FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-10-30

Energiapolitika: kiszolgáltatott helyzetben vagyunk

Magyarország kiszolgáltatott helyzetben van energiafelhasználása tekintetében: energiafüggősége magas, gazdasági mozgástere kicsi, zöldenergia potenciálja lényegesen alacsonyabb a többi kelet-közép-európai régiós országénál. Ezzel a berendezkedéssel az ország felkészületlenül áll a következő évtizedek energiapolitikai kihívásai előtt.

"Újabb orosz-ukrán gázválság van kibontakozóban, az amortizálódó hazai energiainfrastruktúra felújításra szorul és decemberben a koppenhágai csúcstalálkozón várhatóan elfogadásra kerülő klímavédelmi lépések újabb kötelezettségeket rónak Magyarországra a megújuló energia felhasználását illetően. Mindeközben nem történnek érdemi lépések az ország hosszú távú energiabiztonsági és ellátási pozíciójának javítására," - állítja Orbán Anita, a budapesti székhelyű Constellation Energy Institute (CEI) nonprofit szervezet igazgatója.

Eddigi elemzései alapján a CEI, amely a régióban aktuális energiapolitikai kérdésekben a politikai, gazdasági és nonprofit szektorok közötti párbeszéd előmozdítója kíván lenni, úgy véli, hazánk az egyik legkiszolgáltatottabb ország a régióban. Többek között ezért is választja a CEI és a varsói Keleti Intézet immár másodszor Budapestet az Energia Fórum elnevezésű konferenciájuk színhelyéül, melyen november 15. és 17. között a régió vezető politikusai és energetikai szakemberei vitatják meg hazánk és a régió legfontosabb, hosszú távú energiapolitikai kérdéseit.

Az utóbbi években az energiapolitika az egyik legfontosabb jövőbeli kérdéssé vált Magyarországon. Míg azonban a politikai diskurzus legtöbbször leragad a gázvezeték építések kapcsán a mellett, hogy az ország a Nabucco vagy a Déli Áramlat elnevezésű vezetékek mellé álljon támogatóként, a vitának a valóságban ennél sokkal összetettebb kérdésekről kellene szólnia.

"A hazai energiapolitikának felül kellene emelkednie ezen és előbb három alapvető kérdésre kell választ találnia, mielőtt az egyes lépéseket fontolgatja. Hogyan biztosítható a folyamatos ellátás az energiahordozók terén? Hogyan biztosítható a gazdasági növekedéshez szükséges olcsó energia? És hogyan lesz elérhető a klímaváltozás elleni harc során az ország számára is kitűzött célszámok teljesítése a megújuló energia felhasználásában?" - emeli ki Orbán Anita.

Magyarország ma az egyik leginkább földgázfüggő gazdaság az Unióban. Az elsődleges energiafelhasználáson belül a földgáz aránya 44% hazánkban, szemben az EU-átlag 24%-kal. Magyarországot csak a nettó földgáz exportőr Hollandia előzi meg ebben a tekintetben. Míg a magyar háztartások 75%-aföldgázt használ fűtésre, addig a magyar fogyasztás 80%-a Oroszországból érkezik egyetlen, az Ukrajnán áthaladó Testvériség vezetéken keresztül.

"Az elmúlt évek januári gázválságai rámutattak arra a jelentős veszélyre, amit az alternatív szállítási útvonalak hiánya és az egyetlen forrástól való függés jelent. Mindeközben 2010 januárjában nem kizárt, hogy újabb gázválság elébe nézünk: az ukrán gázközvetítő cég és az orosz politikai vezetés már meg is tette ellentétes értelmű nyilatkozatait, amivel újabb várható csapelzárásra készítik fel az európai közvéleményt" - teszi hozzá Orbán Anita.

Tavaly tél óta egyedül a gáztározók feltöltése történt meg, azonban olyan stratégiai kérdésekben, amelyek valódi diverzifikációt jelentenének, nem történt lényegi elmozdulás. Ilyen például az úgynevezett összekötő vezetékek kiépítése. Az Adriára tervezett LNG (cseppfolyósított földgáz) projekt állapotáról keveset tudunk, miközben a Nabucco életképessége továbbra is sokak által vitatott. Szintén nem láthatóak központi, stratégiai lépések az energiahatékonyság javítása terén a közüzemek és a fogyasztók esetében, mellyel drámaian csökkenthető lenne földgázfelhasználásunk vagy a hazai hagyományos földgázkészletek kiaknázásának előmozdítására, amely becslések szerint az éves magyar fogyasztás másfélszeresét teszi ki. Hazánk energiaellátása túlnyomó részben továbbra is az egyetlen vezetéken, egyetlen forrásból érkező földgáztól függ - áll a CEI értékelésében.

A megfizethető energia elengedhetetlenül fontos egy ország versenyképességéhez és gazdasági növekedéséhez. A mára jelentősen leamortizált infrastruktúra miatt és az egyre növekvő energiaigények kielégítése érdekében a közeljövőben jelentős beruházásokra lesz szükség az energiaszektorban a CEI értékelése szerint. A nagy, stratégiai beruházások állami befektetést vagy garanciavállalást igényelnek: a paksi atomerőmű korszerűsítésének és bővítésének költsége teljesen bizonytalan, körülbelül 3 és 6 milliárd euró (800 és 1600 milliárd forint) közötti értékre teszik a szakértők, míg a Nabucco vezeték - becslések szerint - 8 milliárd euróba kerül, amelyen a konzorcium vállalatai, köztük a MOL, osztoznak. A gazdasági válság azonban jelentősen beszűkítette a magyar állam pénzügyi mozgásterét.

Míg Magyarország a fenti alapvető problémákkal küzd az energiabiztonság és -ellátás terén, közben a globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében is lépéseket kellene tennie annak érdekében, hogy teljesítse az Európai Unió által kitűzött célszámokat. Magyarország 2020-ra a teljes energiafelhasználáson belül a megújuló energia részarányának 13%-ra történő növelését tűzte ki célul, ami az egyik legalacsonyabb vállalás az Unióban. Jelenleg az ország az 5.1%-os aránynál tart, ami elmarad a tervezettől. A magyar lehetőségek limitáltak a napenergia, a szél és a víz területén, a potenciál leginkább a geotermikus energiában, a biomasszában és a kommunális hulladékban rejlik. Ahhoz, hogy Magyarország teljesítse az Európai Unió által kitűzött célszámokat, szakértői becslések szerint több mint 6 milliárd eurónyi beruházásra van szükség a megújuló energiára épülő infrastruktúra terén.

"Mindezen igények ellenére az államadósság szintjét - ami jelenleg is már a GDP közel 75%-ára rúg - rövidtávon tovább emelő tételek megvalósulása nem reális. Ez megkérdőjelezi, hogy a magyar állam be tud-e egyáltalán fektetni a jövő szempontjából stratégiai fontosságú energetikai beruházásokba" - teszi hozzá Orbán Anita, a CEI igazgatója.

 

Forrás: Tőzsdefórum 10-29

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.