FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-10-12

Erdészeti és faipari kutatás-fejlesztés vállalkozási keretek között

Az egyetemi kutatóbázis a gazdálkodók igényeit szolgálja.


A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) az egyetlen felsőfokú oktatási intézmény, ahol a honi erdő- és faipari mérnököket képzik. Ebből adódóan a szakterületek fejlődésében is egyedi jelentősége van. Tavaly sikeresen zárult a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által támogatott Erdő- és Fahasznosítási Regionális Egyetemi Tudásközpont (ERFARET) négyéves programja, amelynek keretében egyebek között erdőgazdálkodási, erdővédelmi, vadgazdálkodási, fahasznosítási kutatások valósultak meg a 13 tagú konzorcium együttműködésével.

 

A projektnek két fő témája volt: a régió erdőgazdálkodásának, illetve a régió fahasznosításának fejlesztése. Az erdővédelem témakörben például az egyik kutatás a gyapjaslepke (Lymantria dispar) elszaporodásának megfékezésére irányult. A kártevő a négyéves kutatási időszakban ért el egy szaporodási csúcsot, más néven gradációt. A kutatóknak lehetőségük nyílt a kezelési kísérletekre, melyek során komoly sikereket értek el. Kereskedelmi forgalomban kapható ismert szerek kombinációjából alkottak hatásos, kisebb környezeti terheléssel járó, gazdaságos szerkeveréket. A több mint húsz kutatási feladat közül a fahasznosítás egyik érdekes témája volt az úgynevezett sarangok (farakatok) felmérésére kidolgozott fotoanalitikus felvételi módszer.

Az új eljárás lényege, hogy a sarangokat különböző vételi helyeken lefényképezik, és számítógépes feldolgozással kapják meg a hasznosítható anyag mennyiségét, a rakatban lévő kéreg és a hé­zagok térfogatarányát. A módszer szabadalmi eljárás alatt van.

 

A négyéves pályázati projekt, az ERFARET tapasztalatainak, a k+f bázis eredményeinek hasznosítására, az innovációs ké­pesség továbbvitelére egy éve nonprofit kft.-t alapított az egyetem, meghagyva az előd szervezet elnevezését, ezzel is jelezve a folyamatosságot. A NYME-ERFARET Non­profit Kft. százszázalékos tulajdonosa az egyetem. Dr. Varga Dénes ügyvezető megjegyezte, a gazdasági társaság megalapí­tását a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség új pályázati kiírása, illetve a kutatási eredmények szélesebb körű hasznosíthatósága inspirálta.

 

Tavaly ősszel jelent meg a Gazdaságfejlesztési Operatív Program kutatás-fejlesztési központok fejlesztését, megerősítését célzó kiírása. A NYME-ERFARET Non­profit Kft. pályázatában az egyetem szellemi, kutatói bázisára alapozva, a kft.-vel együttműködő cégek igényeire építette fel az immáron országos méretű projektet. Külön részprojekt szól a tudástranszferről, a megszerzett tudás, az új kutatási eredmények oktatásba való visszacsatolásáról, illetve azok piacosításáról.

 

Kiemelt témakör az erdészeti utak feltárása. A digitális rendszerek megjelenésével adott a lehetőség, hogy erdészeti térképeket és utakat is digitálisan rögzítsenek, GPS-koordinátákkal azonosítsanak: pontosítják a térképeket, felmérik az erdei utak helyzetét, állapotát, és javaslatot tesznek a karbantartásra, az utak pályaszerkezetére.

 

A faanyagok tulajdonságainak javítását célzó részprojekten belül dr. Varga Dénes a másodlagos fafeldolgozó cégek megváltozott technológiai igényei alapján végzett fejlesztési feladatokat említi. Egy eddig nem használt fafaj bevezetése esetén kell-e változtatni a meglévő ragasztási és felületkezelési technológiákat, s ha igen, akkor mely paramétereket? Az egyetem la­boratóriumaiban folyó vizsgálatok alapján a kutatók választ adnak a kérdésekre.

A kft.-nek vannak kutató alkalmazottai, doktori fokozattal rendelkezők, és akik most végzik a doktori iskolát. A nonprofit társaság az egyetemmel szerződést kötött a kutatási infrastruktúra használatára. A rész­projektek vezetői egyetemi professzorok, akik a tudományos eredményekért felelnek. A NYME-ERFARET Nonprofit Kft.-nek 12 alkalmazottja van.

 

A nonprofit társaság jelenleg több mint negyven gazdálkodó szervezettel, erdőgazdaságokkal és faipari feldolgozókkal áll szerződéses kapcsolatban, megbízásaik alapján végzik a kutatómunkát, a fejlesztési feladatokat. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv GOP 1.1.2. alintézkedésének keretében megvalósuló hároméves projekt teljes költségvetése 1,6 milliárd forint, melynek fele a pályázó és kooperációs partnerei által biztosított önrész. A 8 millió forint összegű támogatás az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származik.

 

NYME-ERFARET Nonprofit Kft.

9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.

Tel.: (99) 518-602 Fax:(99) 518-601

E-mail: ret@nyme.hu

Honlap: http://ret.nyme.hu


Forrás: GazdaságiTükörképMagazin

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.