FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-06-16

Nanotechnológia a papír újrahasznosításában

A folyamatosan változó papíriparnak fokozottan meg kell felelnie az egyre magasabb minőségi elvárásoknak termékei és technológiája tekintetében. A nyomtatott-sajtó piaca elkezdett zsugorodni, az író-nyomó papírok és csomagolópapírok piaca viszont erősödött.

Az embertől a nanoméretig

Mindezzel együtt az elmúlt évtizedekben számos felhasználási területe szűnt meg a papíripar termékeinek, amely területeket a műanyagok térhódítása vett át. Az új nyomdaiparnak egységesebb papírszerkezetre és simább felületre van szüksége, amit a nanotechnológiával módosított rost tulajdonságokkal érhetünk el.

A nanotechnológiát a XXI. század ígéretes technológiájának tekintjük. Története rövid múltra tekint vissza. 1959. december 29-én Richard O. Feynman a Nobel díjas fizikus mutatott rá arra, hogy a nanovilág milyen nagy dimenziókat rejt. Egyszerű számítással bemutatta, hogy nincs elvi akadálya annak, hogy a 24 kötetes, közel 24 ezer oldalnyi Britannica Enciklopédia teljes tartalmát ráírjuk egy gombostű fejére, csupán néhány atomnyi nagyságú betűket kell használni.

A nanotechnológia kifejezést először Norio Taniguchi használta 1974-ben szubmikrométeres toleranciával történő anyagmegmunkálásra.

Hagyományosan nanotechnológiának nevezzük azt a technológiát, ahol a méretek ezer nanométer alattiak (egymilliárd tesz ki belőle egy métert) A méretskála megfelel a hajszál vastagság százezred részének és ezerszer kisebb még a baktériumok méreténél is. De mégsem a parányi méretek jelentik az igazi újdonságot a nanotechnológiában.

A nano + technológia szóösszetétel alatt mit is értünk pontosan? A nanosz görög eredetű szó, törpét jelent. A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a technológia a gyártási folyamat elmélete és gyakorlata. Így kijelenthető lenne, hogy a nanotechnológia a nagyon kis dolgok gyártásának tudománya. Viszont valójában jóval többről van szó, mint a miniatürizálás éppen soron következő lépcsőjéről. A nanotechnológia egy gyökeresen más technológia, amelynek vezérelvei alapjaiban térnek el az úgymond klasszikus technológiákétól. Míg a klasszikus technológiák egy tervhez viszonyítva eltávolították a "felesleget", a nanotechnológia egészen más alapokra épül: atomonként akarja összerakni a dolgokat.

 

A világ papírfelhasználásának szerkezete

Másodsorban egyre fontosabb gazdasági kérdés és szükségesség a különböző papíripari termékek újrahasznosítása. Az újrahasznosítás jelenti a gyártási kihívásokat a papíriparban, amelyet részben megoldottak a különböző töltő és enyvezőanyagok hozzáadásával.

A világon 2000-ben 299 millió tonna papírt gyártottak, ami az 1950. évi érték hatszorosa. A becslések szerint 2010-re a világ papírszükséglete 31%-al tovább nő. Magyarországon az egy főre jutó évi papírhasználat kb. 81 kilogramm, az USA-ban ez az érték 335 kilogramm.

A hulladékpapírok összegyűjtése, újrahasznosítása

Ezek a problémák hatással vannak és voltak a papírgyárak versenyképességének megítélésében napjainkban és az elmúlt évtizedekben egyaránt.

 

A dolgozat azon kutatási eredményeket, erőfeszítéseket és törekvéseket összegzi, amelyek egy lehetséges energia- és költségkímélő nanotechnológiás módszert vázolnak fel a rost- és papíripar számára a versenyképesség növelés érdekében.

Lbl- rétegképzéses eljárással dolgoztam, melynek segítségével az újrahasznosítható papírpépből képeztem újrapapírt, a szilárdsági tulajdonságainak növelése érdekében.

 

A kísérlet sikeres volt, azóta már az iparban is használják a módszert.

 

Az előnyünk más nanotechnológiás kutatásokkal szemben az, hogy ezt a módszert a különböző erdészeti termékek - tehát megújuló erőforrások - minőségének javítására fordítjuk, nanokompozitok fejlesztésére és az újrahasznosítás segítésére. A töredezett rostok felületén a nanobevonatú film képzése elősegíti a rost-rost kapcsolódást, amely az újrahasznosítás kihozatalát és a minőséget jelentős mértékben javítja. Az ultravékony bevonat - nanoréteg - kialakításához nagyon kevés anyagra van szükség összehasonlítva más, mikroréteg képző anyagokkal.

 

A TDK dolgozat kivonata pdf-ben innen elérhető.

Ronyecz Ildikó, NyME FMK IV. évf. Okleveles Könnyűipari Mérnök Szak

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.