FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-02-19

Szelektált akácfajták fatermési vizsgálata
szentkirályi kísérleti területen

 

A Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki KarErdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdőrendezéstani Tanszék keretén belül készült el Pintér Kálmán tudományos diákköri dolgozata Szelektált akácfajták fatermési vizsgálata a szentkirályi kísérleti területen címmel, dr. Veperdi Gábor tanszékvezető, egyetemi docens konzulensi közreműködésével.

 

Összefoglalás

Egy adott tájban a táji szelekciók általában mind hozam, mind pedig minőség tekintetében felülmúlják az ott nem szelektáltakat (RÉDEI 1994). A szentkirályi akác fajtaösszehasonlító kísérletet klónjai közül a 'Nyírségi' hektáronkénti fatérfogata az átlaghoz képest elmarad. Az 'Üllői' fajta produktuma már jobb, de a legnagyobb törzsszámmal éri ezt el, vagyis az átlag átmérője az egyik legalacsonyabb. A 'Császártöltési' akác nagy produktumot ér el, a legalacsonyabb törzsszámmal, legnagyobb átlagátmérővel.

Törzsminőségi jelzőszáma a fajták közül a legkedvezőtlenebb, de az általánosan elvárható minőségi többlet a 'Kommersz'-hez képest megvan. Átlagos magassága a fajták közül a legnagyobb. Hektáronkénti körlapösszegét csak az 'Üllői' előzi meg. A 'Császártöltési' fajta fenti eredményeit úgy érte el, hogy a fajta két parcellája közül a 8. számú vélhetően termőhelyi okok miatt lényegesen gyengébb volt a 3. számú parcellához képet. A 'Császártöltési' 3. parcella fatérfogat adata a legmagasabb volt a parcellák között, viszont a 'Császártöltési' 8. parcella csak a 'Nyírségi' 5. parcellát előzte meg. Ha több ismétlésben készült volna a kísérlet, akkor a 8. parcella adatait termőhelyi okokra hivatkozva figyelmen kívül lehetett volna hagyni.

Összesítve egyértelműen a 'Császártöltési' fajta vált be legjobban. Az akácfajtákkal történő erdősítések magas költségeinek csökkentése érdekében a táji ökológiai tényezőkhöz jobban alkalmazkodó klónokkal, táji magtermesztő ültetvényeket célszerű létrehozni (RÉDEI 2006). A plantázsokból származó szaporítóanyag fatermesztési szempontból genetikai adottságaiban magasabb színvonalat képvisel. Az innen származó magból nevelt csemete jó adottságokkal rendelkezik és előállítási költsége a kommersz magcsemetével azonos.

A szentkirályi kísérleti területen a telepítéskori induló hálózat 2,5 × 1,0 méter volt. Ez a hálózat tűnik a legmegfelelőbbnek az általában közepes növekedést biztosító termőhelyeken (RÉDEI 2006).

A hazai akácfajta kísérletek elegyetlenek, érdemes lenne elegyes akácklón állományokat is vizsgálni. Az itt szerzett eredmények mellé alacsonyabb ültetési anyagköltség párosulna, ami növelné az üzemszintű termesztésbe vonás lehetőségét.

Ha a későbbiekben megvalósulna a klónok üzemszintű termelésbe vonása, akkor érdemes lenne a fatérfogat pontos meghatározása érdekében a Király-féle fatérfogat-függvény akácfajtánként jellemző paramétereinek meghatározása.

A szentkirályi kísérlet jó támpontot jelentene a táji fajta-szortiment összeállításában, de a 'Császártöltési' akác fajtát mára visszavonták (a kiértékelési eredmények fényében a visszavonás felülvizsgálata indokolt). Szükséges lenne nagyobb területen, többszöri ismétlésben vizsgálni a meglévő fajtákat, fajtajelölteket.

 

A teljes dolgozat innen elérhető.

Pintér Kálmán, NYME EMSZ, 2008

 

 

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.