FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-11-05

Nemzetközi bútoripari kitekintő

A német konyhabútorgyártás jövője

A Német Bútorszövetség elnökének, Elmar Duffnernek 2009. szeptember 21-én Engerben, az MHK Forumban rendezett konferencia megnyitóján tartott beszédéből:

Majdnem 1 billió, csaknem 943 milliárd Euró fekszik tartós fogyasztási cikkekben a német háztartásokban: Ennek egyharmada bútor, vagyis a bútorok, berendezések értékelése hasonló az autókéhoz, tágabb értelemben a nagyképernyős TV-hez, számítástechnikához, mobilhoz. Ez a szám azonban részletesebb vizsgálat után már nem ilyen kedvező, háztartásonként 8.000 Euró, beleértve a konyhát is! A versenyben azonban a bútorok veszítenek a mobiltelefonokkal és autókkal szemben. A bútorok, berendezések utáni vágy régóta nem olyan erős, ezt a vágyat kellene feléleszteni: ez a feladata a következő éveknek. Ehhez a kereskedelemnek és a gyártóknak együtt kell működniük. Az ellenség nem a gyártó vagy a kereskedő, sokkal inkább az utazás, az autó és a mobiltelefon. Ez egy aprólékos és sok odaadást kívánó feladat.

A helyzet ma:

A háború utáni legsúlyosabb válság vége felé járunk. A német gazdaság az első negyedévben 3,5%-kal esett vissza. A német ipari termelés az első félévben 20 %-kal csökkent, ezen belül a német konyhabútor-gyártás "csak" 13,1 %-kal. Sajnos elsősorban az export esett vissza. Az egész évet tekintve nem számolunk olyan erős visszaeséssel, mint az első félévben, vagyis enyhe javulás várható.

Most, hogy az egyik lábunk a nyitott ajtóban van, termékeinknek jó nemzetközi elismertséget kell szerezniük. Hol másutt, mint Kölnben a Vásáron!

A "Made in Germany" kifejezés ma világszerte jól cseng. Ez a jó designnak és néhány olyan tényezőnek tudható be, amelyeket a marketing munkánkban is hangsúlyozni kell:

- Világszerte értékelik a megbízhatóságot, vevőink tudják, hogy számíthatnak ránk.

- Az ügyletek lebonyolítása a rendeléstől a kiszállításig szinte tökéletes. Ez különösen a közületi területen tesz minket vonzó partnerré.

- Betartjuk a minőségi előírásokat. Az ár-teljesítmény viszonylat optimális és ezt tudják a vevőink. Ezt hangsúlyosabban kell kommunikálnunk.

Ezek jó alapok, melyekre építeni lehet. A világgazdasági válság a vevők magatartását is megváltoztatta: Az új generáció jelszava: Value for money!

A kereskedelemmel közösen ezen kell dolgoznunk, s akkor elérhetjük, hogy a bútor a jövőben magasabb helyezést érjen el a kívánságlistán!

 

Gyermekbútor az olvasás elősegítésére

Az Olvasás 2008 alapítvány és a VDM pályázatot írt ki olyan gyermekbútorra, amely elősegíti az olvasás megszerettetését.

Mottó: Amit Jancsika nem tanul meg, azt János sem fogja tudni.

A pályázat nyertese a Vierhaus cég "olvasó mozdonya"

WPC (Wood-Plastic-Composites : Fa-Műanyag-Kompozitum) Kongresszus Köln, 2009. december 2-3.

A kongresszus témája a faanyag és műanyag kompozítum alkalmazása az építő-, bútor-, autó- és csomagolóiparban. A technológiai lehetőségek mellett szerepelnek a különféle anyagok designra tett hatásai is.

 

Irodabútor kiállítás, Dubai, 2010. február 9-11.

A Közel-Keleti és az Észak-Afrikai régió kiállítására - amely a térség 1 milliárd lakója, fejlődési kilátásai miatt került előtérbe - a VDM (Német Bútorszövetség) "Made in Germany" szlogennel közös standot szervez.

 

Forrás: HDH/VDM
[Hauptverband der Deutschen Holz und Kunstoffe verarbeitenden Industrie und verwandter Industriezweige  - szakszövetségek szövetsége, tagszövetsége a VDM: Verband der Deutschen Möbelindustrie mely 5 szakszövetségből áll  (modern konyha, konyha, kárpitos, sorozatbútor, minőség  (RAL ) ]

 

MHC (Möbel und Holzbau Cluster - Austria)

A klaszter egy konferencia keretén belül számolt be az osztrák, német, ciprusi és görög klaszterekkel együtt, a WPC Wood-Plastic-Composites témában nyert európai uniós projectben végzett munkájának eredményéről: WPC profilokat fejlesztettek ki, melyek a fával ellentétben ellenállnak az időjárási és biológiai hatásoknak, egyesítik a két anyag kedvező tulajdonságait. Felhasználási terület: teraszok, kerítések, stégek. Sok helyen a trópusi importot lehet kiváltani vele.

 

Novemberben Best Practice Forumot tartanak az idén 50 éves "Team 7" cégnél, ahol gyakorlatban kerül bemutatásra a design és anyag találkozása.

 

Novemberben Kuchlban (Salzburg) rendezik az ötödik "DESIGN-TAGUNG"-ot, melynek mottója: a jó design több mint egy szép forma!

Az egy napos konferencia feldolgozza egy új termék létrejöttét a tervezéstől a fejlesztésen át a piacig.

Forrás: MHC


Összeállította: Kováts Gizella, a FATÁJ részére átadta a Bútorszövetség

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.