FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-02-23

Van új (daru) a nap alatt

A hazai rakodási, szállítási, logisztikai környezet meglehetősen - mondjuk így, finoman - hagyománytisztelő. A rendszerváltásig meghonosodott és megszokott technikák, technológiák felváltására, modernizálására Európa- és világszerte számos modern, és ami talán a legfontosabb: gazdaságos megoldás létezik.

Ezek azonban meglehetősen nehezen terjednek el hazánkban. Üdítő kivételek szerencsére mindenütt akadnak. Az újszerű megoldások alkalmazói "úttörő tevékenységükért" rövid úton elnyerik jutalmukat, hiszen a piac hamar visszajelzi tetszését, és aki hamarabb vált, rendkívüli előnyökhöz jut. A jelen nehéz gazdasági körülmények között éppen ezért rendkívüli jelentőségük van ezeknek az előremutató újdonságoknak.

 

Daruzás:

A 10 tonna (kb. 30 tonnaméter) feletti kategóriában (egészen 40 tonnáig, azaz 120 tonnaméterig) ma még viszonylag ritka a kiskategóriában megszokott összecsukható rakodódaruk alkalmazása. Ausztria (szintén tízmilliós ország) ezekből a darukból évente több mint 300(!!!) darabot vesz fel. A hazai piac alig féltucatnyit igényel, holott manőverezési képességük (kivált fedett térben, pl. üzemcsarnokokban), sebességük, mobilitásuk, rugalmasságuk, avagy csatlakoztatható adapterek terén összehasonlíthatatlanul jobb paraméterekkel rendelkeznek. Ezzel együtt beszerzési áruk alig több, sőt bizonyos esetekben még alatta is van a hagyományos, úgynevezett autódaruknak. Mivel ezeknek a gépeknek az önsúlyuk meglehetősen szerény, a hordozó jármű - a darun kívül - akár 6-14 tonna hasznos terhet is képes szállítani, majd magáról lerakni. Így pl. nem kell a fel- illetve lerakóhelyen összesen 3 gépet (felrakódaru, szállítójármű, lerakódaru) összeszervezni, üzemeltetni. A hazai "leg" a BauTransz Kft. üzemeltetésében lévő 100 tonnaméteres PALFINGER PK100002-es daru. 30 tonnás maximális teheremelő-képességével, majd 40 méteres horogmagasságával - a szó szoros és átvitt értelmében is - magasan kiemelkedik az itthoni mezőnyből.

Mobil targoncák:

Elsőre talán furcsa, de a fenti önrakodó daruknak az édestestvérei a képen látható "mobil targoncák". A közvetlen rokonság abban áll, hogy ők is épp úgy a járművel utaznak, és a célállomáson azonnal hadra fogható rakodógépek, mint egy rászerelt daru. A jellemzően raklapos áruk terítésénél használható segédberendezés akár a jármű végére akasztva, akár a felépítmény alatt(!) utazhat, és jó terepjáró-képessége révén rendkívül hatékony és széles körűen alkalmazható rendszert alkot egy - teljesen hagyományos - szállító teherautóval párosítva.


Horgos emelők:

Ez az amúgy jól ismert, és közkedvelt rakodógép hazánkban szinte kizárólag a hulladékiparban terjedt el, ahol 3-tengelyes alvázra szerelve 16-20 tonnás névleges kapacitású gépek üzemelnek, holott az "abrollkipper"-ek felhasználása ennél - elvileg - jóval szélesebb körű is lehetne. A gépszállításon, mezőgazdasági tartályokon, útkarbantartáshoz használatos felépítményeken, cserélhető fix-billencs-rakoncás platós alkalmazásokon túl a városgondnokságok is hatékonyan tudják, tudnák használni ezt a rendszert. Ez utóbbi kategóriában (városgazdálkodási feladatokat szolgáló eszköz) pl. Csehországban évente több mint 300db kerül értékesítésre. Ugyanakkor hazánkban ez a - legfeljebb 7,5 tonnás alvázra szerelt rendszer - lényegében ismeretlen.

Darus erdészeti kihordó:

Végül kanyarodjunk vissza egy másik darus alkalmazásra. Az erdőkben kivágott fát, illetve a döntés során keletkező értékes nyesedéket jellemzően összkerékmeghajtású teherautókkal, illetve - ahol a terepviszonyok miatt hagyományos közúti jármű már kevés - profi kiközelítőgépekkel, forwarderekkel szállítják, azaz közelítik ki. A forwardereknek egy hazánkban még mindig igen népszerű alternatíváját, a durván környezetromboló vonszológépet (skidder) - Európa legtöbb országában már be is tiltották. Itt is van azonban köztes alternatíva. A rendkívül jó terepjáró és manőverező képességgel rendelkező, szükség esetén hajtott kerekkel bíró környezet-, újulat- és talajkímélő kihordó szerelvények 6-14 tonnás raksúlyukkal vetekszenek a forwarderek kapacitásával, bekerülési- és üzemeltetési költségeik azonban csupán töredéke azoknak.

Érdekes mellékhatása lehet tehát a gazdasági válságnak, ha a megváltozott körülmények teszik szükségszerűvé ezeknek az alternatív eszközöknek a beszerzését és használatát.


További információért látogasson el a KUHN Rakodógép Kft honlapjára.

(x)

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.