FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-02-18

A csoportos EU-elnökség logópályázatának magyar nyertesei - taroltak az NYME hallgatói

A csoportos EU-elnökség három országot összefogó pályázatának magyar részvevői február 17-én a Parlament Delegációs termében vehették át okleveleiket, illetve emléklapjaikat. A 60 pályázat közül 10 került a nemzetközi döntőbe, ebből ötöt a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói terveztek.

- Bihon Roland, NYME Faipari Mérnöki Kar

- Hangyás Gergely, NYME Faipari Mérnöki Kar

- Horváth Judit, NYME Művészeti Nevelés- és Sporttudományi Kar

- Nagy Dániel, NYME Faipari Mérnöki Kar

- Varga Tünde, NYME Faipari Mérnöki Kar

A hatvan formatervező, tervezőgrafikus diáknak - köztük a nemzetközi döntőbe jutott legjobb tíz magyar pályamunka alkotóinak - a parlamenti eredményhirdetésen és ünnepélyes díjátadón többek között Göncz Kinga külügyminiszter asszony, Mesterházy Attila és Németh Zsolt, az EU-elnökségi munkacsoport társelnökei, Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára, Baráth Péter, a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs mb. szakállamtitkára, valamint a magyar zsűri tagjai fejezték ki köszönetüket és gratulációjukat. A Miniszterelnöki Hivatal a döntősöket egyenként bruttó 500-500 eurós jutalomban részesíti.

 

Az Európai Unió soros elnöklésében 2007 óta alkalmazzák a csoportos elnökség intézményét, melyben a feladatokat a tagállamok hármasával látják el, 18 hónapos periódusokban. A másfél év alatt a három tagállam 6-6 hónapig tölti be az elnöki tisztséget. 2010. január 1-jétől 2011. június 30-áig Spanyolország, Belgium és - most először - Magyarország látja el az EU elnöki feladatait a csoportos elnökség keretében. A három tagállam úgy határozott, hogy a csoportos elnökséget közös logóval is szimbolizálják, ezért a három ország közösen írt ki pályázatot egy olyan logó megtervezésére, melynek grafikájában az egyes tagállamok nemzeti sajátosságai is megjelennek. A pályázaton a három ország művészeti felsőoktatási intézményeinek nappali tagozatos hallgatói indulhattak.

Magyarországon 2009. január 19-ig három hazai művészeti egyetem 60 nappali tagozatos hallgatója küldte be logóterveit a Miniszterelnöki Hivatal felhívására. A 60 pályázóból 24 diák a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Grafikus Szakának, 25 a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Formatervező és Vizuális Kommunikáció Szakának, 11 pályázó pedig a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) Faipari Mérnöki Karának Formatervező, valamint a Művészeti Nevelés- és Sporttudományi Kar Képi Ábrázolás és Kézműves Szakának hallgatója.

 

Minden pályázatnak három logót kellett tartalmaznia, amelyeknek meg kellett jelenítenie a XXI. századi Európai Uniót, valamint annak polgárait, tartalmaznia kellett a csoportos elnökségre utaló motívumot, illetve a csoportos elnökséget alkotó országokra vonatkozó egyedi motívumokat is. Előírás volt továbbá, hogy a logó könnyen felhasználható legyen, többféle méretben, anyagon, felületen és színben.

A beérkezett magyar pályaművek közül az uniós kiírók elvárásainak megfelelően formatervezőkből, grafikus művészekből álló héttagú nemzeti zsűri választotta ki január 27-én azt a 9 magyar logótervet, amelyek részt vehettek a nemzetközi döntőben. A zsűri elnöke Stefan Lengyel, a Magyar Formatervezési Tanács tagja, a Német Formatervezési Tanács alelnöke, 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje, tagjai pedig Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Bakos Katalin művészettörténész, Pohárnok Mihály, a Design Center ügyvezetője, Vargha Balázs tervezőgrafikus, Baráth Péter, a Miniszterelnöki Hivatal mb. kommunikációs szakállamtitkára, valamint Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára voltak.

 

A nemzetközi döntőbe a következő kilenc alkotó pályaműve került be: Török Csaba (MKE), Bihon Roland (NYME), Nagy Dániel (NYME), Koncz Fruzsina (MOME), Kovács Borbála (MOME), Varga Tünde (NYME), Robin Kosnas (MKE), Hangyás Gergely (NYME) és Szabó Márton (MKE).

A tizedik pályaművet - amely szintén bejutott a nemzetközi döntőbe -  a nagyközönség január 28. és 30. között a www.magyarorszag.hu/eulogo oldalon online szavazással választotta ki a hazai zsűri által korábban meghatározott körből. A közönségszavazás 3 napja alatt több mint 7000 szavazat érkezett, ebből közel 2000 szavazattal nyert Horváth Judit pályamunkája, melyen az európai alapértékek megjelenítése mellett a három tagországot egy-egy jellegzetes épület szimbolizálja.

 

Török Csaba az egységet az országok zászlóinak felhasználásával, valamint egy kitárt karú emberhez hasonlatos csillaggal fejezte ki pályamunkájában. A Bihon Roland által megalkotott szimbólum egy négyzet kontúrjából áll, nyilat formázva. Nagy Dániel az atomos szerkezettel, Koncz Fruzsina egy csillaggal és a nappal jelképezte a tagállamok jövőbeli harmonikus együttműködését. Kovács Borbála logói az országok két betűből álló rövidítésének játékos elrendezésén alapszik, Varga Tünde logói az SMS hangulatjelekre, illetve az internetes kommunikációban használt emotikonokra utalnak, a Robin Kosnas által tervezett embléma alapmotívuma a cipzár. Hangyás Gergely koncepciójában a közös logó az Európai Unió csillagaival egy virágot mintáz, Szabó Márton jelképét pedig a parlamenti üléstermek struktúrája ihlette.

 

A nyertes pályázók alkotásait magas színvonalú pályamunkaként ítélte meg a zsűri, amelyekben egy-egy szimbólum segítségével, valamint az országok zászlóinak felhasználásával egyaránt kifejezésre jut a három tagország egysége, egyedisége és az unió szellemisége is.

Február 12-én Budapesten választotta ki a csoportos elnökség tagállamainak zsűrije az országonkénti 10-10, azaz összesen 30 legjobb pályamunka közül azt az egyet, amely a 2010-2011-es csoportos elnökség kizárólagos szimbóluma lesz. A rangos nemzetközi zsűriben formatervezők, design szakértők és uniós ügyekkel, a csoportos elnökség előkészítésével foglalkozó szakállamtitkárok vettek részt. Belgiumot Olivier Chastel külügyekért felelős államtitkár, Olivier Alsteen, a belga Miniszterelnöki Hivatal igazgatója, Marc Michils, a Saatchi & Saatchi Belgium igazgatója képviselték. Spanyolországról Nicolás Martínez-Fresno, a spanyol Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Norberto Chaves formatervezési szakértő valamint Juan José Gimeno formatervező érkezett a zsűribe. Magyarországról pedig Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára, Stefan Lengyel, a Magyar Formatervezési Tanács tagja és a Német Formatervezési Tanács alelnöke, valamint Bakos Katalin művészettörténész értékelték az alkotásokat.

A nemzetközi zsűri által kiválasztott nyertes alkotás a csoportos elnökség ideje alatt a három ország közös logója lesz. A győztes alkotó 10 000 euró jutalomban részesül, melyet a tagállamok közösen biztosítanak. A logót az elnökségi periódus megkezdése, azaz 2010 januárja előtt ismerheti meg a nagyközönség.

 

Forrás: EU Logo Magyarország; Miniszterelnöki Hivatal

 

 

 

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.