már átélt egy súlyos válságot, és ők ennek köszönhetik, hogy most viszonylag kedvezőbb a helyzetük, mint a többi szereplőnek. Abban az évben ugyanis át kellett strukturálniuk a működésüket, és azóta nagyobb teret kap a vállalat profiljában a szolgáltatói, kereskedelmi és fővállalkozói funkció.

A szolgáltatói szerep felvállalását kulcsfontosságúnak tartja a válság elleni védekezésben Pintérné Miglécz Erzsébet, a 134, elsősorban nyugat-dunántúli tagot számláló PANNON Fa- és Bútoripari Klaszter menedzsere is. Ez elsősorban belsőépítészeti és egyedi tervezési szolgáltatásokat foglal magában, amelyeket szerinte szívesen vállalnak fel a cégek. Ennek ellenére a nagy faipari hagyományokra visszatekintő térségben is jócskán megszaporodtak a vállalatok gondjai. "Most is megtapasztaljuk, hogy a bútor rendkívül válságérzékeny termék, hiszen a kereslet drasztikusan visszaesett tavaly december óta" – ismertette három megye helyzetét a klasztermenedzser. A fennmaradásért küzdő cégek, amelyek között komoly referenciákat felmutatók is találhatók, emiatt egyre nagyobb számban fordulnak a klaszterhez abban a reményben, hogy megrendelésekhez segíti őket. A menedzser szerint bizonyos védettséget jelent az, ha egy cég nyugati exportra is termel. Ezeknek a vállalkozásoknak ugyanis jóval kisebb mértékben esett a forgalmuk.

Az exportorientált kereskedelemnek köszönhetően tudta kompenzálni a belföldi kereslet csökkenését az Andante bőrbútorokat gyártó Kanizsa Trend Kft. "A prémium szegmensben először tavaly decemberben éreztük a válság első szelét, amely öszszességében 20 százalékos viszszaesést okozott" – mondta Miklós Zsolt, a Nagykanizsán termelő cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az utóbbi két hónapban ismét növekedtek az eladások, ez egyrészt a forgalom szokásos szezonalitásának tudható be, másrészt arra utal, hogy a gazdagabb réteg most kezdi megvalósítani elhalasztott vásárlásait. A növekedés tehát csak látszólagos, akár többévi vegetálás is várhat még a szektorra, amíg a valós fellendülés megérkezik.

 

Felmérték a vásárlói szokásokat

A Bútorszövetség országos felmérést készíttetett az idén a bútorvásárlók, illetve bútort vásárolni szándékozók körében igényeik, véleményeik, preferenciáik megismerése céljából. E szerint a vásárlók 59 százaléka részesítené előnyben a hazai bútort, a fiatal egyedülállók körében azonban jóval alacsonyabb ez az arány (41 százalék). A jó minőség és az ár mellett a hosszú ideig tartó garanciával és a szervizszolgáltatásokkal lehet a leginkább meggyőzni a fogyasztókat. Magyarországon a fiatal párok vásárolnak a leggyakrabban, 2-3 évente új bútort.

Forrás: Világgazdaság, Pénzcentrum

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.