FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf


FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.

Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek



FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2009-02-06

Készházpark nyílik Budapest határában, 30 házból lehet majd válogatni

A készházak minősége annak arányában növekszik, mennél nagyobb részük készül üzemben, és mennél kevesebb a helyszíni munka, ősszel az első épületek már megtekinthetők lesznek a magyar készházparkban is - hangzott el az Építési Vállalakozók Országos Szakszövetsége Könnyűszerkezet-építő Tagozatának közgyűlésén, Harkányban.

 

Kanadában úgy épülnek a könnyűszerkezetes házak, hogy a gyárban csak a fa tartókat és a külső borító lemezeket szabják le, a munka zöme az építés helyszínén folyik. Ezzel szemben Európában az a tendencia, hogy egy épületből mennél több készüljön az üzemben, mivel így optimalizálható az anyagfelhasználás, és javul a minőség - mondta Hansbert Ott, a Weinmann GmbH társtulajdonos igazgatója. Ismertette egy amerikai egyetem összehasonlító vizsgálatát, amelynek az lett az eredménye, hogy a kanadai rendszerben egyharmaddal több fa kell egy házhoz, mint az európaiban. Ennek az európai optimalizált anyagfelhasználás mellett oka az is, hogy Kanadában az építési helyeken a fa egy része kézen-közön elvész.

 

Az 1985-ben alapított Weinmann GmbH a Homag cégcsoport tagjaként fa szerkezetű készházakat gyártó gépeket állít elő, immár 9 éve világelső ebben. Ez a cég szállította 1997-ben a Kampa csoportnak az első automata házgyárat, amely ma is a legmodernebb ilyen üzem a világon.

 

Hansbert Ott kiemelte, hogy egy köbméter fa építési anyaggá alakításához 190 kWh energiára van szükség, ugyan ez betonnál 1.700 kWh egy köbméterre vetítve. Folyamatosan növekszik a könnyűszerkezetes lakóépületek aránya, amelynek egyik oka az, hogy ezek vékonyabb fallal tudják elérni a jobb hőszigetelést. Például az úgynevezett 3 literes házak - amelyek négyzetméterenként 3 liter olajjal fűthetők ki egy szezonban - 10 százalékkal több belső hasznos területtel rendelkeznek ahhoz képest, mint ha hagyományos technológiával készített házat hőszigetelnének ennek megfelelően. Egy 150 négyzetméteres háznál ez 15 négyzetméter többletet jelent.

Ausztriában jelenleg a családi házak 40 százaléka készház, Magyarországon alig haladja meg a 10 százalékot. Skandináviában és Észak-Amerikában 90 százalék feletti, éppen a jó hőszigetelés, illetve a faépítés hagyománya miatt. Szerte Európában folyamatosan növekszik az arányuk.

Ausztriában 25 évvel ezelőtt a mai magyarországi szinten állt a készházak aránya az évente felépült családi házakon belül. A mai 40 százalékos arányhoz az is kellett, hogy megépüljön Bécsben az ilyen házakat bemutató Blaue Laguna park. Ennek mintájára most az M1 és az M0 autópályák találkozásánál készül a magyarországi park, mindkettőnek résztulajdonosa Erich Benischek. A közgyűlésen elmondta, hogy áprilisban indul a 6 hektáros terület közművesítése, és az első házak őszre felépíthetők. Az első ütemben 30 ház készülhet el,de további ugyanennyire van hely. A látogatók itt "megtapogathatják" az épületeket, a cégek képviselőitől választ kaphatnak kérdéseikre. Évi 200 ezer látogató valószínűsíthető. Bécsben évi 3 ezer ház kel el az ottani parkban.

Kacsolódó írásunk a FATÁJ-ban: Készház konferencia és vásár

Forrás: IngatlanMenedzser jan.30.

 

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

A Microsonic Hunter-1™ kifejezetten olyan eszköz, mely az impulzusszeru zajbehatás káros következményeitol (dörej-ártalom) óvja meg viselojét, míg csendes környezetben a kello hallást biztosítja.

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.május - Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

Grube Kft

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Forestinvest.hu

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.