FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-06-12

WorldSkills Magyarországi Válogatóverseny

A Kanadában szeptember 1-7. között megrendezésre kerülő WorldSkills Szakmai Világ-versenyen Magyarországot tizenöt szakmában, köztük most első alkalommal négy építőipari szakmában is képviselik majd szakmunkás fiatalok.

A hazánkat kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos szakmában a WorldSkills Világversenyen képviselő versenyzők kiválasztására az ÉVOSZ a Magyar Építéstechnika folyóirat szerkesztőségével közösen 2009. április 3-4-én Szakmunkás Válogatóversenyt szervezett, melynek helyszíne a HUNGEXPO a CONSTRUMA Építőipari Szakkiállítás 16-os Pavilonja volt.

 

A WorldSkills szabályzata értelmében a Világversenyen huszonkét éves, vagy annál fiatalabb szakmunkások vehetnek részt, ezért az ÉVOSZ által meghirdetett Válogatóversenyre a kőműves, ács, épületburkoló és épületasztalos szakmákban 2007. és 2008 évben rendezett Szakma Kiváló Tanulója Versenyek (SzKTV) első tíz helyezettjei kaptak meghívást.

A versenyfeladatokhoz szükséges építőanyagokat a JAF Holz Ungarn Kft., a MAPEI Kft.,Wienerberger Zrt., a Bricostore Barkácsáruház és a Protektorwerk Hungária Kft. biztosította. A legjobb eredményt elérő ács versenyzők számára a JAF Holz Kft., a burkolóknak a MAPEI Kft., az épületasztalosoknak Dancsó János bátorterenyei asztalos vállalkozó, míg a kőművesek számára a Wienerberger Zrt. képviselői adtak át értékes jutalmakat. Az első helyezettek ezen kívül a Magyar Építéstechnika Szerkesztőségének különdíját vehették még át.

A versenyfeladatokat és az értékelés szempontrendszerét a pécsi Hanns Seidel Alapítvány és a budapesti Kaesz Gyula Szakiskola munkatársai állították össze. A munkaterület kialakításában, valamint az elkészült versenyfeladatok elbontásban a Kaesz Gyula Szakiskola mellett a budapesti Schulek Frigyes Szakközépiskola tanulói működtek még közre. Az építőipari szakmákban megrendezett válogatóverseny feladat- és munkatervének, valamint értékelési szempontjainak kidolgozásához a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) nyújtott támogatást.

A kétnapos válogatóverseny feladatainak elkészítéséhez összesen tizenhat munkaóra állt a versenyzők rendelkezésre, és ez idő alatt a nemzetközi versenyekhez hasonlóan egy gyakorlati feladatot kellett elkészíteniük. A versenyfeladatok és az értékelési szempontok egyaránt a nemzetközi versenyek elvárásainak megfelelően, a korábbi WorldSkills, illetve a tavaly Rotterdamban megrendezett EuroSkills verseny faladatai alapján kerültek összeállításra. A versenyzők munkájának értékelése az egyes feladatrészek elvégzését követően szakaszosan történt. Az érékelési szempontok között a hiányzó méretek pontos és precíz szerkesztése, és kiszámítás mellett a feladat egyes alkotóelemeinek méretre szabása és összeállítása külön - külön is értékmérőként szerepelt.

Szakmánként háromtagú zsűri kísérte figyelemmel a versenyzők munkáját, és értékelte teljesítményüket. A zsűri munkájában a támogatást nyújtó anyaggyártó és forgalmazó cégek szakértői mellett a budapesti és pécsi szakiskolák, valamint a Soproni Egyetem és az ÉVOSZ munkatársai vettek részt. A szakmacsoportok zsűrielnökei emellett szakértőként részt vesznek majd a szeptemberi WorldSkills verseny munkájában is.

Az ácsoknak egy L-alaprajzú épület sarkán kialakítandó talp- és gerincszelemen rendszerből álló székállást, valamint az ehhez kapcsolódó élszarufa, hajlatszarufa, egész- és csonka-szarufa, illetve a tetősíkba fordított és leszélezett sugárirányú szarufákból álló fedélszék makettjét kellett elkészíteniük. Ehhez egy felülnézeti, és egy profilrajz (keresztmetszetet) állt a rendelkezésükre. Ez alapján előbb a szerkezet valós méretarányú rajzát (zsinórpad), majd a tényleges szerkezet makettjét kellett elkészíteniük. Bár a feladatot a rendelkezésre álló idő alatt egyik versenyző sem tudta teljesen befejezni, azonban egyikük, a Leonardo Program keretében jelenleg a franciaországi Compagnonnál továbbtanuló Bolvári István precíz, pontosan kivitelezett munkájával, jelentős pontkülönbséggel ért el első helyezést. Pontelőnyét azzal is növelte, hogy a zsinórpadját még az első versenynapon szinte hibátlanul elkészítette.

A kőműveseknek a megadott rajz alapján kisméretű mezőtúri falburkoló téglából egy nyersen maradó, lépcsőzetes visszaugrásokkal és tele fugával kialakított falazatot kellett elkészíteniük, és ehhez kapcsolódóan egy csúcsíves boltövet kellett falburkoló klinkertéglából felfalazniuk. A csúcsíves boltöv mintadeszkázatát szintén a versenyzőknek kellett elkészíteniük. A feladat kitűzésekor a téglakötések betartására, a derékszög, valamint a vízszintes és a függőleges síkok kialakítására, a fekvő- és állóhézagok egyenletes kiosztására, a csúcsíves boltöv falazásakor pedig az egyenletes és esztétikus sorkiosztásra kellett a fokozott figyelmet fordítaniuk.

Az épületburkolók feladata ragasztott (vékony ágyas), mintás fal és padlóburkolat elkészítése volt. A feladat elkészítést az oldalfalak burkolatában a versenyt szervező ÉVOSZ, és a feladatot kiíró Hanns Seidel Alapítvány logojának kialakítása, a sarokpillér vízszintes éleinek párkányelemekkel való lezárása, illetve a diagonális padlóburkolat kivitelezése nehezítette. A versenyzőknek először a diagonális burkolat keretét alkotó lapok méreteit kellett meghatározniuk, hogy a burkolat a fektetési szabályoknak megfelelő esztétikus képet adjon.

Az épületasztalosok versenyfeladata három modulból, azaz egy 1:1-es műhelyrajz, egy íves ajtó, valamint egy íves ablak elkészítéséből tevődött össze. Az ajtótok elkészítése, valamint a vasalatok és a zárak helyének kialakítása nem szerepelt a feladatban. A versenyzők a feladat elkészítéséhez csak kézi szerszámokat használhattak, elektromos kisgépek használata csak az alkatrészek méretre vágásához, az aljazásokhoz, és a felület kidolgozásához volt engedélyezve.

A munkafeladat elkészítéshez, illetve a hiányzó méretek szerkesztéssel vagy számítással történő meghatározásához a gyakorlati kompetenciák mellett komoly elméleti tudásra is szükség volt. A kétnapos verseny komoly erőpróbát jelentett a versenyzők számára, akik érzékelhető fizikai fáradásuk ellenére az utolsó percig komoly és kitartó munkával vettek részt a versenyfaladat elkészítésében. Szorgalmuk és motiváltságuk dicséretet érdemel.

 

HELYEZÉSEK:

Ács

1. Bolvári István - Dusnok

2. Sánta Péter - Vésztő

3. Móricz András - Újudvar

4. Szalavics Gábor - Nagyvenyim

 

Épületasztalos

1. Berkes Gábor -Győr

2. Oszoli István - Csákvár

3. Jójárt Gábor Benő - Kiskunhalas

4. Dobszai József - Mohács

 

Épületburkoló

1. Takács József - Ladánybene

2. Kontos Szilveszter - Dunabogdány

3. Petővári Attila - Besenyszög

 

Kőműves

1. Rezes Sándor - Tatbánya

2. Zseni Ferenc - Harkakötöny

3. Keserű István - Városföld

 

Ezért a válogatóverseny célja az olyan jó képességű, gondolkodni tudó, kreatív és magabiztos szakmunkás fiatalok kiválasztása volt, akik a Világverseny időpontjáig hátralévő négy és fél hónap alatt kitartó és intenzív munkával a magasabb szakmai követelmények teljesítésre is képesek lesznek felkészülni. A felkészülésre a négy szakma győztesei mellett tartalékként a második és harmadik helyezettek számára is lehetőséget biztosítunk.

 

A WorldSkills versenyről további információk a www.worldskills.org valamint az NSZFI www.nive.hu honlapján találhatók.

 

 

Pete Zoltán - ügyvezető igazgató-helyttes

ÉVOSZ

1013 Budapest , Döbrentei tér 1.

Telefon: (1) 201-0333/20 Fax: (1) 201-3340

Email: evosz.pz@mail.datanet.hu

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.