FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-30

Pro Silva Hungariae díj és Miniszteri Elismerő Oklevél

Erdészeti kitüntetettek március 15-e alkalmából.

PRO SILVA HUNGARIAE -
A MAGYAR ERDŐKÉRT díj

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter március 15-e alkalmából az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás és az erdészeti természetvédelem területén kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréséül PRO SILVA HUNGARIAE - A MAGYAR ERDŐKÉRT díjat adományozta Kiss Jánosnak, dr. Magas Lászlónak és Vaspöri Ferencnek.

 

Kiss János (43) az erdőmérnöki oklevél (1989.) után erdészeti vállalkozó volt Sopron környékén, majd (1994.) az ÁESZ Debreceni Igazgatóságán helyezkedett el, melynek, illetve jogutódjának 2005-től igazgatója. Ezt megszakítva 2007. szeptemberétől 2008. december végéig az FVM természeti Erőforrások Főosztályának vezetője volt. Főosztályvezetőként fontos szerepe volt a Parlament előtt lévő új erdőtörvény tervezetének megalkotásában. A törvényjavaslat törekszik a bürokrácia csökkentésére, a hatósági ügyintézés egyszerűsítésére, a piaci és nem piaci szereplők adminisztratív terheinek enyhítésére.

 

Dr. Magas László (63) az erdőmérnöki oklevél után az ÁESZ Veszprémi Irodájánál lett erdőrendező, ahol erős érdeklődést mutatott az informatika erdészeti alkalmazása iránt, sőt rendszerszervezői problémák megoldásával műszaki doktori címet érdemelt ki. Az EFE Erdőmérnöki Karán az Erdőrendezési Tanszéken 19 éven át volt egyetemi oktató. 1992-től a Kisalföldi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság privatizációs biztosa, majd '93-tól az Rt-vé alakított cég vezérigazgatója. Mindig nagy figyelmet fordított az eszközállomány jó karban tartására, mely így magas műszaki színvonalat képvisel. Sokat tett az erdők közjóléti szerepének minél tökéletesebb kihasználása érdekében. A KAEG területén lévő két világörökségi területen (Fertődi Kastély, Pannonhalmi Főapátság) olyan erdészeti objektumok valósultak meg, melyek általános szakmai és civil elismerést váltanak ki.

 

Vaspöri Ferenc (55) az erdőmérnöki oklevél (1978.) megszerzése óta a Veszprém Megyei MGSZH Erdészeti Igazgatóság különböző jogelődeinél, illetve az Igazgatóságnál dolgozik. Volt erdőtervező, erdőfelügyelő, majd igazgatóhelyettes és most a szervezet igazgatója. Az erdőprivatizáció idején segítette a magánerdő gazdálkodás megindulását folyamatos egyeztető munkájával, aminek eredménye, hogy a Bakony-vidéken országosan a legkevesebb a gazdátlan, rendezetlen magánerdő. Ezért is az illegális fakitermelés elenyésző mértékű ezen a vidéken. Folyamatosan elemzi e vidék erdei állapotát, ami alapján jutott a felismeréshez, hogy a kis magánerdőkben, valamint a károsítóktól, kórokozóktól szenvedő hegy- és dombvidéki erdőkben a folyamatos erdőborítás, a szálaló gazdálkodás a kívánatos és követendő. A Bakonyt sújtó 2004-2006. évi gyapjaslepke károsításkor alkalmazott megoldásokat, a nagyközönség felé sikeres kommunikációt az ország egész erdészeti igazgatásában átvették.

 

Miniszteri Elismerő Oklevél

Példamutató szakmai munkájuk elismeréséül Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Dézsma György és Kauzli Dezső.

 

Dézsma György az erdőmérnöki oklevél (1989.) birtokában a MÉM STAGEK-nél kezdte munkáját, majd az Egri Erdőfelügyelőségnél volt erdőfelügyelő, számítástechnikai ügyintéző, majd a Számítástechnikai osztály vezetője. Maradandót alkotott az erdőfelügyeleti munka informatikai támogatása terén. Az ÁESZ megalakulása után e szervezet központjában (ma: MGSZH Központi Erdészeti Igazgatóság) az Infor-matikai osztályát vezeti. Irányításával dolgozták ki az ESZIR szakmai irányító rendszert, amely az egész erdészeti ágazat munkáját segíti.

 

Kauzli Dezső erdőmérnöki oklevéllel (1974.) erdőtervezőként kezdett a Veszprém megyei MGSZH Erdészeti Igazgatóság jogelődjénél. Átszervezések és munkakör változások után most is e szervezetnél dolgozik. 19 éven át volt erdőtervező, ami alatt a Balaton-felvidék gyenge adottságú, de kiemelt természetvédelmi és közjóléti szereppel bíró erdeinek elismert szakértője lett. 1993-tól, éppen az erdőprivatizáció kezdetétől erdőfelügyelő. Jelentős szerepe volt abban, hogy a magán erdőgazdálkodás országos szinten is igen jól szervezett az Igazgatóság területén. 1995-től a Szakhatósági és Igazgatási osztály vezetője, főerdőfelügyelő. Osztatlan megbecsülést vívott ki magának mind a térség beruházói, mind a társ hatóságok részéről.

 


A FATÁJ részéről gratulálunk a kitüntetésekhez és további eredményes munkát kívánunk.

Ismertetések a felterjesztések alapján.
Foto: Mőcsényi Miklós

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.