FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-05-07

Érthető(bb) nyílászárós szabvány, olvasható szabályok

Már sok fórumon esett szó az európai előírások átvételének, a szabványok honosításának nehézségeiről. Manapság divatos a pénzügyi nehézségekről, negatív szenzációkról beszélni. Most mégis egy jó hírt szeretnék közölni. A hírt mely az összefogás erejét hirdeti és egy apró de fontos közös cél megvalósulását jelenti.

A Szabványügyi Közlöny egy aprócska fejezete egy hirdetmény rész a korábban idegen nyelven bevezetett szabványok magyar nyelvű változatainak megjelentetéséről szóló. Örömmel számolok be róla, hogy a Szabványügyi Közlöny 2009. márciusi számában megjelent a hír:

 

Megjelent a magyar nyelvű változat az MSZ EN 14351-1:2006 Ablakok és ajtók. Termékszabvány, teljesítőképességi jellemzők. 1. rész Tűzálló és/vagy füstgátló tulajdonság nélküli ablakok és bejárati ajtók (ICS 91.060.50) - szabványból.

 

A szabvány angol és német nyelvű változata 2006 szeptemberében jelent meg, ám azóta leginkább csak az értelmezése, idézetei jutottak el a szakma képviselőihez szakcikkek és konferencia előadások formájában. Az ALUTA és az ÉMI Kht. által finanszírozott szakmai fordítás szűk szakembergárda információforrása volt csupán.

 

Meg kellett találni a kiadhatóság eszközrendszerét, és az ajtó- és ablakgyártó cégek közül támogatókat kellett találni ahhoz, hogy az MSZT 101-es számú szabványbizottsága a meglévő fordítást szabványként közzé tehesse. Végül 30 cég összefogásának, pénzügyi segítségének eredményeként készülhetett el a nyílászárók CE-jelölését megalapozó szabványból a termékgyártó cégek számára is elérhető, értelmezhető magyar nyelvű kiadás.

Ajánljuk a szakemberek figyelmébe.

 

Köszönet a támogatásért az alábbi cégeknek, szervezeteknek:

Alumínium Ablak és Homlokzati Egyesület (ALUTA); ÉMI Kht; Magyar Asztalos Szövetség; Ablakgyár Tatabánya Kft; Ablakszerker Kereskedelmi és Szolgáltató Kft; Actual Profil- és Ablakgyártó Kft; ALBA LUX Kft; Alukol Homlokzattechnika Kft; Aluprof-Hungary Kft; BC Ablakprofil Gyártó és Forgalmazó Kft; Bichlmaier Forst Kft; Confector Mérnök Iroda Kft; Fenster-x Kft; Fenstherm Kft; Fen-Tür Kft; Fenyőtherm Faipari Kft; Foton Nyílászáró Szerkezeteket Gyártó és Forgalmazó Kft; Hofstädter Kft; ISO Vállalkozási és Kereskedelmi Kft; Jász Ablak Nyílászárógyártó és Kereskedelmi Kft; Kanizsa Ablak Kft; Kelet Ablak Kft; Panoráma Ablakgyártó és Forgalmazó Kft; Profi Nyílászáró Centrum Kft; Robben Kft; Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft; Schindler Tetőablakgyártó Kft; Tür-Plast Kft; Univermetál Kft; Vetlanda Építőipari-Szolgáltató és Tervező Kft; VIFA Kft.

 

Forrás: Papp Imre, ÉMI Kht. vizsgáló mérnök

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.