FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-04-24

1 milliárd forinttal támogatja az NVT az idei erdőművelési célú közmunkaprogramot

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) március 18-i ülésén összesen 19 napirendi pontot tárgyalt. Többek között döntött arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. részt vesz a 2009. évi erdőművelési célú közmunkaprogram megvalósításában együttműködve a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal. Az NVT hozzájárult ahhoz is, hogy a programban résztvevő erdészeti társaságok idén 1 milliárd forint támogatásban részesüljenek.


Erdészeti közmunka a Pilisi Parkerdő Zrt területén

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) vezérigazgatójának előterjesztése alapján hozta meg határozatait.  

Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntött arról, hogy az MNV Zrt. részt vesz a 2009. évi erdőművelési célú közmunkaprogram megvalósításában együttműködve a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal. Az NVT hozzájárult ahhoz is, hogy a programban résztvevő erdészeti társaságok idén 1 milliárd forint támogatásban részesüljenek. A döntés lehetőséget biztosít arra, hogy folytatódjon a már több éve jól bevált közmunkaprogram. Az Magyar Állam mint erdőtulajdonos, az erdőtörvény alapján gondoskodik az erdők szakszerű kezeléséről, közcélú és közjóléti szolgáltatásainak biztosításáról, ugyanakkor a rendelkezésre álló források a munkák teljes körű elvégzésére nem elegendőek. Ezen feladatok elvégzését segíti az erdőművelési célú közmunkaprogram. A program megvalósítása hármas előnnyel jár.  Egyrészt több tízezer hektárnyi erdőterület ápolását végezhetik közmunkások. Így a nyesés és az elegyarány-szabályozó tisztítás mellett sor kerülhet az erdei sétautak, turistaútvonalak rendbetételére, az elöregedett közjóléti eszközök, padok, esőbeállók javítására, újak kihelyezésére. Másrészt a program céljának megfelelően tartós munkanélkülieket, és rendszeres szociális segélyben részesülőket foglalkoztathatnak az erdőkezelők. Harmadrészt az elvégzett munkák hozzájárulnak az erdők állapotának és szolgáltatásainak javításához, a lakosság pihenéséhez, rekreációjához. Mind az erdőgazdaságok, mind az erdő közjóléti funkcióját igénybevevő lakosság, mind pedig a munkát végzők olyan előnyökhöz juthatnak, amelyekre a program nélkül nem lenne lehetőségük.

Forrás: MNV Zrt 03-18

NEFAG - Újra közmunkások dolgoznak majd erdeinkben

Hamarosan újabb nagy országos közmunkaprogram indul útjára, ezúttal az erdészeti ágazatban.

Az április 27-én kezdődő, és hat hónapig tartó programban a szolnoki NEFAG Zrt. is részt vesz - tudtuk meg Bikkiné Tóth Ágnes vezérigazgatótól. A NEFAG-projekt 154 milliós teljes költségéből 192 embert kell folyamatosan foglalkoztatni, s közel harminc ember képzését is vállalta a cég. A foglalkoztatottak legalább 40 százalékának az önkormányzati segélyezettek köréből kell kikerülnie. Az eelvégzendő munkák köre széles: erdőápolás, csemetekerti feladatok, hulladékgyűjtés, útkarbantartás szerepel a lista elején, de fontos, hogy a parkerdőkben, arborétumokban és más közösségi objektumokban lévő eszközök is megújulhatnak.

A létszám nagyobbik részének, 105 embernek, a NEFAG Zrt. szolnoki erdészete adhat munkát. Ehhez összesen 15 megyebéli önkormányzattal kötött a cég megállapodást. Az itt elvégzésre váró munkák értéke 87 millió forint, amiből 62 milliót visznek el a bérek és járulékaik. A megye területén, sajátos módon, legnagyobb nyomatékkal az erdőterületek hulladéktól való mentesítése szerepel. A közmunkások felújítják a szolnoki parkerdő, illetve a hasonló közösségi területek eszközeit is.

Forrás: SzoljOn 04-21

Közmunkaprogram Gemencen

Közel 200 főnek tud folyamatosan munkát adni az elkövetkezendő 7 hónapban a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. az április 27-én induló országos erdőművelési közmunkaprogram keretében. Az erdőgazdaság összesen közel 173,5 millió forint ráfordítással olyan regisztrált munkanélkülieknek tud munkát biztosítani, akik vállalják, hogy erdész szakemberek vezetésével több ezer hektárnyi erdőterület ápolását végzik el.

Az erdőgazdaság a közmunkaprogramban résztvevők számára a munkabéren felül munkaruhát és cafetéria szolgáltatást is nyújt, valamint orvosi vizsgálatot és kullancs elleni védőoltást is biztosít a számukra.

Az Gemenc Zrt. az országos erdőművelési közmunkaprogramban 34,7 millió forinttal vesz részt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium összesen 70 millió forintos támogatása, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 68,8 millió forintos támogatása mellett. Így minimum 191 fő munkája biztosított az elkövetkezendő 7 hónapban Közép-Európa legnagyobb ártéri erdejében.

A program megvalósítása hármas előnnyel jár. Egyrészt több ezer hektárnyi erdőterület ápolását végzik el közmunkások. Így a fiatal erdők ápolása, tisztítás mellett sor kerül az erdei sétautak, turistaútvonalak rendbetételére, az elöregedett közjóléti eszközök, padok, esőbeállók javítására, újak kihelyezésére. A közmunkaprogramban résztvevők feladata lesz a gemenci Állami Erdei Vasút környékének rendbetétele, a parlagfű irtása és az erdőkben található hulladék takarítása is. Másrészt a program céljának megfelelően a tartós munkanélkülieket, és a rendszeres szociális segélyben részesülőket foglalkoztat a Gemenc Zrt. Harmadrészt az elvégzett munkák hozzájárulnak az erdők állapotának és szolgáltatásainak javításához, a lakosság pihenéséhez, rekreációjához. Mind az erdőgazdaság, mind az erdő közjóléti funkcióját igénybevevő lakosság, mind pedig a munkát végzők olyan előnyökhöz juthatnak, amelyekre a program nélkül nem lenne lehetőségük.

A Gemenc Zrt. a közmunkaprogramban résztvevők számára a munkabéren felül munkaruhát és cafetéria szolgáltatást is nyújt, valamint orvosi vizsgálatot és kullancs elleni védőoltást is biztosít a számukra. Mindemellett, a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolával együttműködve, az erdőgazdaság azok számára, akik még nem vettek részt erdőművelési közmunkaprogramban, szakoktatást is biztosít.

Forrás: ProfiFa 04-23

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.