FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-07-29

MNV Zrt - testületek költségcsökkentése 50%-al

A társadalmi felelősségvállalás és szolidaritás érvényesítése kiemelt jelentőségű a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő zrt. számára, így a legalább többségi tulajdonú állami társaságok igazgatósági és felügyelő bizottsági testületei összköltségenek 50%-os csökkentését valósította meg.

 

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2007 év végén határozatban szüntette meg az igazgatósági testületet az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt-nél (5 fő), a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt-nél (5 fő), a Villamosenergia-kutató Intézet Zrt-nél (4 fő), a RADAR Holding Zrt-nél (3 fő), a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt-nél (4 fő), a BM Heros Zrt-nél (3 fő) és a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt-nél (3 fő); valamint 2008-ban megszűnt az igazgatóság az Északdunántúli Vízmű Zrt-nél (5 fő), a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt-nél (5 fő), a Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt-nél (5 fő), és az Infopark Zrt-nél (6 fő), így 48 fővel csökkentve a tisztviselői összlétszámot. Ezeknél a társaságoknál, az igazgatóság jogait a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. tv. (továbbiakban: Gt.) 247. §-a alapján vezérigazgató gyakorolta.

 

Az igazgatósági testületek létszámát a Nemzeti Vagyongazdálkodási tanács 7 főben maximálta, így azoknál a többségi állami tulajdonú társaságoknál, ahol az igazgatósági testület létszáma magasabb volt, szintén létszámcsökkentésre került sor.

 

A meghozott intézkedések alapján elmondható, hogy 41 társaságot érintően összességében 102 fővel csökkent az igazgatósági tagok létszáma a vagyontörvény hatálybalépését követően.

 

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2008. november 5-én határozatot hozott arról, hogy a legalább többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok igazgatósági és felügyelő bizottsági elnöke, tagjai tiszteletdíját 10%-kal csökkenteni kell az akkori összeghez képest, 2009. január 1. napjától 2009. december 31. napjáig. Az NVT egyben felkérte a többségi befolyása alatt álló társaságok első számú vezetőjét és vezető testületeit, hogy a jövőre nézve a határozatban foglaltakat érvényesítsék a többségi befolyásuk alatt álló társaságok (leányvállalatok) esetében, valamint felkérte a vagyonkezelésbe adott állami társaságok vagyonkezelőit, a tulajdonosi jogok gyakorlóit, hogy a határozatban foglaltakat érvényesítsék a vagyonkezelésükben lévő társaságok esetében, illetve az adott társaságok legalább többségi befolyása alatt álló társaságok (leányvállalatok) vonatkozásában.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2009. április 22-én határozatban döntött arról, hogy a társaságok alapvetően az értékesítés nettó árbevétele alapján 3 kategóriába kerüljenek besorolásra, illetve elrendelte az MNV Zrt. össztársasági (portfolió) szintjén a tiszteletdíj költségek 50%-os csökkentését. A felügyelő bizottsági tagok létszámának korlátozása mellett a Tanács előírta a tiszteletdíjak mértékének felülvizsgálatát, valamint az MNV Zrt. társaságainak többségi tulajdonába tartozó társaságok (leányvállalatok) és a vagyonkezelésbe adott társaságok vonatkozásában a hivatkozott határozatban foglalt elvek érvényesítését.

A határozat értelmében az egyes társaságokat a tárgyévet megelőző mérlegbeszámoló értékesítés nettó árbevétele alapján az MNV Zrt. az alábbi kategóriába sorolta (amennyiben ez a társaság működéséből adódóan nem jellemző mutató, úgy más mutató alapján szükséges a besorolás): - I. kategória: az 50 milliárd Ft feletti értékesítési nettó árbevétellel rendelkező társaságok, - II. kategória: 3-50 milliárd Ft közötti értékesítési nettó árbevétellel rendelkező társaságok, - III. kategória: 3 milliárd Ft alatti értékesítési nettó árbevétellel rendelkező társaságok.

Az egyes társaságokra irányadó kategóriák esetében az igazgatóságok létszáma az alábbiak szerint alakulhat: - I. kategória: 5-7 fő, - II. kategória: 3-5 fő, - III. kategória: az igazgatóságot meg kell szüntetni.

 

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács 2009. április 29-én elrendelte, hogy az újonnan betöltésre kerülő első számú vezetői munkaköröknél az új vezető havi személyi alapbére egyetlen esetben sem haladhatja meg a 2 millió Ft-ot. A társasági tisztségviselői létszám és tiszteletdíj csökkentése -A 2008. november 5-én hozott határozatot (tiszteletdíjak 10%-os csökkentése 2009-ben) követően az MNV Zrt. közvetlen vagyonkezelésében 2009. május 15-én 149 legalább többségi állami tulajdonú társaság volt. A 149 társaságban 1.108 fő tisztségviselő havi bruttó tiszteletdíja 121.154.498 Ft volt. A 2009. április 22-én hozott határozat értelmében:

 

A kategóriába sorolás (figyelembe véve az egyedi besorolást is) alapján végrehajtandó létszámcsökkentés következtében a közvetlen vagyonkezelésbe tartozó társaságok esetében, összességében az alábbi csökkentés érhető el: - a testületi tagok létszáma 180 fővel csökken, az 1.108 fős létszámhoz viszonyítva, - a 2008-ban végrehajtott 10%-os tiszteletdíj-csökkentésből és a 2009. évi létszámcsökkentésből adódóan összességében, havi szinten a 2008. évi bázisösszeghez képest 31.51 M Ft/hó összeggel csökken a tiszteletdíjak havi költsége.

 

Az össztársasági szinten elérni kívánt 50%-os tisztségviselői költségcsökkentéshez szükséges további havi 35.29 M Ft összegű megtakarítás a tiszteletdíjak mértékének csökkentésével valósul meg. A tiszteletdíj-csökkentést 2009. július 1. napjától rendelte el a Tanács.

Forrás: MNV Zrt 07-23

***********************************************

Nézze meg az igazgatósági vagy felügyelő bizottsági létszámleépítsében érintett cégek (86) és személyek (262) teljes listáját!!!

 

Forrás: HetiVálaszOnline 07-27


DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.