FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-03-02

Céghírek

A Roto Elzett nem zár be, sőt, fejleszt - Lövő

Stabil a Roto Elzett helyzete, sőt, fejleszt. A dolgozók ugyanakkor felháborodtak az országos médiában megjelent gyárbezárásról szóló hírek hallatán. Az ügyvezető vezérigazgató cáfolja bezárás hírét

Felháborodtak a Roto Elzett lövői gyárának dolgozói és vezetői: olyan hírek láttak napvilágot, hogy bezárják a gyárat. Erről rádióadók és internetes portálok is beszámoltak.

- Beszéltem a német anyavállalat vezetésével, de sem őket, sem a lövői gyárat senki nem kérdezte meg. Nem tudjuk, honnan vették a lövői gyár bezárásáról szóló híreket, amelyeket alaptalannak és rémhírnek kell tekinteni - fogalmazott Pintér János, a lövői gyár ügyvezető vezérigazgatója. - Az anyavállalat éppen fejleszt nálunk, a projekt egy regionális központi lövői raktár létesítéséről szól. A német cégvezetés kezdeményezésére és támogatásával, központi raktárat alakítunk ki a második negyedévben, hogy Lövőről direktben exportálhassunk több országba. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy németországi központi raktárakba kellett szállítottuk gyártmányainkat. Az anyavállalat menedzsmentje március 11-én látogat Lövőre.

Forrás: Kisalföld 02-26

Vadászati idény - a Mátrában minőségi a vadállomány

A kilőtt trófeás vadak minősítése megtörtént a pár hete véget ért vadászidény után - tudatták az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészeténél. A kirendeltség 12 ezer hektáron végez az erdőgazdálkodás mellett vadgazdálkodást is.

- A muflonok 40 százalékát minősítettük érmes példánynak, ez a szám jelzi, hogy a Mátrában minőségi állomány él - értékelte lapunknak a szezont Dudás Béla erdőmérnök. A szakember úgy véli, a kilövések száma tükrözi a szakszerű vadgazdálkodást és a vadállomány megfelelő létszámát is. Szarvasból huszonhármat terítettek le, ám közülük csak négy volt érmes. A Mátra ugyanis nem számít kimondottan szarvas-élőhelynek. A muflonok viszont jól érzik magukat a sziklás, hegyes területen: húszból hat trófea lett ezüst-, további két példány bronzérmes. A vaddisznóknál új tényező lépett be, az állat-egészségügyi kontroll: a sertéspestis terjedésének megakadályozására zárlatot rendelt el a szakhatóság. Az elejtett 105 vaddisznó közül egyetlen egyed sem volt fertőzött, tehát a sertéspestis nem jellemző a Mátrában, mégis a korábbi évekhez képest harmadával kevesebb vaddisznó került puskacső elé - mondta el Dudás Béla.

Forrás: Heves Megyei Hírlap 02-28

Leállástól félnek a dolgozók a legnagyobb foglalkoztatónál (Csurgó)

Harmincegy ember elbocsátásáról beszélnek a Csurgói Faipari Kft (CS-FA)dolgozói, s arról: ezen a héten még működik, ám jövő héten leáll a lombosnak nevezett egység. A munkabeszüntetés előtt álló csarnokban gyártják a lombos fából készülő parkettát.

Azt is mondják: semmi konkrétat nem tudnak, mert tájékoztatást nem kaptak, csak annyit: a régi igazgatót menesztette a vezetés,  helyébe a korábbi főmérnök lépett. A gyár a város legnagyobb munkáltatója, az önkormányzat után.

Az üzemvezetés először tavaly decemberben, majd idén januárban is összehívta a munkásgyűlést, felajánlva a hat órás munkaidőt, amellyel elkerülhető lenne a létszámleépítés. Ám a dolgozók nem egyeztek bele a munkaszerződés módosításába. Papp László igazgató akkor elmondta: 150-160-an dolgoznak - egy csarnok teljesen leállt,  a fűrészüzem és a csaphornyos parkettagyár két műszakban, nyolc órás munkarendben üzemel - , további negyven dolgozó pedig állásidőn van otthon. (Ha a munkavállaló a munkáltató működési körében felmerült okból nem tud munkát végezni, az emiatt kiesett munkaidőre megilleti a személyi alapbére).

Papp Lászlót egyébként 2008. november 1-jével nevezték ki, s 2009. február 28-ával mennie kellett. Úgy tudjuk: nem az ő döntése volt. Az igazgató munkába állásakor azt nyilatkozta lapunknak: fokozzák kereskedelmi tevékenységüket, új piacok felé nyitnak, s változtatnak az üzletpolitikájukon. Vagyis azokkal a partnerekkel, akik tartoznak, semmilyen kapcsolatot nem tartanak fenn a jövőben, az újaktól pedig azonnali fizetést kérnek.

Szerettük volna megkérdezni a CS-FA Kft száz százalékos tulajdonosát a SEFAG Zrt- t, hogy miért kellett mennie az igazgatónak, s van-e összefüggés a távozása és aközött, hogy nem tudták bevezetni a hat órás munkarendet? Továbbá, igaz -e, hogy a helyére újabb pályáztatás nélkül Keszericze Jenőt nevezték ki ( aki az előző körben már pályázott a vezetői posztra), valamint azt is: bevezetik-e a négy napos munkahetet, kell-e leépítésre számítani, vannak-e dolgozók állásidőn és csökkentett kapacitással termelnek-e? Azonban a SEFAG Zrt nem nyilatkozott.

Forrás: SomogyMegyeiOnline 03-02

Több mint 120 embert bocsát el a FALCO Zrt. Szombathelyen

A Falco Zrt. tulajdonosa, a nemzetközi Kronospan cégcsoport ausztriai központja pénteken közleményben jelentette be, hogy miután következetesen a piaci igényekhez szabja árukínálatát, ennek megfelelően valamennyi telephelyén költségtakarékossági lépéseket tesz.  

"A magyarországi Falco üzemben, Szombathelyen a faforgácslap gyártását átmenetileg leállítják, csakúgy, mint a Szlovákia keleti felén található presovi üzemben. A Romániában, Sebesen működő gyár is ideiglenesen kapacitást von ki a piacról azáltal, hogy forgácslap és MDF-lap gyártósorait váltakozva működteti" - írták a közleményben.

Szombathelyen és Presovban, a piaci helyzet miatt a cégek kénytelenek összesen 250 dolgozótól megválni. A kitűzött költségtakarékossági programokat valamennyi telephelyen következetesen végrehajtják. A jelenlegi piaci helyzetből való kilábalás érdekében a cégcsoport az értékesítés területén is jelentős törekvéseket tesz. Ezt egyfelől a termékkör bővítésével, szolgáltatások optimalizálásával, másfelől újonnan fejlesztett termékek piaci bevezetésével kívánja megvalósítani.

A megkezdett beruházások Lengyelországban, Szerbiában és Romániában a tervek szerint folytatódnak - áll a cégcsoport közleményében.

A Falco Zrt. vezérigazgatója Vecsey Dénes február elején már jelezte, hogy a szombathelyi gyár felére kénytelen csökkenteni termelését, és ehhez kívánja igazítani dolgozói létszámát is. Hangsúlyozta: a Kronospan cég ragaszkodik a szombathelyi gyárhoz. A cégcsoport számára a gyár stratégiai okok miatt fontos, a regionális piac biztosítása érdekében.

Az MTI értesülése szerint a tervezett létszámcsökkentés eredetileg 180 embert érintett volna a szombathelyi gyárban. Az érintett dolgozók néhány napja tudták meg, hogy személy szerint kiket bocsátanak el. A felmondóleveleket az érintett dolgozók egy hónap múlva kapják kézhez. A részletekről még folynak a tárgyalások a munkaügyi szervezettel, a felmondási időre járó bért és a törvényesen járó végkielégítéseket azonban mindenkinek kifizetik.  

A Falco Zrt.-nél foglalkoztatottak száma a munkaügyi központnál is bejelentett csoportos létszámleépítés után 200 alá csökken. 2007-ben még 470 embert foglalkoztattak a társaságnál.

Forrás: HVG 02-27

Tallózta: Tóth János

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.