FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-04-30

Fatudakozó / Céghírek / Üzleti ajánlatok

Tájékoztatjuk a FATÁJ olvasóit, hogy a www.fatudakozo.hu felületén jelenleg 7.152 szakterületi cég adatai (teljeskörűen, vagy részleteiben) érhető el, jeleníthető meg.

 

ÚJ bejegyzés a Fatudakozóban (MAX, MID):
AFZÉLIA Kft. Kiváló minőségű svédpadló, kazettás falburkolat, lambéria, bútorfront; szélezett, szíjácsmentes afrikai khaya-mahagóni, iroko és afselia padló-deszka forgalmazása.
Megújított bejegyzések a Fatudakozóban (MAX, MID):
Böröczki Lajos Faházkészítés, faházépítés. Amerikai módszerrel készülő panelvázas szerkezet helyszínen összeállítva. Egyedi tervezésű családi házak, garázsok, hétvégi házak, eladóhelyiségek, játszóházak készítése. Szabadon, raszterkötöttség nélkül tervezhető.
Honti és Társai Kft. Faipari gépek biztonsági vizsgálata, dokumentáció (gépkönyv) pótlása, munkavédelmi szolgáltatások, gépjavítás, alkatrész forgalmazás.
PRIMÁTA Kft. Tölgy, kőris, gőzölt bükk, éger, dió, cseresznye, akác, juhar, vörösfenyő, körte, szelidgesztenye, gyertyán vákuumban szárított fűrészáru forgalmazása.
N.A. Ratio Kft. Bútorszerelvények és bútoripari termékek forgalmazása. RAKOLL ragasztók, FERRARI, SAMET, FGV, MELACO.

 

Fagazdasági felszámolási hírek 2009

 

Újra frissítettük a február végén bemutatott fagazdasági felszámolás 2009 évi számlálónkat! 29 újabb bejegyzés, az érintettek: Mertschenk-Zala Bútor Kft, Niedermüller Belsőépítészeti Kft, Pannon Produkt Kft, Rönk-Gép Bt, Gépesített Erdő Szövetkezet, Hunyos Erdőgazdálkodási Kkt, Murzea és Társa Fafeldolgozó Bt, Nagymányoki Ebt, Profi Wood Bt, Bajafa Kft, Boldog Ilonka Bútorkereskedelmi Kft, Resurgam Bútor Kft, Sellah Ipari Kft, SágiPáli Ebt, Panda-Bútor Kft, N Erdő Bt, Holz Metal Basis Kft, Holz-Herr Alba Kft, Böröcz Faipari Kft, Egerszeg-Téka Bútorkereskedelmi Kft, Dama 96 Bútorgyártó Bt, Berceli Ebt, Balzafa Bt, Elite Design Faipari Bt, Wood-Drive Kft, Baum-Holz Bt, West-Holz Jagd Bt, VMMK Faipari Bt, Takta-Fa Faipari Bt.

A cikkünk (sajnos) továbbra is magasan vezeti a FATÁJ oldalakon belüli 2009-es olvasottsági listát = ezt látták a legtöbben az idén!

 

Tóth János, FATÁJ, 04-30

Munkalehetőség Baranya erdeiben

A megyében mintegy kétszáz főnek biztosít munkalehetőséget a Mecsekben és a Gemenc erdeiben indult közmunkaprogram. A pénzkereset mellett a résztvevők szakmát is tanulhatnak.

A Mecseki Erdészet területén összesen 154 ember vesz részt abban a 112 milliós költségvetéssel induló programban, amelynek célja a foglalkoztatottság javítása. A közmunkaprogramban részt vevők 40 százaléka hosszú ideje állástalan, rendelkezésre állási támogatásban részesülnek a lakhelyük szerinti önkormányzatoktól. A résztvevők közül huszonegyen OKJ-s képzésen vesznek részt Pécsen, ahol motorfűrész-kezelői és fakitermelési gépkezelői vizsgát tesznek. A foglalkoztatottak a Mecseki Erdészeti Zrt. öt erdészeténél - Árpádtetőn, Sellyén, Szigetváron, Sásdon és Pécsváradon - végeznek erdőművelési munkákat. A társaság a program idejére munkaruhát, közlekedési támogatást, étkezési utalványt, orvosi ellátást biztosít az ideiglenes munkavállalók számára. Tizenöt dolgozó a program befejezése után 3 hónapos továbbfoglalkoztatáson vesz részt, amit a részvénytársaság saját forrásból fedez. Mint megtudtuk, a program teljes, 112,75 millió forintos költségvetéséből 35 milliót a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ad, a tulajdonos a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 55,2 millió forintot, míg az erdészeti társaság a fennmaradó önrészt, 22,55 millió forintot biztosítja.

Közel 200 főnek tud folyamatosan munkát adni az elkövetkezendő hét hónapban a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. az ugyancsak a napokban induló országos erdőművelési közmunkaprogram keretében. Az erdőgazdaság összesen közel 173,5 millió forint ráfordítással olyan regisztrált munkanélkülieknek tud munkát biztosítani, akik vállalják, hogy erdész szakemberek vezetésével több ezer hektárnyi erdőterület ápolását végzik el.

Az erdőgazdaság a közmunkaprogramban részt vevők számára a munkabéren felül munkaruhát és cafetériaszolgáltatást is nyújt, valamint orvosi vizsgálatot és kullancs elleni védőoltást is biztosít a számukra.

 

A Gemenc Zrt. az országos erdőművelési közmunkaprogramban 34,7 millió forinttal vesz részt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium összesen 70 millió forintos támogatása, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 68,8 millió forintos támogatása mellett. Baranya megyében négy község határában összesen 38 főnek biztosít munkát az erdőgazdaság.

A program megvalósítása során a Gemenc Zrt. teljes területén összesen 40 ezer folyóméter erdészeti feltáró út, sétaút, turistaút és tanösvény karbantartását végzik el, ugyanakkor 40 hektár akác- és nyárerdő nyesése fog megtörténni.

Kaszás Endre, DunántúliNapló 04-29

 

Ligetfalva - Erdőpusztítás vagy erdőfelújításról van szó?

Amellett, hogy kiirtják a csodálatos erdőt, a lakók életét is megkeserítik azok a hatalmas teherautók, melyek a rönkfákat szállítják a falun át. Adott esetben a sár és a por szinte elviselhetetlen.

A település határában nagyszabású fakitermelés folyik, reggel héttől hatalmas teherautókkal hordják a fát, a járművek kihordják a sarat az útra. Szabályos erdőpusztítás, ami itt zajlik, hiszen nemcsak a tűzifát, hanem az egészséges állományt is vágják. Ez a panasz nemrég jutott el szerkesztőségünkbe. 

Az ügyben megkérdeztük a polgármestert, aki azt mondta: információi szerint egyetlen lakó panaszkodik a fakitermelésre. - Utánajártunk, sajnos nincs más út, melyen a szállítást meg tudnák oldani - fűzte hozzá Perge Jánosné. 

Horváth Iván, a Zala megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője válaszában a favágással kapcsolatosan úgy fogalmazott: nem folyik erdőpusztítás Ligetfalva községhatárban. Tavaly ősszel mintegy egy hektáron egy akácos tarvágása valósult meg, ahol sarjadztatással történik meg az erdő felújítása. Ezenkívül a tavaly és idén tavasszal nevelő- és felújító vágásokat végeztek a térség erdőgazdálkodói. Az erdőnevelési beavatkozások gyérítés jellegűek, azokat a visszamaradó állomány egészségi állapotának, minőségének, növekedésének elősegítése céljából kell elvégezni. A felújító vágások során a természetes újulat mennyisége és minősége szabja meg, hogy mely faegyedek termelhetők ki.  A községben fakitermeléssel érintett erdőrészletek fatermesztési rendeltetésűek. Fatermesztési rendeltetésű erdőben nem csupán az elszáradt és beteg fák kitermelése történik meg, hanem az érett, de egészséges fáké is. Így lehetővé válik bútor- vagy épületasztalos-ipari célra is használható faanyag termelése.

A szállítással kapcsolatosan elmondta: a faanyagot nagy távolságra teherautóval viszik.  Ha a közlekedés szabályait nem tartják be a gépkocsivezetők, azt ki kell kényszeríteni. Más útvonalon történő szállításról az erdőgazdálkodókkal kell egyeztetni. A szállítási útvonal kijelölésében az erdészeti hatóságnak csak olyan mértékben van hatásköre, hogy azt erdőterületen korlátozza. Közúton nem korlátozható a szabályos szállítási tevékenység. 

Horváth Iván hozzáfűzte: a felújító vágásokat vegetációs szünetben, ősztől tavaszig végzik. Az idei fakitermelési szezon tehát véget ért. Nevelővágások nyáron is végezhetők, de azok lényegesen kevesebb faanyag-mennyiséget érintenek. A munkálatokat természetesen ellenőrzi az erdészeti hatóság. Az erdősítések és a fakitermelések műszaki átvételének rendje egyaránt jogszabályban szabályozott. Engedélytől eltérő vagy szakszerűtlen munka esetében az erdőgazdálkodóval szemben eljárást indítanak. 

Sámel József, ZalaiHírlap 04-28

Üzleti KERESLETEK a FAGOSZ.hu oldal Keres/Kínál rovatából

(a teljesség igénye nélkül...)

 

Ligno Art Kft. E-mail: lignoart@gmail.com
Gyártáselőkészítő kollégát keresünk egyedi belsőépítészeti tervező és bonyolító céghez! Az önéletrajzokat e-mailben várjuk. 2009-04-29

 

Bárkányi Zoltán Mobil: 0036209369957

Fűrészport, aprítékot és darálni való bármilyen anyagot keresek az egész ország területén! Fizetés:kp! 2009-04-22

 

Human Sales Kft. - Palágyi Adrienn / HR Tanácsadó
1139 Budapest, Teve utca 9/c VI/30. Tel: 0612013389
E-mail: adrienn.palagyi@humansales.hu Weblap: http://www.humansales.hu
Jász-ablak fa nyílászáróinak és könnyűszerkezetes épületek értékesítésére keresek területi képviselő munkatársat preferáltan Budapest és környékére, de akár az egész országra kiterjedő munkavégzéssel. Fizetés módja: fix alap+nettó nyereség 50%-a. 2009-04-21

 

Szatmári Csaba Szolnok Mobil: +36-30-847-15-71 E-mail: szatmaricsaba@citromail.hu
27 éves Erdész Technikus állást keres. Rendelkezem továbbá motorfűrész-, és közelítőgép kezelői, valamint vendéglátó-üzletvezetői végzettséggel, saját személyautóval. 2009-04-16

 

 

ADJA FEL ÖN IS APRÓHIRDETÉSÉT, MOST!!!


(TJ)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.