FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-09-11

Balzsam a fának

Mentsünk meg egy fát címmel indított kampányt tavasszal az egyik festékgyártó cég, ami szerint a faápoló bevonatok meghosszabbítják a faanyagok életét, így kevesebb fát kell kivágni a következő termékek előállításához.

Évente 44 millió hektár erdőt pusztít el az emberiség, itt az idő hát, hogy a már kivágott fából készült termékek állapotát óvjuk meg, hogy az új erdőket megőrizhessük. Lássuk, mit kínál a Tikkurila az ügy érdekében!

 

Valtti Akvabase - Alapozó

Ez a növényolaj alapú alapozó és fakonzerváló alkalmas a kültéri fűrészelt vagy gyalult fafelületek, rönkök, valamint impregnált felületek alapozására. Fontos tudni, hogy az alapozó száradását követően a lehető leggyorsabban el kell végezni a fedőbevonat felhordását, mert a színtelen alapozóolaj nem védi a fát a nap káros hatásai ellen. A színezett Akvabase már hatékonyabb védelmet jelent. Rendkívül fontos a faanyagok ápolásához az ideális körülmények megteremtése. A festendő felületnek száraznak és mindenféle szennyezéstől mentesnek kell lennie, a felületi hőmérsékletnek legalább +5 Celsius fokosnak, a relatív páratartalomnak pedig maximum 80%-osnak. A magas nedvességtartalom nagy mértékben akadályozza az olaj beszívódását a fába.

 

Valtti Akvacolor - Lazúr Fakonzerváló

Kültéri gerendákra, fűrészelt és gyalul fafelületekre, különböző falapokra kiválóan alkalmas fakonzerváló anyag. Megkopott ajtók, korlátok, stégek deszkázatát vagy kezeletlen illetve korábban már kezelt faépítmények felületét lehet újjávarázsolni a fakonzerválóval. A lazúros anyag színkártya szerint keverhető színekben kapható. A szakértők figyelmeztetnek, hogy a festést követő napokban kerüljük a felület mechanikai terhelését, mert a felület ekkorra még nem szárad meg teljesen. különböző fafajták, mint például a tölgy, a teak, a cédrus, a Douglas fenyő, a mahagóni vagy az idigbo olajat és vízben oldódó tannint tartalmaznak, amik befolyásolhatják a fakonzerváló termék megtapadását, száradását és kikeményedését.

 

Valtti Color - Matt lazúrfesték

Félig áttetsző lazúr bevonat külső fafelületekre, mint például az ajtó, az ablak, a rönkház, a tároló vagy a kerti bútor. A gyártó felhasználási javaslatát érdemes betartani, hogy a megfelelő végeredményt kapjuk, nem mindegy ugyanis, hogy kezeletlen vagy már korábban festett felületet akarunk felújítani.

 

Valtti Opaque - Vízhígítású Favédőfesték

Védelmet nyújt a fa korhadása és penészesedése ellen, egyúttal víztaszító és tartós bevonatot képez. Az időjárásálló és rugalmas festék alkalmazható fafelületek fedőfestésére, ablakok, ajtók nem záródó felületeire, rönkházakra, kerítésre, tárolókra és kerti bútorokra. A gondos előkészítést követően már festhető is a tiszta, zsírmentes felület. Ne ijedjünk meg az apró színeltérésektől, ugyanis különösen a világos színek esetén tapasztalható némi színvesztés a csomókon és az esetleges gyantás felületeken.

Valtti Puuöljy - Faolaj

Ez a tradicionális faolaj életet visz a megkopott kerti bútorok, teraszok, lépcsők, kerítések és korlátok felületére. A színtelen anyag a Vatti Color színkártya színeiben színezhető. Az extrém időjárási hatásoknak kitett felületet évente egyszer ajánlott ezzel az olajjal kezelni. Az újonnan kezelendő keményfa különös odafigyelést igényel, hiszen ezek a fák gyakran nedvesek, festés előtt tehát fél év száradás szükséges. De minden esetben fontos, hogy száraz legyen a kezelendő fa, mert a nedves felület nem szívja be az olajat, és az nehezebben szárad magas páratartalom esetén. Az olajozás után is óvatosan kell kezelni a felületet, mert az olajos felület a végső tartósságot hozzávetőleg egy hét alatt éri el, de két nap után már finoman tisztítható a felület egy puha kefével vagy nedves törlőronggyal.

 

Valtti Satin

Aki selyemfényű csillogást szeretne elérni a fafelületeken, annak ajánlott ez a félig áttetsző, színezhető lazúrfesték. A természetes olaj alapú, enyhén kocsonyás állagú bevonat egy-két vékony rétegben felhordva hozza a kívánt végeredményt.

 

Forrás: hg.hu 09-09

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.