FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-09-28

Alternatív energiára váltanak az önkormányzatok

Beruházások részeként vagy egyszerűen csak takarékossági okokból, de egyre több Békés megyei településen alkalmaznak alternatív fűtési módszereket. A technológiák segítségével akár a költségek 50-70 százaléka is megspórolható.

Forrás: Forsense

A fűtési költségek évek óta a települések költségvetésének jelentős részét viszik el, ezért is léptek több helyen a megújuló energiák irányába. További ösztönzést jelent, hogy uniós pályázatok esetében előnyt élvez, aki ilyen módszert alkalmaz.

 

A területen úttörőnek számító Kaszaperen előbb két éve az alsó tagozatos általános iskolában, majd a polgármesteri hivatalban és a humán szolgálató központban tértek át a gáz helyett szalmatüzelésre. - A kazán ára fél év alatt megtérült - mondta Csürhés István polgármester. - Mára 70 százalékkal kevesebbet költünk fűtőanyagra. Idén a napközi konyhán és az orvosi rendelőben is váltunk.

A jó példa pedig ragadós, hiszen Medgyesegyházán az idősek otthonában, a polgármesteri hivatalban és az orvosi rendelőben is biomasszás fűtésre térnek át még ezen a télen, míg a volt tűzoltószertárban szalmabrikettgyártó sort állítanak fel - tudtuk dr. Nagy Béla polgármestertől.

Békésen eközben egész sor beruházás mellé alkalmaznak megújuló energiaforrásokat. A városban még a 90-es évek elején építettek napkollektort a Hajnal István Idősek Otthonában, de a nemrég átadott dánfoki szabad strand épületének melegvíz-ellátását is a napenergia segíti. A hamarosan félmilliárdos beruházással megvalósuló kistérségi komplex járóbeteg-ellátó központ fűtését és használati melegvíz-ellátásának egy részét pedig a termálvíz energiájának felhasználásával biztosítják. Szintén termálvízzel fűtik majd a néhány hónapon belül elkészülő békési uszodát.

A vállalkozói inkubátorház csarnokaira 3-3 napkollektor kerül, az irodaház hőellátását hőszivattyú szolgálja majd. A kistérségi általános iskola Dr. Hepp Ferenc Tagintézményének felújítása után a fűtést szintén hőszivattyúval oldják meg.

S, ha már iskolák: Dévaványán, a Vörösmarty úti iskola most kezdődő felújítása után biobrikett-tüzelésre állnak át, a gázt csak tartalékként hagyják meg. Az önkormányzat addig saját biobrikettüzemet szeretne létrehozni. Az épületre itt is felszerelnek napkollektorokat.

Szarvason a Fő Téri Általános Iskolában a most kezdődő félmilliárd forintos felújítás után is marad az eddigi termálfűtés, de a berendezéseket korszerűsítik. A kézmosáshoz szükséges meleg víz előállításához napkollektort szerelnek fel.

Szintén lesz napkollektor a felújítás alatt áló Dózsa György úti óvodában, itt azonban megmarad a gázfűtés. A Kossuth utcában egy új óvoda építését kezdték meg, itt úgy alakítják ki a fűtési rendszert, hogy az gáz- és termálfűtésre egyaránt alkalmas legyen.

A jövőt a gyulai központú Harruckern János Közoktatási Intézményben is a megújuló energiaforrások jelentik. Az intézményben jelenleg Gyulán és Szabadkígyóson használnak napkollektorokat, de a TISZK-pályázat kapcsán már nagy szerepet kapnak a megújuló energiák.

Forrás: Agroland 09-22

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.