FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-31

Munkahelyi balesetek csökkentése a bútoriparban

Az európai bútoripar mintegy 1.200.000 embert foglalkoztat. Az Európai Társadalmi Párbeszéd Bizottság felismerte a munkaegészségügy és a munkavédelem témája népszerűsítésének szükségességét. Ennek érdekében gyűjteményes kiadványt készítettek, ami a téma legjobb gyakorlatait (best practices) gyűjtötte csokorba.

A kiadvány magyar változatának elkészíttetését a Fa- és Bútoripari Alágazati Párbeszéd Bizottság, a 2008. évi programjában vállata.

BEVEZETŐ

A munkaegészségügy és a munkavédelem a bútoriparban mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók számára a főbb ügyek egyike. Ez az, amiért 2007-es munkaprogramjukban az Európai Bútoripari Társadalmi Párbeszéd Bizottság szociális partnerei úgy döntöttek, hogy akciót indítanak az adott téma népszerűsítésére.

A tervezett akció egy, a bútoripari vállalkozások munkaadóinak és munkavállalóinak számára szervezett esemény, amely bemutatná a munkahelyi balesetek csökkentésének legjobb praktikáit.

Ugyanakkor fentiekhez egy, a balesetek gyakoriságára irányuló vizsgálat párosul elérhető statisztikai információkkal.

Az előkészítő munka folyamán a projekt partnerek már néhány érdekes megfigyelésre jutottak. Először is le kellett vonni a következtetést, hogy valójában igen kevés ágazati munkabiztonsági kampány létezik, annak ellenére, hogy a bútoripar mintegy 1.200.000 embert foglalkoztat. Egy második nagyon kijózanító megfigyelés volt hogy, míg egy olyan ágazatban mint a bútoripar, amelynek nincsenek nagyon veszélyes termelési folyamatai, évenként, számos könnyebb sérülést kivéve, sajnálatosan több tucat halálos baleset történik. A harmadik fontos következtetés volt, hogy a termelési költség az ágazatban jóval meghaladja az egymilliárd eurós szintet. A balesetek számának csökkentésére indított kezdeményezés már nagyon időszerű. Ebben a brosúrában a felismert legjobb praktikák kerülnek bemutatásra. A szociális partnerek közös vélemény megfogalmazásával nyilvánították ki elismerésüket az Európai Bizottság támogatásáért, amely lehetővé tette ezt a kezdeményezést. A projekt partnerek reménye szerint, a fokozott tudatosság újabb és újabb biztonsági programokat eredményez majd a bútoriparban.

Bart De Turck

FAR projekt menedzser

UEA főtitkár

 

TARTALOM

- Balesetek az eu bútoriparában

 

- Segur-mad: a legjobb spanyol praktikák a gépbiztonságra

 

- Bfm Ltd - brit irányelvek az egészség- és munkabiztonságra

 

- A legjobb gyakorlatok cégszinten: a francia Fournier Csoport esete

 

- Munkahelyi balesetek megelőzése a belga bútoriparban

 

- Gépkezelői jogosítvány a dán bútoriparban

 

- "A biztonság felfrissítése " a svéd bútorgyártó iparban

 

- Olasz laboratóriumok bevonása a körfűrészek és élező-berendezések
használatának kockázatai meghatározása és megelőzése érdekében

 

- "Figyelj arra, amit csinálsz" - oktató DVD Dániából

 

- A munkavédelem magyarországi helyzete

 

BALESETEK AZ EU BÚTORIPARÁBAN (részlet)


Egységesített baleseti ráta - termelő ágazatok összesen

Az Eurostat adatai alapján, 1.008.622 munkahelyi baleset történt a termelő ágazatokban az EU15 tagországaiban 2004-ben (ez volt az utolsó elérhető összesített adat). Az egységesített baleseti gyakoriság (angol rövidítése SIRA = balesetek száma 100.000 dolgozónként) 3.564 volt az ipari termelő ágazatokban. 1999-ben a SIRA értéke 4.471 volt: ez közel 20%-os csökkenést jelent 5 év alatt. Az EU15 tagországok mindegyikében csökkenő értéket mutat a SIRA.

Ha az EU15 4.105 értékű SIRA adatát a belépő új tagállamok 315.000 bútoripari munkavállalójára vetítjük, az új tagállamokban a munkahelyi balesetek száma több mint 16.000-re tehető. Mindent összevetve, több mint 68.000 súlyos baleset történt a bútoriparban 2004-ben, az EU27 tagállamában. Átlagosan és évente, a 2004-et megelőző tíz évben 41 halálos kimenetelű baleset történt a bútorgyártás során.

 

A 36 oldalas tanulmányt kérésre pdf formátumban rendelkezésre bocsátjuk: info@fagosz.hu

 

 

Ágazati Párbeszéd Bizottság

A Fa- és Bútoripari Alágazati Párbeszéd Bizottság az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság alágazataként jött létre 2004. május 4-én. Az alágazat megalakításában a munkáltató oldalról két szervezet, a Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség (FAGOSZ) és a Magyar Bútor és Faipari Szövetség (MBFSZ) vett részt. Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség (OAFSZ) 2004. június 7-én csatlakozott. Munkavállalói oldalról a Fa és Bútoripari Dolgozók Szakszervezete (FBDSZ) és a Munkástanácsok Faipari Szakmai Ágazatának Országos Szövetsége az alapító szervezetek. A bizottság munkájába 2005. június 1-jén az erdészeti ágazat is bekapcsolódott. A bizottság jelenlegi formáját 2006. március 20-án nyerte el amikor kiválva az Építőipari ÁPB-ből és a Mezőgazdasági ÁPB-ből megalakult a független Faipari, Bútoripari és Erdészeti Ágazati Párbeszéd Bizottság (FBEÁPB), mely e három, a fához köthető ágazatot fog össze. A munkáltatói oldal elnökének Mőcsényi Miklóst a FAGOSZ-ból, a munkavállalói oldal elnökének Kovács Imrét az FBDSZ-ből választották. Jelenleg a bizottságot az alábbi tagszervezetek alkotják: Munkáltatói oldalon: - Magyar Bútor és Faipari Szövetség - Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség - Országos Asztalos és Faipari Szövetség Munkavállalói oldalon: - Fa- és Bútoripari Dolgozók Szakszervezete - Munkástanácsok Faipari Szakmai Ágazatának Országos Szövetsége - Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete - Mezőgazdasági Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (részvételi jogosultság).

Az FBEÁPB célja, hogy az ágazati tevékenységek tagoltságát tükröző konzultációs fórumként erősítse a szociális partnerek között jelenleg is meglevő együttműködést, elősegítse ágazati-, és munkahelyi szintű kollektív szerződések, valamint megállapodások megkötését, továbbá a szakmai összetartozás alapján járuljon hozzá az összefogás, közös fellépés erősítéséhez, a munkabéke fenntartásához az ágazatban. Az FBEÁPB alapvető feladatának tekinti a munka világát érintő kérdések egyeztetését a szociális partnerek között; ennek keretében ágazati kollektív szerződések kötésének előkészítését, megállapodások kötését, ajánlások, állásfoglalások, javaslatok kialakítását és képviseletét, a kormányzati szervekkel konzultáció folytatását az ágazatra vonatkozó szakmai kérdésekről, stratégiákról, jogszabálytervezetek előzetes véleményezését, végrehajtásuk értékelését.

 

A FATÁJ felületén megjelent kapcsolódó írások:

 

- JOGPONT Hálózat - Jogi segítség a munka világában (2009-02-28)

 

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2008.I-III.n.év (2009-01-30)

 

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2008.I.félév (2008-12-10)

 

- Faipari és bútoripari ágazati gazdaságelemzés, 2008.I.negyedév (2008-10-17)

 

- Faipari, bútoripari, erdészeti tapasztalatcsere Csehországban (2008-11-28)

 

- A hazai faipari szakoktatás helyzete című tanulmány (2008-04-15)

 

- Szociális párbeszéd az EU-ban tanulmány első része (2008-04-30)

- Szociális párbeszéd az EU-ban tanulmány második része (2008-05-23)

- Szociális párbeszéd az EU-ban tanulmány harmadik része (2008-09-18)

 

Tóth János

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.